SON DAKİKA
Hava Durumu

#Sosyal Medya

QHA - Kırım Haber Ajansı - Sosyal Medya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sosyal Medya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

22 dakika gecikti: Instagram erişime açıldı! Haber

22 dakika gecikti: Instagram erişime açıldı!

Türkiye'den 57,1 milyon kullanıcısı olan sosyal medya platformu Instagram'a Türkiye Cumhuriyeti Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 2 Ağustos tarihinde getirilen erişim yasağı kaldırıldı. Türkiye'deki kullanıcalar 10 Ağustos saat 21.52 itibariyle sosyal medya platformuna erişim sağlamaya başladı. Türk kullanıcılar, 8 günlük aradan sonra sosyal medya platformuna giriş sağlayabiliyor. BAKAN URALOĞLU AÇIKLAMIŞTI Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, saat 20.24'te yaptığı açıklama ile Instagram yetkilileri ile yürütülen görüşmeler neticesinde Türkiye'nin taleplerinin karşılanacağı sözünü aldıklarını ve saat 21.30 itibari ile erişim engelini kaldıracaklarını belirtmişti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu açıklamasında şu ifadeleri kullanmıştı: "Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak; katalog suçları çerçevesinde uyguladığı politikalardan dolayı sosyal medya platformu Instagram’a 2 Ağustos tarihinde taleplerimize karşılık vermediği için erişim engeli getirmiştik. Baştan beri sosyal medya platformlarının Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına saygı duymalarını istedik. Instagram yetkilileri ile yürüttüğümüz görüşmeler neticesinde özellikle katalog suçlar çerçevesindeki taleplerimizin karşılanacağı, kullanıcılara getirilen sansür konusunda ortak bir çalışma yapma sözü vermeleri üzerine saat 21.30 itibari ile erişim engelini kaldıracağız."

Sosyal medyaya erişimi yasaklanan Türk devleti: Doğu Türkistan Haber

Sosyal medyaya erişimi yasaklanan Türk devleti: Doğu Türkistan

Selahaddin Kaşgarlı / QHA Muhabir / Ankara Çin, Doğu Türkistan’daki Uygur Türkleri ve diğer Türk topluluklarına uyguladığı baskıların özgür dünyaya yayılmasını engellemek için yıllardır bölgede geniş çaplı sosyal medya sansürü uyguluyor. Çin hükûmeti uluslararası nitelikteki X, Instagram, WhatsApp ve Facebook gibi küresel sosyal medya platformlarını yasaklayarak, bölgedeki iletişimi ve bilgi paylaşımını sıkı bir şekilde kontrol altına alıyor. Bu durum, dünya genelinde insan hakları ihlalleri konusunda artan endişelere yol açıyor. İŞGALDEN BU YANA YASAK Resmi verilere göre, Doğu Türkistan işgale uğradığından bu yana, bölgede sosyal medya platformlarına erişim sürekli olarak engelleniyor. Erişim yasakları, uluslararası sosyal medya devleri arasında yer alan X, Instagram, WhatsApp ve Facebook platformlarının tamamını kapsıyor. SÖZDE “ULUSAL GÜVENLİK” Çin yönetimi bu yasakları sözde “ulusal güvenlik” gerekçesiyle savunurken, bölgedeki Uygur Türklerinin kendi aralarında iletişim kurmalarını ve dünya ile bağlantılarını koparmayı amaçladığı belirtiliyor. Uzmanlar, bu yasakların sadece bireylerin iletişim özgürlüğünü kısıtlamakla kalmadığını, aynı zamanda insan hakları ihlallerine dair bilgilerin dünya ile paylaşılmasını da engellediğini ifade ediyor. 2023 VERİLERİ Bölgedeki sansür uygulamaları, internetin belirli bölümlerinin tamamen kapatılmasının yanı sıra, VPN ve diğer yöntemlerle sosyal medya erişiminde bulunanların da sürekli olarak takip ediliyor. 2023 verilerine göre, Doğu Türkistan'da internet kullanıcılarının uluslararası sosyal medya platformlarına erişiminin olmadığı belirtiliyor. Bu durum, bölge halkının bilgi edinme ve dış dünya ile etkileşim kurma yeteneklerini ciddi şekilde kısıtlıyor.  DOĞU TÜRKİSTAN İLE SINIRLI KALMIYOR Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine dair uluslararası kamuoyunun tepkisini artırıyor. Birçok insan hakları savunucusu, bu tür yasakların derhal kaldırılması ve bölgedeki insanlara özgürlük sağlanması gerektiğini vurguluyor. Çin’in bu katı sansür politikalarının, yalnızca Doğu Türkistan ile sınırlı kalmayarak, diğer bölgelerde de benzer uygulamalara yol açabileceği endişeleri büyüyor. Doğu Türkistan'daki uluslararası sosyal medya erişim yasakları, bölgenin siyasi ve sosyal dinamiklerini derinden etkileyen bir faktör haline geldi. Uluslararası toplumun, bu durumu dikkatle takip etmesi ve gerekli önlemleri alması bekleniyor.

Çin yönetimi 34 bin sosyal medya hesabını kapattı Haber

Çin yönetimi 34 bin sosyal medya hesabını kapattı

Çin ülke genelindeki sosyal medya kontrolünü sıkılaştırmaya devam ediyor. Komünist Parti, sosyal medya üzerindeki baskısını artırarak devam ettirirken Çin Ulusal Kamu Güvenlik Kurumu, Nisan ayından Aralık ayına kadar 34 bin sosyal medya hesabını kattı. "ÇEVRİMİÇİ DEDİKODULARA KARŞI EYLEM YILI" Konuya ilişkin Çin merkezli basın kuruluşlarından el edilen bilgilere göre, Çin Kamu Güvenlik Kurumu internet üzerindeki kontrolü sıkılaştırma kararı alarak, 2024 yılını "çevrimiçi dedikodulara karşı eylem yılı" ilân etti. Bu kapsamda Nisan ayında "İnternetteki dedikodulara karşı baskı" temalı operasyon düzenleyen kurum Aralık ayına kadar toplam 34 bin sosyal medya hesabının kapattı ve 7 binden fazla kişiyi cezalandırdığını duyurdu. 5 BİNE YAKIN SOSYAL MEDYA KULLANICISI HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI Öte yandan, Çin yönetiminin hükûmete karşı propaganda yürüten, eleştiri yapan, -yurt dışı hesaplar dahil- kullanıcılar hakkında da incelemenin sürdüğü öğrenildi. Bu kapsamda 5 bine yakın sosyal medya kullanıcısı hakkında ise soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı. ÇİN SÖZDE "GÜVENLİK" ADI ALTINDA TOPLUMU SİNDİRMEYİ AMAÇLIYOR Analizciler Çin yönetimin bu tür kısıtlamalar ve baskılarla, insanların internet kullanımını her zaman sıkı bir şekilde kontrol ettiğini, sözde "güvenlik" adı altında toplumu sindirmeyi amaçladığını bildiriyor. Ayıca çevrimiçi hesaplara karşı düzenlenen operasyonların, ÇKP Merkez Komitesinin yakın zamanda gerçekleştirdiği “Ekonomik Çalıştayı” ile ilgili olabileceği tahmin ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.