Romanya: Rusya'nın Tuna Nehri üzerindeki saldırıları savaş suçudur
İşgalci Rusya, 17 Temmuz 2023 tarihinde Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesiyle savaşın yönünü Ukrayna limanlarına çekti. Ukrayna tahıllarının ihracatını engelleyen işgalci Rusya Ukrayna'daki tahıl depolarına ve limanlarına zarar veriyor.
ROMANYA, RUSYA'NIN LİMAN SALDIRILARINI SAVAŞ SUÇU OLARAK NİTELENDİRDİ
Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Werner Iohannis, Rusya'nın Tuna Nehri üzerindeki Ukrayna limanlarına saldırmasını kınadı. Cumhurbaşkanı Iohannis sosyal medya paylaşımında, Rusya'nın bu saldırılarını savaş suçu olarak nitelendirdi. Cumhurbaşkanı Iohannis, "Rusya'nın Romanya yakınlarındaki Tuna Nehri'nde Ukrayna sivil altyapısına yönelik devam eden saldırıları kabul edilemez. Bunlar savaş suçlarıdır ve Ukrayna'nın gıda ürünlerini dünyadaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırma kapasitesini daha da etkilemektedir" ifadelerini kullandı.
Russia's continued attacks against the Ukrainian???????? civilian infrastructure on #Danube, in the proximity of Romania????????, are unacceptable. These are war crimes and they further affect UA's capacity to transfer their food products towards those in need in the world.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) August 2, 2023
UKRAYNA TUNA NEHRİ'Nİ İŞARET ETMİŞTİ
Ukrayna, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın devamlılığı için Tuna Nehri'ni işaret etmişti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, 31 Temmuz 2023'te Hırvatistan Dışişleri Bakanı Gordan Grlic-Radman ile anlaşma sağladıklarını duyurmuştu. Kuleba, Hırvatistan'ın Tahıl Koridoru Anlaşması'na destek verdiğini belirterek, "Ukrayna tahıllarını taşımak için Tuna Nehri ve Adriyatik Denizi'ndeki Hırvat limanlarını kullanma konusunda anlaştık. Şimdi bu limanlara en verimli rotaları oluşturmak ve bu fırsattan en iyi şekilde yararlanmak için çalışacağız" ifadelerini kullanmıştı.
TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI
Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.
22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.
Açıklamanın ardından Rusya, Ukrayna limanlarından çıkan gemileri askeri tehlike olarak göreceği konusunda tehditler savurmuştu. Ardından, Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, Rusya'ya ait korvetlerin Odesa Limanı ile İstanbul Boğazı arasında devriye gezdiğini duyurmuştu.
Rusya, tahıl anlaşmasından çekilmesinden bu yana Odesa Limanı'na saldırarak, Ukrayna'nın tahıl altyapısına ve hububat depolarına zarar veriyor.