AB'den Çinli Temu platformuna resmî soruşturma!
Avrupa Birliği (AB), düşük fiyatlarıyla popülerlik kazanan Çinli alışveriş platformu Temu hakkında, Dijital Hizmetler Yasası’nı ihlal ettiği gerekçesiyle resmî bir soruşturma başlattı. Avrupa Komisyonun 1 Ekim 2024 tarihinde konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Çin merkezli Temu platformunun, yasa dışı ürünlerin satışını engellemek için gerekli denetimleri sağlamadığı bildirildi. Kontrolsüz satışlar arasında sahte ürünler, standartlara uymayan ilaçlar, kozmetik ürünleri ve oyuncaklar yer alıyor.
Komisyon, Temu platformunda kuralları ihlal eden ürünlerin sayfadan kaldırdıktan sonra bu ürünlerin yeniden satışa sunulması hâlinde bu uygulamanın da önüne geçileğini bildirdi. Ayrıca, platformun pazarlama stratejileri de eleştiriliyor. Kullanıcıları daha fazla harcamaya teşvik eden oyun unsurları ve ödüller ile alışveriş sürecini cazip hale getiren yöntemler, bağımlılık yapıcı olarak değerlendiriliyor.
BÜYÜK CEZALARLA KARŞILAŞABİLİR
Çinli firmanın Dijital Hizmetler Yasası’nı ihlal ettiği tespit edilirse, şirketin büyük para cezalarıyla karşılaşabileceğini aktaran Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Margrethe Vestager, “Temu'da satılan ürünlerin güvenlik standartlarımıza uyması ve tüketicilere zarar vermemesi gerektiğini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan platforma yönelik şikayetler, bu yılın mayıs ayında başlamış ve 17 ülke; Fransız, İtalyan ve Hollandalı tüketici kuruluşlar da dahil olmak üzere, durumu AB Komisyonuna iletmişti. Tüketici hakları savunucuları, şirketin satıcılar ve ürünler hakkında önemli bilgileri sağlamadığını öne sürüyor.
Kazakistan’da ise Temu, agresif pazarlama stratejileri ile dikkat çekti ve ürünlerini sosyal medya platformlarında, blog yazarları aracılığıyla tanıttı. Örneğin, Playstation 5’in yalnızca 999 tengeye satılacağına dair reklamlar birçok kullanıcı tarafından şüpheyle karşılandı.
UYGUR TÜRKLERİ VE ZORLA ÇALIŞTIRMA BAĞLANTISI
Temu, daha önce de Uygur Türklerinin, fabrikalarında zorla çalıştırılması ile gündeme gelmişti. Doğu Türkistan'da Uygur Türklerinin Çin hükûmeti tarafından zorla çalıştırma programlarına maruz kaldığı bu uygulamalar, uluslararası insan hakları örgütleri tarafından kınanmaya devam ediyor.