SON DAKİKA
Hava Durumu

#Tarım

QHA - Kırım Haber Ajansı - Tarım haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarım haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kazakistan’dan tarımda yeni proje: Eşsiz Aport elması Haber

Kazakistan’dan tarımda yeni proje: Eşsiz Aport elması

Kazakistan hükûmeti, Aport elmasını uluslararası ticaret sahasındaki yerini sağlamlaştırmayı hedefleyen bir canlandırma programı açıkladı. 2024 yılından 2028 yılına kadar sürecek olan “Aport Elması Canlandırma Programı”, Kazakistan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı tarafından yürütülecek. BEŞ YILLIK CANLANDIRMA PROGRAMI Programa, Kazakistan Ulusal Tarım Bilim ve Eğitim Merkezi ve Kazak Meyve ve Sebze Yetiştiriciliği Araştırma Enstitüsü, bilimsel ve teknik destek sağlayacak. Aynı zamanda programın uygulanmasında, özel yatırımcılar ve özel fidanlar da katkıda bulunacak. Programın ilk aşaması, Sievers elma ağacı tohumlarının hasat edilmesini ve Aport çeşidinin yetiştirilmesi için ulusal standartların geliştirilmesini içeriyor. 2025’te ise fideler ekilecek. Böylece fidelerin özel çiftliklere dağıtılacağı 10 hektarlık bir ana kesim bahçesinin temeli atılmış olacak. Program, 2027 yılına kadar 100 hektarlık bir alanda Aport meyve bahçeleri kurmak için yeterli fide üretmeyi hedefliyor ve bu da Kazakistan'ın özel bahçelerinde Aport elmalarının yetiştirilmesini genişletme planları ile büyük ölçekli ve uluslararası ticari üretimin önünü açacak. Bununla birlikte, 2015 yılında geliştirilmiş olan Aport'un fideleri 5 hektarlık bir alana ekildi ve bu deneysel bahçe 2023 yılına kadar 300 ile 500 gram ağırlığında meyveler vermeye başladı. 2024 yılında ise, meyve bahçesi 6 ton kan kırmızısı Aport elması üretti. APORT ELMASININ EŞSİZ OLMASI LEZZETİNDEN KAYNAKLI Aport elmalarının diğer elmalardan ayırıcı özelliği, ekşi-tatlı aromasında ve sululuğunda yatıyor. Almatı dağlarından gelen bu eşsiz lezzet doğal bir tarım harikası olmasının yanı sıra, Kazakistan’ı dünya çapında tanıtan unsurlardan bir tanesi. Çok hassas olan ve belirli yetiştirme koşullarına ihtiyaç duyan Aport elmalarının hasadı için özenli ve bilinçli olunması gerekir. Aport elmaları, sadece deniz seviyesinden 850 ile bin 250 metre yükseklikteki bahçelerde gelişirler, bu da Almatı'nın eteklerinde ve çevresindeki bölgede nadir bir durumdur. Diğer elma çeşitlerinin aksine, Aport elmalarının meyve vermesi 8 ile 9 yıl sürmekte. Buna rağmen Aport, olağanüstü kalitesi ve lezzeti nedeniyle Kazakistan'da ve yurt dışında büyük beğeni toplamaya devam ediyor. Buna rağmen Almatı'daki meyve yetiştiriciliğinin kentleşmeden etkilenmesi, bürokrasi ve meyvenin ekimine olan ticari yaklaşımlar, Aport elmasının karşılaştığı zorluklar arasında yer alıyor. Bununla birlikte, “Aport Elması Canlandırma Programı” uzmanların efsanevi lezzeti canlandırmasını ve Kazak markasının büyümesi için uygun koşullar yaratmasını sağlamayı hedefliyor.

Türkiye ve Kazakistan'dan 2 milyar dolarlık anlaşma! Haber

Türkiye ve Kazakistan'dan 2 milyar dolarlık anlaşma!

Türkiye ile Türkistan coğrafyasındaki Türk devletleri arsında ekonomiden savunmaya, eğitimden tarıma her alanda iş birliği artarak devam ediyor. Kazakıstan Tarım Bakanı Aydarbek Saparov, Türkiye'ye gerçekleştirdiği resmî ziyaretinde Türkiye Tarım ve Orman Bakanı Ibrahim Yumaklı ile bir araya gelerek 2 milyar dolarlık anlaşmaya imza attı. Anlaşmalar, agro-endüstriyel kompleksler ve tarımsal ticaret alanında yapılan iş birliklerini kapsıyor. YATIRIMLAR VE PROJELER: 553 MİLYON DOLARLIK YENİ GİRİŞİMLER Yatırım anlaşmaları, Türk yatırımcılarla altı başarılı projeyi ve 553 milyon dolarlık 10 yeni girişimi içeriyor. Bu projeler arasında sera kompleksleri, buğday ve fasulye işleme tesisleri ile sebze depolama tesisleri bulunuyor. KAZAK-TÜRK TARIMSAL TİCARETİNDE YÜZDE 13'LÜK BÜYÜME Saparov, 2023 sonunda Kazak-Türk tarımsal ticaretinde yüzde 13'lük bir artış yaşandığını belirtti. Kazakistan geleneksel olarak Türkiye'ye tarım ürünleri tedarik ederken, Haziran 2024'te büyükbaş hayvan ihracatına getirilen kısıtlamaların kaldırılması yeni fırsatlar sundu. Kazak üreticiler, hayvan yetiştirme, besleme ve kesim şirketleri ile et işleme tesisleri Türk pazarına girmeye hazır. HAYVAN SAĞLIĞI VE TARIM BİLİMİNDE YENİ ADIMLAR Saparov, Yumaklı'ya kısıtlamaların kaldırılmasındaki katkılarından dolayı teşekkür etti ve Kazak işletmelerinin Türk veteriner denetimlerini tamamlaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin aktif bir şekilde tahıl ve yağlı tohumlar ithal ettiğini belirterek, bu yıl Kazakistan'ın iyi bir hasat beklediğini ifade etti. TARIM BİLİMİNDE İŞ BİRLİĞİ: TÜRKİYE İLE ÜÇ YENİ ANLAŞMA Ziyaret sırasında, Kazakistan Ulusal Tarımsal Bilim ve Eğitim Merkezi; Türkiye'nin Genel Tarım Araştırmaları ve Politikaları Müdürlüğü, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ve Türk Arıcılar Derneği ile üç iş birliği anlaşması imzaladı. Yumaklı, Türkiye'nin kapsamlı iş birliğine hazır olduğunu belirterek, Kazakistan’ın gelecekteki tarımsal ilişkiler vizyonuyla uyumlu olduklarını ifade etti.

Polonyalılar Ukrayna sınırında bulunan tüm kontrol noktalarındaki engelleri kaldırdı Haber

Polonyalılar Ukrayna sınırında bulunan tüm kontrol noktalarındaki engelleri kaldırdı

Ukrayna Sınır Muhafaza Servisi, halihazırda Polonya sınırındaki tüm kontrol noktalarında yük taşıyan araçlarının engelsiz geçişinin yeniden sağlandığını bildirdi. Polonyalı çiftçilerin aylardır sürdürdüğü protestolar çerçevesinde yük araçları için kapalı kalan son kontrol noktası olan Rava-Ruska-Grebenne kontrol noktasının da yük taşımacılığı için yeniden açıldığı belirtildi. Ukrayna Sınır Muhafaza Servisi, tarafından bu sabah yapılan açıklamada, “Polonya Cumhuriyeti Sınır Muhafızları, Polonyalı çiftçilerin 29 Nisan, Kıyiv saatiyle 10:00'dan sonra Grebenne-Rava-Ruska kontrol noktası önünde kamyon trafiğini engellemeyi bıraktığını bildirdi.” denildi. Kamyonların sınırdan her iki yöne geçişinin olağan şekilde gerçekleştirildiği aktarıldı. Öte yandan açıklamada,  tahıl taşıyan kamyonların Polonya'ya girişine izin verilmeyeceğini, bu tür yükü taşıyan kamyonların ancak Polonya üzerinden transit geçmesine izin verileceğini belirtildi. POLONUA VE UKRAYNA TARIM BAKANLIKLARI ARASINDAKİ MÜZAKERELER DEVAM EDECEK Öte yandan Ukrayna Tarım Bakanı Mıkola Solskıy, Polonyalı meslektaşlarına verimli çalışmaları için teşekkür ederek, “Polonya’ya sınırın açılması konusundaki yapıcı çalışmaları için minnettarız. Ayrıca her iki ülkenin tarım birliklerine de teşekkür ediyoruz. Devam eden müzakereler kolay değildi, ancak asıl önemli olan bir sonuca ulaşmış olmamızdır." dedi ve bakanlıklar ve birlikler arasındaki müzakerelerin devam edeceğini belirtti. POLONYA-UKRAYNA SINIRINDA YÜK TAŞIMACILIĞI ABLUKASI AB'nin tarım politikasına ve Ukrayna'dan ucuz tarım ürünleri ithalatına yönelik hoşnutsuzluklarını eyleme dönüştüren Polonyalı çiftçiler, aylardır Ukrayna'yla olan pek çok sınır kapısını bloke ederek protesto eylemlerini sürdürdü. Sosyal medyada dolaşan bir videoda, öfkeli çiftçilerin Ukrayna'ya ait yük vagonlarını açarak mısır, buğdayı raylara döktükleri görüldü. İlgili görüntüleri yorumlayanlar söz konusu eylemleri savunulacak bir yanı olmadığı öne sürdü. Polonya merkezli Rzeczpospolita gazetesinde çıkan makalede çiftçilerin protestosunun Polonya’nın imajını zedelediği savunularak şu ifadelerine yer verildi: “Gıdaların imha edilmesi çok etik dışı bir davranış. Dünyada açlık hüküm sürerken, Ukrayna buğdayını yerlere dökmek ahlaken suç. Ayrıca, Polonya’nın imajı için de feci bir eylem bu. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ikinci yıldönümü yaklaşırken, Polonyalı çiftçilerin Rusya’ya karşı savaşan ülkenin tahılını imha ettiği görüntüleri bütün dünya izledi. Kremlin propagandacıları için bundan iyisi olamazdı. Üstelik bu görüntüler ülkemizin saygınlığına da gölge düşürüyor.”

Kırımoğlu, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile görüştü Haber

Kırımoğlu, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile görüştü

Kırım Tatarlarının Milli Lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, bugün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu ile bir araya geldi. Kırım Haber Ajansına görüşmenin ayrıntılarını anlatan Kırımoğlu, “Ukrayna şu an farklı tarım makinelerine ihtiyaç duyuyor. Bildiğim kadarıyla yaklaşık 30 bin traktöre ihtiyacımız var. Bu araçların satın alınması Ukrayna için çok maliyetli. Bu yüzden bizim için tarım araçlarının üretileceği ortak fabrikaların açılması daha mantıklı. Rifat Hisarcıklıoğlu ile görüşmede tarım makinelerinin ortak üretim konusunu ele aldık. Ayrıca tarım ürünlerinin saklanması için depoların oluşturulmasını konuştuk. Bu konularda bir ön anlaşmaya vardık. Bence yakın zamanda bu projeleri hayata geçirmeye başlayacağız.” dedi. Kırımoğlu, Ukrayna topraklarında ortak fabrikaları açmayı planladığını belirtti. İŞGALCİ RUSYA UKRAYNA’DAKİ TARIM SEKTÖRÜNÜ YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR Rusya Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlattıktan sonra ülkedeki sivil altyapıyı hedef aldı. İşgalcilerin yok etmeye çalıştığı sektörlerden bir de tarım sektörü oldu. Rus işgal güçleri işgal altına aldıkları bölgelerde tarım makineleri yağmaladı veya geri çekilirken yanlarında götüremedikleri makinelere zarar verdi. Bununla birlikte işgalci Rus ordusu Ukrayna'daki birçok tahıl deposunu bombalayarak yok etti.  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Mustafa Rifat Hisarcıklıoğlu, Kırımoğlu'na Dede Korkut Kitabı ve tarihi minyatür çizimi tablo hediye etti. KIRIMOĞLU, TOGG'U TEST ETTİ Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ziyareti esnasında Türkiye'nin ilk yerli ve milli otomobili TOGG tanıtıldı. #Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil #Kırımoğlu'na, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ziyareti esnasında #Türkiye'nin ilk yerli ve milli otomobili #TOGG tanıtıldı pic.twitter.com/mNjK3Si1oy — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) May 11, 2023

Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanı: Türk halkına çok şey söylemek istiyorum Haber

Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanı: Türk halkına çok şey söylemek istiyorum

Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanı Mıkola Solskıy, 15'incisi düzenlenen Berlin Tarım Bakanları Konferansı’nda AA'ya açıklamalarda bulundu. Solskıy, tahıl koridorunda Rusya'nın sabotajı nedeniyle sıkıntılar yaşandığını vurguladı. Solskıy, iki ay önce Ukrayna limanlarına günlük yanaşan gemi sayısının bugünkünden fazla olduğunu kaydetti. Solskıy, “Limanlara gelen gemi şu anda iki kat daha az. 2 ay önce günde en az 6 gemi kontrol ediliyordu. Bugün ise günde 2-3 gemiyi kontrol ediyorlar. Bu yüzden durumu iyileştirecek çözümlere ihtiyacımız var.” dedi. Tahıl koridorunda sorunların çözümü için Ukrayna’nın Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) ile çalıştığını belirten Solskıy, durumun iyileşmesi için Türkiye ve BM’nin yardımlarına ihtiyaçları olduğunu dile getirdi. UKRAYNA TÜRKİYE İLE TARIMIN HER ALANINDA YAKIN İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLMAYI BEKLİYOR Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanı Solskıy, Türkiye ile tarımın her alanında yakın iş birliği içinde olmayı beklediklerinin altını çizerek şunları kaydetti: “Çünkü Ukrayna ve Türkiye bu alanda çok fazla deneyime sahip. Biz hazırız. Ve eminim ki Türkiye ve Türk şirketleri de yeni projeler oluşturmak ve tarımda ilişkileri geliştirmek için hazır.” "SAVAŞA RAĞMEN UKRAYNA TAHILI TEDARİK EDİYORUZ" Solskıy, küresel gıda güvenliğinin sağlanması için Ukraynalı çiftçilerin çabaladığını belirterek şu ifadelere dikkat çekti: “Kolay değil ama yapıyorlar. Savaşa rağmen, Ukrayna limanlarından çok miktarda tahıl tedarik ediyoruz ve bunu dünya çapında birçok ülkeye ihraç etmeye çalışıyoruz. Ve dünya genelinde serbest piyasa koşullarını destekliyoruz. Bu durumda en iyi çözüm. Ulusal gıda milliyetçiliği veya bunun gibi bir şeyi desteklemiyoruz. Bence rekabet ve rekabetçi pazarlar tüm pazarları geliştirmenin en iyi yolu.” Solskıy, Berlin Tarım Bakanları Konferansı’na katılan 70 ülkeden tarım bakanının yüzde 99’unun Ukrayna’yı desteklediğini söyledi. "TÜRK HALKINA ÇOK ŞEY SÖYLEMEK İSTİYORUM" Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanı Solskıy, “Aslında Türk halkına, Türk hükumetine çok şey söylemek istiyorum. Çünkü Ukraynalılar için çok şey yapıyorlar ve bunları her gün hissediyoruz.” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.