Vilnius'ta Tatar kültürü: Tatar Yaz Okulu faaliyetleri sona erdi
Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteği, Türkiye’nin Vilnius Büyükelçiliği ve Trakai Belediyesinin katkılarıyla Tatar Kültür Derneği ev sahipliğinde Litvanya’da açılan 10 günlük Tatar Yaz Okulu’nun faaliyetleri sona erdi. Litvanya’nın Trakai bölgesine 20 kilometre uzaklıktaki bir göl kıyısında gerçekleşen yaz okulu faaliyetleri, 16 Temmuz 2024 tarihinde başladı. Eğitim süresince öğrencilere çeşitli dersler verilerek Tatar kültürü anlatıldı.
LİTVANYA'DAKİ TATAR YAZ OKULU'NA TÜRKİYE'DEN EĞİTMENLER KATILDI
Türkiye’den Litvanya’daki Tatar Yaz Okulu’nda eğitim vermek üzere faaliyetlere katılım sağlayan Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin, konuyla ilgili olarak Kırım Haber Ajansına (QHA) bilgi verdi. Şahin, Türkiye’den Kırım Derneği Genel Merkezi Müzik ve Halk Dansları Topluluğu Cıyın Ansambli dans eğitmeni Evelina Kemileva ve Kırım Derneği Yaşlıq (Gençlik) Komisyonu üyesi İldar Şahin’in de Tatar Yaz Okulu faaliyetlerine katıldığını ifade etti. Şahin, Tatar Yaz Okulu’nda Kırım Tatar dans dersleri verdiklerini ve orada çok verimli çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getirdi.
YAKLAŞIK 40 ÖĞRENCİ TATAR KÜLTÜRÜ DERSLERİ ALDI
Tatar Yaz Okulu’nda 8-19 yaş arasında yaklaşık 40 Tatar öğrencinin güne yüzme ile başladıklarını aktaran Şahin; öğrencilerin dans, koro, okçuluk, ata binme, Tatar kültürü, deri işlemeciliği ve sabantoy gibi çeşitli alanlarda eğitim aldıklarını söyledi.
Sabantoy hakkında bilgi veren Şahin şunları aktardı:
“Kuzey ülkesi olduğu için Litvanya’da haziran ve temmuz aylarında tohumlar ekildikten sonra kutlamalar yapılır. Sabantoy, çocukların yürüyerek şarkı söylemesiyle başlıyor. Herkes elinde küçük hediyelerle geliyor ve o hediyeler toplanıyor. Ertesi gün ise çocuklar bir alanda toplanan hediyeleri seçiyor. Sabantoy boyunca çocuklar kütüğe çivi çakma, ip atlama, ok atma, kovayla su taşıma, yumurta taşıma ve çuval yarışı sokak oyunları oynuyor. Kampta gerçekleştirilen sabantoyda aileler çocuklarıyla bir araya geldi.”
YAZ OKULU FAALİYETLERİ RENKLİ DANS ŞÖLENİ İLE SONA ERDİ
Tatar Yaz Okulu boyunca çocukların yanı sıra büyükannelerin de olduğunu vurgulayan Şahin, kültürel aktarım konusunda bunun çok kıymetli olduğunu ifade etti. Kampın sonunda “Kına Gecesi” konseptiyle renkli bir şölen tertip ettiklerini belirten Şahin, “Gösteri Trakai Kültür Merkezi’nde yapıldı. Senaryo olarak gelin Kırım Tatarı, damat Kazan Tatarı idi, misafirleri ise Türkiye’den gelmişlerdi. Kazan Tatar, Kırım Tatar şarkıları söylendi, Türk oyunları oynandı. Çok keyifli bir akşamdı.” dedi. Şahin; Trakai Belediye Başkanı, Kazakistan ve Türkiye Büyükelçiliği yetkilileri, Kültür Bakanlığı, belediye yetkilileri ile Azınlıklar Departmanı Müdürünün katıldığı ve beğeni toplayan etkinliğin sonunda yemek ile kapanış yapıldığını söyledi.
Ayrıca Şahin, eğitim kapsamında Trakai bölgesinde Kırım Hanlığının kurucusu Hacı Geray Han’ın doğduğu kale etrafında öğrencileri gezdirdiklerini ve bilgi verdiklerini de ifadelerine ekledi.
“Çocuklar için çok doğru şeyler yapılıyor” diyen Şahin eğitim hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:
“Eğitimden önce ne ile karşılaşacağımızı bilmiyorduk ama gördüklerim beni çok etkiledi. Büyükten küçüğe bir kültürel aktarım söz konusu. Bu çok güzel ve kıymetli bir şey. Orada çok keyifli vakit geçiren çocukların tamamı eğitimin sonunda ağladı. Kimse bırakıp gitmek istemedi. Çok disiplinli bir ortam vardı. Dolayısıyla çok verimli geçti. Evelina Kemileva Hocamız da çok büyük emek harcadı. Hiç Kaytarma, Ağır Ava oynamamış çocuklara beş günde bu oyunları oynattı.”
YAZ OKULUNDA TATAR KÜLTÜRÜ EĞİTİMLERİ VERİLDİ
16 Temmuz 2024 itibarıyla Vilnius’ta başlayan Tatar Yaz Okulu’nda koro çalışmaları Elmira Bekir, Türk halk oyunları ise İlker Teker tarafından öğrencilere öğretildi. Ayrıca Bursa Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü sanatçısı Kemal Kamalı ile keman sanatçısı Liutauzas Milisauskas’ın çalışmaları ilgi topladı.
Tatar Yaz Okulu faaliyetleri kapsamında öğrenciler, eğitmenler ve büyükannelerin icra ettiği konser etkinliği “Ey Güzel Kırım” şarkısıyla başladı. Konserde büyükanneler ile grubun küçük üyeleri “Qalaylı Qazan” yırını seslendirdi. Sahnede "Qınalıda Parmaqların" isimli yır ile gerçekleştirilen sahne performansı ile büyük beğeni topladı.
TATAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ ŞARKILAR VE OYUNLARLA SAHNELEDİ
Etkinliği; "Sıra Sıra Cezveler", "Ağlama Gelin", "Kuşaqlı Kız", "Tıraş Havası", “Seğmen”, "Tım Tım", "Çayır Çimen Geze Geze", "Harmandalı ve Kerimoğlu Zeybeği", "Utır Ale Yannarıma", "Ağır Ava ve Kaytarma", "Bugün Bayram" gibi şarkılar ve dans performansları birbirini takip etti.
Konserin sonunda Tatar Kültür Derneği Başkanı Almira Parmaksızoğlu; Cıyın Ansambli dans hocası Evelina Kemileva, Elmira Bekirova, İlker Teker, Kemal Kamalı ve Liutsuzas Milišauskas ile Tuvgan Til İnternet Sitesi Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin’e katılım belgesi takdim etti.
Şahin, Tatar Kültür Derneğinin sene boyunca kültür çalışmalarına devam ettiklerinin de altını çizdi.