Ukrayna, Rusya'nın Şükrü Okan isimli kuru yük gemisine saldırısını kınadı
Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan tek taraflı çekilen Rusya, dün Karadeniz'de uluslararası sularda çirkin bir provokasyona imza attı. Palau bandıralı Şükrü Okan isimli Türk kuru yük gemisine uyarı ateşi açıldı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, bugün konuya ilişkin bir açıklama yaparak, çirkin provokasyona sert tepki gösterdi.
UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI RUSYA'NIN UYARI ATEŞİNİ KINADI
Bakanlığın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:
"Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu'nun 13 Ağustos'ta Karadeniz'de İsmail Limanı'na gitmekte olan Türk kuru yük gemisi Şükrü Okan'a karşı gerçekleştirdiği provokatif eylemleri şiddetle kınamaktadır. Rus Donanması gemiye ateş açarak ve deniz haydutları gibi gemiye çıkarak Birleşmiş Milletler (BM) Deniz Hukuku Sözleşmesini, BM Şartını ve diğer uluslararası hukuk normlarını ağır bir şekilde ihlal etmiştir. Bu eylemler, Rusya'nın Karadeniz'deki ticari gemilerin güvenliğine, tehditler yaratmaya yönelik kasıtlı politikasının bir örneğidir.
Stratejik ortağımız Türkiye ile destek ve dayanışmamızı ifade ediyor ve uluslararası toplumu, Rusya'nın Karadeniz'de gemilerin barışçıl geçişini engelleyen eylemlerini önlemek üzere kararlı tedbirler almaya çağırıyoruz. Rusya’nın Ukrayna limanları istikametinde ilerleyenler de dâhil olmak üzere Karadeniz'deki uluslararası rotaları bloke etme girişimleri önlenmelidir. Bu bağlamda Ukrayna, ortaklarına küresel gıda güvenliğinin sağlanmasında kilit bir rol oynayan Karadeniz Tahıl Girişimi'nin uygulanmasının sürdürülmesi için çabalarını artırmaları çağrısında bulunmaktadır."
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Danışmanı Mıhaylo Podolyak, konuya ilişkin dün bir açıklama yaparak, Rusya'nın Karadeniz'deki haydutluğuna sert tepki gösterdi. Podolyak'ın sosyal medya üzerinden yayımladığı açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Bugün, Ukrayna'nın İsmail Limanı'na gitmekte olan uluslararası sivil dökme yük gemisi Şükrü Okan'a Rusya tarafından kasıtlı saldırı ve zorunlu denetim, uluslararası deniz hukukunun açık bir ihlali, bir korsanlık eylemi ve bir ülkenin sivil gemilerine karşı bir suçtur. Bu, diğer devletlerin kara sularında üçüncü bir ülkenin müdahalesidir... (Bu olaya karışan) Tüm kişilerin kimlik tespiti yapılmalı ve uluslararası toplum tarafından suç olarak tanınması gerekmektedir. Ukrayna, gerekli tüm sonuçları çıkaracak ve mümkün olan en iyi yanıtı verecektir."
Today's deliberate attack and forced inspection by Russia of Sukru Okan international civilian bulk carrier, which was en route to the Ukrainian port of Izmail, is a clear violation of international law of the sea, an act of piracy and a crime against civilian vessels of a third…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) August 13, 2023
RUSYA'DAN ÇİRKİN PROVOKASYON!
Vasily Bykov adındaki bir Rus devriye gemisinin, dün Karadeniz'in güneybatısından kuzeyine ilerleyen Şükrü Okan isimli Palau bandıralı gemiye, otomatik silahlarla uyarı ateşi açtığı öğrenildi. Olayda, Ka-29 helikopterinden inen Rus askerleri, gemiyi içindeki mürettebat ile kontrol etti.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ, KONUYLA İLGİLİ SORUŞTURMA BAŞLATTI
Milli Savunma Bakanlığından bir yetkili ise geminin Romanya'ya doğru yol aldığını ve bakanlığın konuyla ilgilendiğini söyledi. Birleşik Krallık merkezli haber servisi Reuters'ın aktardığına göre; Türkiye Dışişleri Bakanlığında çalışan bir yetkili, Ankara'nın olayla ilgili soruşturma başlattığını bildirdi.
Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı, daha önce Karadeniz'de provokasyon için Rusya'ya ait devriye gemilerinin gezdiğini belirtmişti.
RUSYA, KARADENİZ'DE TEHDİT OLUŞTURUYOR
Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Rusya, Karadeniz'de tehdit unsuru haline geldi. Kremlin, Karadeniz'deki provokasyonlarına son dönemde hız verdi. İşgalci Rusya, anlaşmadan çekilmesinin ardından Ukrayna'ya giden veya Ukrayna'dan gelen herhangi bir geminin güya silah bulundurduğunu, tehlike potansiyeli taşıdığını ve buna göre hareket edeceğini öne sürmüştü. Rusya'nın, Karadeniz'de uluslararası sularda ticaret gemisine yönelik uyarı ateşi açması tepkilere neden oldu.
TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI
Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı.
22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı.