SON DAKİKA
Hava Durumu

#Tahıl Anlaşması

QHA - Kırım Haber Ajansı - Tahıl Anlaşması haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tahıl Anlaşması haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kabine toplantısı sona erdi: Tahıl Girişimi ve Putin'in Türkiye ziyareti ele alındı Haber

Kabine toplantısı sona erdi: Tahıl Girişimi ve Putin'in Türkiye ziyareti ele alındı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi iki haftalık aranın ardından bir araya geldi. Toplantıda iç ve dış politikadaki gelişmeler değerlendirildi. Ekonomi ve bazı Batı ülkelerinde terör örgütü mensuplarının eylemleri de ana gündem başlıkları arasında yer aldı. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün saat 15.10'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Ekonomi ve bazı Batı ülkelerinde terör örgütü mensuplarının eylemleri de ana gündem başlıkları arasında yer alan toplantı 3 saat 20 dakika sürdü.  TAHIL GİRİŞİMİ VE PUTİN'İN TÜRKİYE ZİYARETİ ELE ALINDI Toplantıda, Rusya'nın tek taraflı çekildiği Karadeniz Tahıl Girişimi’nin yeniden işlerliğinin kazandırılmasına yönelik çabalar değerlendirildi. Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye ziyareti dış politikanın önde gelen başlıklarından biri olurken Putin'in temaslarına ilişkin hazırlıklar ele alındı. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki normalleşme süreci ile Güney Kafkasya’daki gelişmelere toplantının ana gündeminde yer aldı. AVRUPA'DAKİ PROVOKASYONLAR Kabine toplantısında, İsveç ve Danimarka başta olmak üzere bazı Batı ülkelerinde Kur'an-ı Kerim'e yönelik son günlerde artan provokatif eylemler de masaya yatırıldı. Öte yandan terör örgütü üyelerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan saldırılarına karşı atılacak adımlar görüşüldü. Ekonomi, terörle mücadeledeki son gelişmeler ve Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından geride kalan 6 ayda, bölgedeki faaliyetlere ilişkin son gelişmeler aktarıldı.

Türkiye ve Ukrayna dışişleri bakanları görüştü Haber

Türkiye ve Ukrayna dışişleri bakanları görüştü

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba arasında bugün bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Dışişleri Bakanlığından konuya ilişkin yapılan bilgilendirmeye göre Karadeniz Tahıl Girişimi'ne tekrar işlerlik kazandırmak için atılabilecek adımlar görüşüldü. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin Twitter hesabından açıklamalarda bulundu. Bakan Kuleba, Türk mevkidaşı ile tahıl anlaşmasıyla ilgili mevcut durumu değerlendirdiklerini belirtti. "TÜRKİYE, TAHIL ANLAŞMASI'NIN YENİDEN TESİS EDİLMESİ İÇİN ÇABALARINI SÜRDÜRECEK" Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, söz konusu görüşmeye ilişkin şu ifadeleri paylaştı: "Karadeniz Tahıl Girişimi'ni ele almak üzere Hakan Fidan ile telefon görüşmesi yaptık. Rusya'nın (tahıl anlaşmasından) çekilmesinin Afrika ülkeleri ve küresel gıda güvenliği üzerindeki zararlı etkilerini vurguladım. Türkiye, anlaşmanın yeniden tesis edilmesi için çabalarını sürdürecek. Ayrıca Ukrayna-Türkiye ikili temaslarının takvimini de ele aldık." TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. Rusya, 17 Temmuz 2023 itibarıyla "Rusya ile ilgili şartların yerine getirilmediğini iddia ederek bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı. RUSYA, TAHIL İHRACATINDA KULLANILAN UKRAYNA LİMANLARINI BOMBALIYOR! İşgalci Rusya, anlaşmadan çekilir çekilmez Karadeniz'deki Ukrayna limanlarını ve Tuna Nehri'ndeki limanları ve tahıl altyapısını vurmaya başladı. Bu saldırıların ardından küresel tahıl fiyatları fırladı. Rusya, anlaşmadan çekilerek küresel gıda krizine neden oldu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Yalnızca Erdoğan, Putin'i tahıl anlaşmasına döndürebilir Haber

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Yalnızca Erdoğan, Putin'i tahıl anlaşmasına döndürebilir

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na geri döndürebilecek tek siyasi aktörün, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu ifade etti. Ukrinform Haber Ajansına bugün Rusya'nın çekildiği Tahıl Koridoru Anlaşması hakkındaki gelişmeleri değerlendiren Kuleba, "Ukrayna, Putin'i Karadeniz Tahıl Anlaşması'na geri döndürmek için Erdoğan'la koordineli çalışıyor" açıklamasını yaptı. Bakan Kuleba, Putin’i tahıl anlaşmasına geri döndürebilecek tek siyasi aktörün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğunu vurguladı. TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, anlaşmadan çekildiğini açıkladı. RUSYA, TAHIL İHRACATINDA KULLANILAN UKRAYNA LİMANLARINI BOMBALIYOR! İşgalci Rusya, anlaşmadan çekilir çekilmez Karadeniz'deki Ukrayna limanlarını ve Tuna Nehri'ndeki limanları ve tahıl altyapısını vurmaya başladı. Bu saldırıların ardından küresel tahıl fiyatları fırladı. Rusya, anlaşmadan çekilerek küresel gıda krizine neden oldu.

Rusya, dokuz günde 180 bin ton Ukrayna tahılını telef etti Haber

Rusya, dokuz günde 180 bin ton Ukrayna tahılını telef etti

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamaya göre işgalci Rusya, 17 Temmuz 2023 itibarıyla Karadeniz Tahıl Girişimi'nden çekildikten sonra Ukrayna liman şehirlerini ve tahıl ambarlarını bombalayarak bir dizi savaş suçuna daha imza attı. Dışişleri Bakanlığı, saldırgan devlet Rusya'nın söz konusu anlaşmadan çekildikten sonra dokuz gün içinde 180 bin ton tahıl mahsulünü, 26 liman altyapı tesisini ve beş sivil gemiyi imha ettiğini kaydetti. Bakanlığın Twitter hesabından bugün yapılan paylaşımda, "Açlık Oyunlarını durdurmalı ve küresel gıda güvenliğini şimdi sağlamalıyız" ifadeleri kullanıldı. #Rusya, dokuz günde 180 bin ton #Ukrayna tahılını telef etti!https://t.co/xuYZcYIiVM pic.twitter.com/Dhkt6wyGBP — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 31, 2023 TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. Rusya, 17 Temmuz 2023 itibarıyla "Rusya ile ilgili şartların yerine getirilmediğini iddia ederek bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.

AB'den Ukrayna tahılının ihracatına ilişkin açıklama Haber

AB'den Ukrayna tahılının ihracatına ilişkin açıklama

AB Komisyonu sözcülerinden Adalbert Jahnz, Ukrayna tahılının ihraç edilmesi konusuna ilişkin Litvanyalı bakanlardan bir mektup aldıklarını, mektupta Ukrayna tahılının Baltık ülkelerindeki limanlardan dünyaya sevk edilmesi önerisinin yer aldığını doğruladı. Litvanya'nın mektubuna kısa sürede cevap vereceklerini belirten Sözcü Jahnz, AB'nin tahıl ihracatı için Karadeniz dışında karadan oluşturulan ve "dayanışma yolları" adı verilen hatlar bulunduğunu anımsattı. Jahnz, "Bu dayanışma yollarının hepsi önemlidir. AB Komisyonu, bu hatların geliştirilmesi için çalışmaktadır. Baltık koridoru da çok önemli bir hattır. Bunun üzerinde de çalışacağız." ifadelerini kullandı. AB: UYGUN ZAMANDA CEVAP VERECEĞİZ AB Komisyonunun "tahıl koridorları" kurmasını isteyen Ukrayna, bu yöndeki talebini yakın zaman önce AB Komisyonuna iletti. Ukrayna'nın söz konusu talebini aldıklarını belirten AB Komisyonu sözcülerinden Miriam Garcia Ferrer, bunun tahıl sevkiyatı yapan bazı firmaların uğradığı zararın tazmin edilmesini içerdiğini ifade etti. Ferrer, "Bu konuları değerlendiriyoruz. Uygun zamanda cevap vereceğiz." dedi. Ukrayna'nın yanı sıra Ukrayna'nın komşuları ve Moldova ile kurdukları koordinasyon platformunun son olarak dün konu hakkında görüştüğünü belirten Ferrer, çözüm bulmak için çalışmaların devam ettiğini kaydetti. RUSYA TAHIL ANLAŞMASINI DURDURDU Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekun işgal girişimi ve saldırısının küresel gıda fiyatları üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için Türkiye'nin arabuluculuğunda BM, Rusya ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022 tarihinde İstanbul'da düzenlenen törenle Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı. Kremlin, geçen hafta, süresi dolan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın Rusya ile ilgili kısmının yerine getirilmediğini ileri sürerek anlaşmadan geri çekildi.

ABD'den Türkiye'ye yeniden açılan Tahıl Koridoru için teşekkür Haber

ABD'den Türkiye'ye yeniden açılan Tahıl Koridoru için teşekkür

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, başta Türkiye olmak üzere Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterress’e, Rusya'nın bir kez daha sekteye uğrattığı Karadeniz Tahıl Koridorunun yeniden açılması için gösterdiği gayretlerden dolayı teşekkür etti. Blinken, "Dünya, Moskova'nın Ukrayna'ya karşı savaşında insanların açlığını silah olarak kullanmamayı birkaç haftada bir hatırlatmak durumunda kalmamalı" ifadelerini kullandı. "TÜRKİYE'YE GAYRETİ İÇİN MİNNETTARIZ" Blinken, ABD'nin başkenti Washington’da Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı James Cleverly ile görüşmesinin ardından bugün ortak basın toplantısı düzenledi. Blinken görüşmede, Ukrayna Rusya savaşı, Çin'in bölgelerde artan hegamonyası, bölgesel ve küresel güvenlik konularını ele aldıklarını belirterek, "Ayrıca Karadeniz Tahıl Girişiminin uzatılması ve kapsamının genişletilmesine duyulan acil ihtiyacı görüştük. Son günlerde Rusya yeniden Ukrayna limanlarına gemilerin gitmesini engelleyerek dünya pazarına, Afrika, Ortadoğu ve dünya genelinde gıdaya ihtiyacı olan insanlara giden gıda miktarını azaltan sinik eyleme geri döndü. BM Genel Sekreteri ve Türkiye'deki meslektaşlarımıza çıkmazı kırmak için yorulmaksızın gösterdikleri çaba için minnettarız. Dünya, Moskova'nın Ukrayna'ya karşı savaşında insanların açlığını silah olarak kullanmamayı birkaç haftada bir hatırlatmak durumunda kalmamalı" ifadelerini kullandı. "DESTEĞİMİZDE KARARLI KALMAMIZ DOĞRU BİR TUTUM" Birşelik Krallık Dışişleri Bakanı Cleverly, Ukrayna-Rusya savaşı ile ilglili desteklerinde kararlı olduklarını aktararak, "Ukraynalılar çok acı çekiyor olabilir ama bu sadece Ukrayna ile ilgili bir konu değil, bu bizim ve Ukrayna'nın çıkarıyla ilgili bir konu ve onları savunmamız, desteğimizde kararlı kalmamız doğru bir tutum. Eğer kararlı durmazsak bu savaş daha acı verici ve daha pahalı hale gelecektir" ifadelerini kullandı. "UKRAYNALILAR BEKLENTİLERİN ÖTESİNDE PERFORMANS GÖSTERDİLER" Cleverly, Ukrayna’nın işgalci Rusya'ya karşı savunmasında yeniden karşı atağa geçmesi ile ilgili "Bu bir film değil. Savaş söz konusu olduğunda kesinlik yoktur. Ukraynalılar, beklentilerin ötesinde performans gösterdiler, ancak savaşta hiçbir garanti yoktur. Bu nedenle, Ukraynalılara büyük bir destek vermemiz gerektiğini kabul etmeliyiz. Dediğim gibi hızlı bir şekilde öğrendiler, çok başarılı bir şekilde uyum sağladılar ve kendilerini inanılmaz derecede etkili bir şekilde savundular. Ve bu yaklaşan saldırı büyük kazanımlar getirse bile bu çatışma düzgün bir şekilde çözülünceye kadar desteğe devam etmeliyiz." dedi.

Ukrayna tahılı dünya pazarına açılıyor: Sürecin akıbeti nasıl olacak? Haber

Ukrayna tahılı dünya pazarına açılıyor: Sürecin akıbeti nasıl olacak?

Türkiye’nin ve Birleşmiş Milletlerin (BM) arabuluculuğunda sağlanan Tahıl Koridoru Anlaşmasının ardından Ukrayna tahılını taşıyan ilk gemiyle birlikte süreç anbean takip ediliyor. Kırım Haber Ajansı akıllara takılan soruları bugün Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Özçelik ve Gazeteci-Yazar Murat Akan’a sordu. Çankırı Karatekin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Özçelik, Kırım Haber Ajansının (QHA) tahıl koridoruna ilişkin sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Özçelik, Türkiye’nin bu süreçteki rolünü uluslararası düzeyde değerlendirdi. Röportajın tamamı şöyle: "ŞU ANDA UKRAYNALI ÇİFTÇİLER, ÇELİK YELEK GİYEREK, ASKERİ MİĞFER TAKARAK TARIM YAPIYOR" Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın hemen ardından Ukrayna tahıllarının çıkacağı Odesa Limanı’na saldırmıştı. Böylelikle Rusya’ya güven karşı güven azaldı. 120 gün sürecek anlaşmanın sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz? Rusya’nın anlaşmayı imzaladıktan hemen sonra Odesa’ya saldırısını “Masada da sahada da ben hakimim” havasını vermek için yaptığını düşünüyorum. Rusya, bunu gözdağı vermek için kullandı. Bu süreç 120 günün ardından başarılı bir şekilde sonlanırsa bunun ateşkese doğru evrilebileceği kanaatindeyim. Bu tahıl anlaşmasına Ukrayna ve Rusya’nın da ihtiyacı var. Çünkü zaten Ukrayna’nın gayrısafi milli hasılasının yüzde 40’ı tarım üzerinden sağlanıyor. Şu anda Ukraynalı çiftçiler çelik yelek giyerek, askeri miğfer takarak tarım yapıyor. Savaş başladığından bu yana yaklaşık 94 gemi limanda sıkışmış durumda. O dönemde 10 tanesi Azak Denizi'nden çıkarıldı ve geriye 84 gemi kaldı. Bu gemilerde de yaklaşık 457 tane denizci var. Bu anlaşma, onların o bölgeden çıkması açısından da önemli. Her gün 3 gemi çıksa 25 milyon ton Ukrayna tahılı dünya pazarına çıkmış olacak. UKRAYNA TAHILINI TAŞIYAN İLK GEMİ NEDEN LÜBNAN’A GİDİYOR? Öte yandan Dünya Gıda Örgütünün (DGÖ) bildirdiğine göre, Lübnan’da yüzde 322 oranında gıda enflasyonu var. Geminin Lübnan’a gitmesinin nedeni de Ukrayna’dan en çok tahıl ithalatı yapan ikinci ülke olarak yer alıyor. Bu yüzden tahıl koridoru bu açıdan çok önemli. Hatırlarsanız geçtiğimiz sene Lübnan’da gıda krizi dolayısıyla ayaklanmalar olmuştu. Tahıl koridoru, dünyada barış sürecine katkıda bulunacak. “RUSYA ANLAŞMAYA SADIK KALIRSA SAVAŞ ATEŞKESE YÖNELEBİLİR” Ukrayna-Rusya Savaşı'ndan dolayı bu anlaşmayı çok önemli bir adım olarak görüyorum. Bu bağlamda Zelenskıy (Ukrayna Cumhurbaşkanı), Rusya ile anlaşarak aslında dünyanın diğer taraflarında çatışmaların ve halk ayaklanmalarının çıkmasını engelliyor. Çünkü bir yandan Rusya ve Ukrayna’nın tahılı gitmezse dünyanın çeşitli yerlerinde çatışmalar çıkabilir. Rusya, kendi tahılını ihraç edeceği için onun açısından önemli bir anlaşma oldu. Rusya, bu yönden yaptırımları delmiş olacak. Rus uzmanlar tarafından da bunun Rusya’nın başarısı olduğu özellikle belirtiliyor. Moskova bu anlaşmaya 120 gün boyunca sadık kalırsa savaşın ateşkese yönelmesini etkileyecek bir unsur olacak. Buna bağlı olarak anlaşmayı olumlu görüyorum. Tahıl koridoru için kollarını sıvayan Türkiye’nin dünyada diplomatik başarısı konuşuluyor. Rus ablukası altındaki Ukrayna tahılları ve yanı sıra Rusya tahılları Türkiye limanlarına getirilip kontrol edilecek. Denge politikasıyla hareket eden Türkiye sizce güvende mi? Türkiye, küresel gıda krizini önlemek için önemli bir adım attı. Türkiye’nin iç piyasası açısından da önemli bir gelişme olarak kaydediliyor. Çünkü ülkemizin de buna ihtiyacı var. Türkiye’de yüzde 80 oranında gıda enflasyonu mevcut. Biraz da Türkiye bu yüzden elini bu taşın altına koydu. Gerçekten de başarı kaydetti. Nitekim Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres bu kritik toplantıya katılım sağladı. Bir yandan toplantının İstanbul’daki Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleşmesi de önemli bir adımdı. Uluslararası alanda da gemi dakika dakika takip ediliyor. Dünyanın en çok buğday ihtiyacını karşılayan iki ülke Rusya ve Ukrayna’nın sevkiyatının yardımında Türkiye, açısından başarılı bir gelişme oldu. Küresel gıda güvenliğini sağlamış oldu. “TÜRKİYE’NİN, RUSYA’YA OLAN ENERJİ BAĞIMLILIĞI KONUŞULMALI” Türkiye zarar görür mü? Sorunuza şu şekilde cevap verebilirim. Rusya da aslında Türkiye’den istediklerini talep ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan (Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan) da Putin (Rusya Devlet Başkanı) ile görüşerek karşılıklı anlaşma yapıyor. Bir bakımda Rusya da gözdağı veriyor bu hususu gözden kaçırmamak gerek. Rusya’ya enerji bağımlılığımız tartışılması gereken bir konu. 5 Ağustos’ta Soçi’deki Erdoğan ve Putin görüşmesinin kapalı kapılar ardında karşılıklı alışveriş olacağını tahmin edebiliyorum. RUSYA, GIDA VE ENERJİ KARTINI NASIL OYNUYOR? Gazeteci, Yazar Murat Akan, Kırım Haber Ajansı (QHA) için Türkiye’nin üstlendiği Tahıl Koridoru Anlaşması'nı, Batı ülkelerinin ve Rusya’nın nasıl değerlendirdiğini aktardı. QHA’ya açıklamalarda bulunan Gazeteci Akan şu ifadelere yer verdi: Biliyorsunuz ki Türkiye, Rusya ve Ukrayna ile bir anlaşma ortaya koydu. Türkiye’nin arabuluculuk rolüyle tahıl anlaşmasına ön ayak olması dünya ülkeleri ve özellikle Rusya açısından nasıl değerlendiriliyor? Rusya ve Ukrayna’nın buğdayına pek çok ülke yüzde 80-90 oranında muhtaç.  Bu savaş çıkınca, Karadeniz’deki mayın trafiği ve limanların kapatılmasıyla tahıllar mecburen gemide yüklü olarak limanlarda kaldı. Dolayısıyla bu iki ülke savaşla birlikte buğdayını dünyaya pazarlayamadı. Rusya da zaten ambargo uygulandığı için ihracat yapamıyor. Türkiye de burada büyük bir misyon üstlenerek denge politikası güderek Ukrayna ile Rusya’yı aynı masada oturtmayı başardı. Daha önce Antalya Diplomasi Forumu ve müzakere masasıyla birlikte savaşı bitirmek için adım attı. Ancak Batı, bu savaşı özellikle tetikliyor. Batı, Ukrayna’ya destek olduğunu, savaşı bitireceğine inandığını söyleyerek anlaşmalardan uzak tutmak istedi.  (Ukrayna tahılını taşıyan ilk gemi RAZONİ Türk kara sularına demirlendi) "TÜRKİYE PRESTİJİNİ YÜKSELTTİ" Türkiye, BM ve iki ülkeyi masaya oturtarak diplomatik bir başarı kaydetti. Avrupa Birliği ve pek çok ülke Türkiye’nin bu tutumu dolayısıyla Türkiye’ye teşekkür etti. Bana göre bu vesileyle Türkiye prestijini yükseltmiş oldu. Böylelikle Batı ve Rusya arasında bir köprü görevi üstlendi. Rusya, Türkiye’nin NATO üyesi ülke olması nedeniyle mesafeli olsa da siyasi ve ekonomik ilişkileri nedeniyle Türkiye’ye güvenmek zorunda. Öte yandan Rusya, ABD ve Avrupa ülkelerine göre denge politikası izlediğini fark ediyor. Bu anlaşma da Türkiye’ye güvendiğini gösteriyor. Batının uyguladığı ambargoyu da bu yöntemlerle kırmış oluyor. 4 ay sürecek bu kritik anlaşma, uzatılabilir olasılığıyla imzalanmıştı. Anlaşmanın ve 162 gündür devam eden savaşın akıbeti ne olur? Tahıl yüklü ilk geminin Türkiye’den Lübnan’a doğru yola çıkması, anlaşmanın yürürlüğe girdiğini gösteriyor. Batı da savaşın bitmesini istemiyor ve Rusya’yı zayıflatmak istiyor. Ama savaş tazyiklenerek devam ederse Rusya tarafından anlaşma feshedilebilir. “RUSYA BU MASAYA OTURMAYA MECBURDU” Rusya da zaten bu anlaşmayı yaptıysa 25 milyon tahıl yüklü geminin çıkışını istiyor demektir. Çünkü dünyada savaş yüzünden ezilen 3. dünya ülkeleri bu tahılı bekliyor. Rusya ile ilişkileri iyi olan bu ülkeler bir yandan da Rusya’yı bastırıyor. Bu yüzden Rusya bu anlaşmayı sonuna kadar götürecektir. Nitekim Rusya tarafı bu masaya oturmaya mecburdu. “RUSYA KÖTÜ DEVLET ROLÜ OYNAMAK İSTEMİYOR, GIDAYI SİLAH OLARAK KULLANAMAYACAK” Ukrayna-Rusya savaşının başından beri Rusya’nın elinde çok önemli iki tane silah var. Biri gıda, diğeri ise enerji. Enerjiyi Batıya karşı bir silah olarak kullandı. Rusya’nın da bir noktada para kazanması da lazım ve bunu da bir şekilde halletmesi gerekiyor. Bu yüzden de 3. dünya ülkelerine pazarlama yapması gerekiyor. Gıdayı silah olarak kullanamayacak. Ama görülüyor ki Rusya, enerji kartını böyle oynamayacak. Çünkü Rusya, Avrupa’ya değil başka ülkelere de enerjisini bağımlı hale getirir. Ancak gıda ihracatını ambargoları delerek kötü devlet rolü oynamak istemiyor. Zira açlık sorunu sık sık ABD tarafından koz olarak dünyaya sunuluyor. Bu imajı üzerinden atmak için bu anlaşmaya razı olmuş olabilir, bunu da belirli bir sürede devam ettirebilir. TÜRKİYE, UKRAYNA TAHILLARININ DÜNYA PAZARINA AÇILMASINDA YARDIMCI OLACAK  Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş nedeniyle abluka altında kalan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kollarını sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022'de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletilecek. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayacak Türkiye, tahılları dünya pazarına açacak. Yola çıkan ilk gemi Lübnan'a gitmek üzere 1 Ağustos'ta Odesa Limanı'ndan İstanbul'a geldi. İstanbul Müşterek Merkezinde (MKM) denetimi yapılan 27 bin ton mısır yüklü gemi, 3 Ağustos'ta Türk kara sularından ayrılmak üzere limandan ayrıldı. RAZONİ ismini taşıyan geminin birkaç gün içinde Lübnan'ın Trablus Limanı'na varması bekleniyor. Öte yandan 120 günlüğüne imzalanan anlaşmaya bağlı olarak 26 milyon ton Ukrayna tahılının yıl sonuna kadar sevkiyatı yapılacak. Odesa, Çornomorsk ve Yujnıy Limanlarında çokça tahıl yüklü gemi, limanda dünya pazarına açılmayı bekliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.