SON DAKİKA
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sözde Referandum

QHA - Kırım Haber Ajansı - Sözde Referandum haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sözde Referandum haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

AB Komisyonu: Rusya’nın silah zoruyla yaptığı "referandumlar" tamamen sahtedir Haber

AB Komisyonu: Rusya’nın silah zoruyla yaptığı "referandumlar" tamamen sahtedir

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz desteğini yineleyerek; Rusya’nın işgal altındaki Ukrayna topraklarında düzenlediği sözde “referandumların” tamamen sahte olduğunu vurguladı. AB Komisyonu Sözcüsü Anita Hipper; Brüksel’de 24 Mart 2025 tarihinde düzenlediği basın toplantısında, ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un, Ukrayna'nın işgal edilen topraklarında Kremlin'in gerçekleştirdiği sözde referandumların meşruiyet taşıdığını ima eden açıklamalarını değerlendirdi. AB’nin Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğinin tam olduğunu belirterek; Rusya’nın düzenlediği sözde referandumların sahtekârlık olduğunu ifade eden Sözcü, “Avrupa Konseyinin 21 Mart’ta aldığı kararı hatırlatmak isterim. Bu kararda, Ukrayna’nın bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz desteğimizi bir kez daha teyit ettik” dedi. Ayrıca Hipper, “Bu referandumlar tam bir sahtekarlıktır ve silah zoruyla yapıldılar.” ifadelerini kullandı. AB’NİN BARIŞ MÜZAKERELERİ TUTUMU AB’nin barış müzakereleri konusundaki tutumuna da değinen Sözcü Hipper, “Tutumumuz çok net: Barışın şartlarını belirleyecek olan Ukrayna’dır. Ayrıca, Ukrayna ile ilgili hiçbir karar, Ukrayna olmadan alınamaz.” dedi. Rusya’nın süregelen saldırılarının bu ülkeye güvenilemeyeceğini gösterdiğini belirten Hipper, “Geçtiğimiz hafta sonu Kıyiv’e düzenlenen saldırılar da dahil olmak üzere, Rusya’nın saldırılarını gördük. Bu saldırılarda biri beş yaşında biri çocuk olmak üzere üç kişi hayatını kaybetti. Rusya’nın yasa dışı saldırganlığını durdurmak için gerçek bir siyasi irade göstermesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı. AB’nin Ukrayna’ya desteğinin güçlü şekilde devam ettiğini belirten Hipper, “Askeri, mali ve insani yardımlarla destek olmaya devam ediyoruz. 16 yaptırım paketi hayata geçirildi, 17. paket hazırlık aşamasında. Ayrıca, askeri destek planlarımız da sürüyor. Ukrayna’yı her zamankinden daha fazla desteklememiz gerekiyor ve bunu yapacağız.” şeklinde konuştu. ABD YETKİLİSİ, RUS PROPAGANDASI AĞZIYLA KONUŞUYOR! ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, geçen hafta ABD'li televizyon sunucusu Tucker Carlson'a verdiği röportajda; Ukrayna'nın Lugansk, Donetsk, Zaporijjya, Herson ve Kırım bölgelerinde halkın, sözde referandumlarla Rus yönetimine girmeyi kendilerinin tercih ettiğini ileri sürdü. 

Dışişleri Bakanlığı: Kırım'daki fiili durumu tanımıyoruz Haber

Dışişleri Bakanlığı: Kırım'daki fiili durumu tanımıyoruz

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, 16 Mart 2025 tarihinde Kırım'ın 2014'te Rusya tarafından işgal edilmesine ve gerçekleştirilen sözde referanduma yönelik yazılı açıklama yayımladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna'daki Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin 11 yıl önce "gayrimeşru" bir referandumla Rusya tarafından işgal edildiği hatırlatılarak "Uluslararası hukukun ihlalini teşkil eden Kırım'daki fiili durumu tanımadığımızı ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini desteklediğimizi bir kez daha vurguluyoruz." ifadesi kullanıldı. GELİŞMELER TAKİP EDİLİYOR Aynı zamanda yapılan açıklamada Kırım Yarımadası'nın yerli halkı olan Kırım Tatarlarının durumunun ve bölgedeki gelişmelerin yakından takip edildiği kaydedilirken konunun uluslararası toplumun gündeminde tutulacağı belirtildi.  Kırım’ın Yasa Dışı İlhakının On Birinci Yıl Dönümü Hk. https://t.co/uaaTLncyPm pic.twitter.com/Iwu2ihN6cw — T.C. Dışişleri Bakanlığı (@TC_Disisleri) March 16, 2025 16 MART 2014: KIRIM'DA SÖZDE REFERANDUM 16 Mart 2014 tarihinde işgal altındaki Kırım'da, kamuflajlı Rus askerlerinin gözetimi altında göstermelik bir referandum yapıldı. İki gün sonra, 18 Mart 2014 tarihinde Kremlin’de “Kırım’ın Rusya’ya bağlanması” anlaşması imzalandı. İşgalci Rusya, sözde referandumu yasa dışı hamlesini meşrulaştırmak amacıyla düzenledi. Rusya, Şubat 2014’te Ukrayna’ya ait Kırım Yarımadası’nı işgal için harekete geçti. Silahlı Rus askerleri Kırım ile Herson bölgesi arasındaki idari sınırında kontrol noktaları oluşturdu. Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirdi. Ukrayna birliklerinin konuşlandırıldığı askeri üsleri kuşatma altına aldı.

Birleşik Krallık: Donetsk, Lugansk, Herson, Zaporijjya ve Kırım Ukrayna'dır Haber

Birleşik Krallık: Donetsk, Lugansk, Herson, Zaporijjya ve Kırım Ukrayna'dır

Kremlin yönetimi, 23-27 Eylül 2022 tarihleri arasında, işgal altında tuttuğu Ukrayna’nın Donetsk, Lugansk, Zaporijjya ve Herson bölgelerinde Rusya’ya bağlanma konulu sözde “referandumlar” düzenledi. Ardından Moskova’da 30 Eylül 2022'de düzenlenen törende, Ukrayna’nın işgal edilen Donetsk, Lugansk, Zaporijjya ve Herson bölgelerinin “Rusya’ya bağlanma anlaşmaları” imzalandı. Birleşik Krallık, Rusya’nın Ukrayna’ya bağlı Donetsk, Lugansk (Luhansk), Zaporijjya ve Herson bölgelerinde yasa dışı düzmece referandumların düzenlemesinin 2. yıl dönümü vesilesiyle paylaştığı mesajda bir kere daha ilgili oylamaları ve sonuçlarını tanımadığını hatırlattı. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadelerine yer verdi: İki yıl önce Rusya, tıpkı 2014'te Kırım'da yaptığı gibi, Ukrayna'nın egemen topraklarının başka bir yasa dışı ‘ilhakını’ düzenleyerek BM Sözleşmesi'ni ihlal etti. Birleşik Krallığın tutumu açık: Donetsk, Luhansk, Herson, Zaporizhzhia ve Kırım Ukrayna'dır. 4 BÖLGEDE SAHTE REFERANDUM Kremlin yönetimi, 23-27 Eylül 2022 tarihleri arasında, işgal altında tuttuğu Ukrayna’nın Donetsk, Lugansk, Zaporijjya ve Herson bölgelerinde Rusya’ya bağlanma konulu “referandumlar” düzenledi. Kremlin kontrolündeki kukla yönetimlerin açıklamalarına göre sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde oylamaya katılanların yüzde 99,23'ü; sözde Lugansk Halk Cumhuriyeti’nde yüzde 98,42'si; Herson bölgesinde yüzde 85,05'i; Zaporijjya bölgesinde ise yüzde 93,11'i güya “Rusya’ya bağlanmaya evet” dedi. Sözde referandum sırasında sözde seçim komisyonu üyelerinin silahlı askerlerle birlikte ev ev dolaşarak herkesi oylamaya katılmaya zorladı. İnsanları kapı önünde hiçbir gizlilik olmadan oy pusulasını doldurmaya zorlayan sözde seçim üyeleri, bunları sadece bir poşete topladı. İŞGAL BELGESİ MOSKOVA’DA İMZALANDI Moskova’da 30 Eylül 2022'de düzenlenen törende, Ukrayna’nın işgal edilen Donetsk, Lugansk, Zaporijjya ve Herson bölgelerinin “Rusya’ya bağlanma anlaşmaları” imzalandı. 3 Ekim’de Devlet Duması, 4 Ekim’de ise Rusya Federasyon Konseyi hiçbir hukuki değeri taşımayan söz konusu “anlaşmaları” onayladı.

16 Mart 2014: Kırım'da silahların gölgesinde sözde referandum Haber

16 Mart 2014: Kırım'da silahların gölgesinde sözde referandum

16 Mart 2014 tarihinde işgal altındaki Kırım'da, kamuflajlı Rus askerlerinin gözetimi altında göstermelik bir referandum yapıldı. İki gün sonra, 18 Mart 2014 tarihinde Kremlin’de “Kırım’ın Rusya’ya bağlanması” anlaşması imzalandı. İşgalci Rusya, sözde referandumu yasa dışı hamlesini meşrulaştırmak amacıyla düzenledi. 16 Mart 2014: #Kırım'da silahların gölgesinde sözde referandum ???? https://t.co/eVDkeyXXB4 pic.twitter.com/0vOCid03iC — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) March 16, 2023 Rusya, Şubat 2014’te Ukrayna’ya ait Kırım Yarımadası’nı işgal için harekete geçti. Silahlı Rus askerleri Kırım ile Herson bölgesi arasındaki idari sınırında kontrol noktaları oluşturdu. Kırım’ın stratejik noktalarını ve hükûmet binalarını ele geçirdi. Ukrayna birliklerinin konuşlandırıldığı askeri üsleri kuşatma altına aldı. 6 Mart 2014’te Kırım’ın sözde Parlamentosu, Kırım’ı Rusya’ya bağlama ve 16 Mart’ta Kırım’ın statüsüne dair “referandum” düzenleme kararı aldı. Referandumda, Kırım'da yaşayanlara; Rusya’ya bağlanma veya 1992 Kırım Cumhuriyeti Anayasasının yeniden uygulamaya konulması ve ona göre Ukrayna’ya bağlı özerklik olarak kalma seçenekleri sunuluyordu. 1992 Kırım Cumhuriyeti Anayasası, Kırım'ın, "Ukrayna'ya gönüllü olarak devredenler dışında tüm yetkileri kendi topraklarında kullanan" kendi devlet organlarına sahip olduğunu, yani Kırım'ın geniş özerklik haklarına sahip olduğunu belirliyordu. Anayasa, yarımadanın bağımsız Ukrayna'nın bir parçası olmasından hemen sonra Kırım Parlamentosu tarafından kabul edilmişti. Bu anayasanın yardımıyla Kremlin, Kırım'ı kontrol altına almaya çalışmıştı. Ancak, Ukrayna Parlamentosu, bu belgeyi anayasaya aykırı olarak iptal etmişti. Yani aslında, 16 Mart 2014’teki sözde referandumda, Kırım’ın Ukrayna’nın bir parçası olarak kalması seçenekler arasında yoktu. Rus silahlarının namlusu altında gerçekleştirilen sözde referandum, Rusya tarafından “Kırım sakinlerinin iradesini tecelli etmesi” olarak adlandırılıyor. Moskova tarafından tüm düzeylerde yerel yasalara ve uluslararası uygulamaya göre yapıldığı savunuluyor. Sözde referandum daha yapılmazken Ukrayna, oy kullanımını yasa dışı ve Anayasaya aykırı olarak kabul etti. 15 Mart 2014 tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, sözde referandumu “geçersiz” olarak ilan edilmesini öngören kararı inceledi. Ancak karar, Rusya tarafından bloke edildi. Venedik Komisyonu, Avrupa Birliği ve ABD, yasa dışı olarak yapılan sözde referanduma karşı çıktı, Kırım Tatar Milli Meclisi başta Kırım Tatarları olmak üzere Kırımlılara sözde referandumu boykot etme çağrısı yaptı. KIRIM TATAR MİLLİ MECLİSİNDEN SÖZDE REFERANDUMU BOYKOT ÇAĞRISI Kırım Tatar Milli Meclisi, 6 Mart 2014'te, Kırım halkını, Parlamentonun yasa dışı aldığı kararla yapılacak referandumu boykot etmeye çağırdı. Buna rağmen 16 Mart 2014 tarihinde saat 08.00’de işgal edilen Kırım’da bin 205 seçim bölgesi açıldı. Seçim bölgeleri açılır açılmaz sosyal ağlarda sözde oylama sırasında yer alan ihlallere ilişkin bilgiler paylaşılmaya başlandı. Rusya vatandaşları dahil isteyen herkese çok sayıda oy pusulası verildi. İşgalcilerin sözde referanduma katılım oranı ile ilgili açıkladığı “resmi verileri” de ciddi şüpheler uyandırıyor. Kremlin kontrolündeki sözde Seçim Komisyonu katılım oranının yaklaşık yüzde 83 olduğu duyurdu. Oylamaya katılanların yüzde 96,77’sinin “Kırım'ın Rusya’ya bağlanması için” oy verdiği iddia edildi. 18 Mart 2014 tarihinde Kremlin’de “Kırım’ın Rusya’ya bağlanması” anlaşması imzalandı. Öte yandan Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, FSB gizli raporlarına dayanarak sözde referanduma gerçek katılım oranının yüzde 34.2 civarında olduğunu, Kırım Tatarlarının yüzde 99’unun oy kullanmadığını bildirdi.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
QHA - Kırım Haber Ajansı En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.