Erdebil'deki Şorabil Gölü kirletiliyor
Güney Azerbaycan'daki Erdebil ilinde bulunan ve İran'ın karadaki tek doğal gölü olan Şorabil Gölü, büyük bir ekolojik problemle karşı karşıya. Erdebil ilinin doğal mirası açısından önemli olan ve aynı zamanda bölge için turizm fırsatları barından Şorabil Gölü kirletiliyor. Yaşanan ekolojik sorun neticesinde gölde yaşayan balıklar ve su canlıları yok oluyor.
ŞORABİL GÖLÜ KASITLI OLARAK KİRLETİLİYOR
Erdebil Vilayeti Çevre Koruma Teşkilatı Başkanı Hasan Gasimpour, yaşanan ekolojik problemin göle salınan dizel yakıttan kaynaklandığını belirtti. Başkan, konuyla ilgili olarak "Yapılan incelemeler sonrasında Şorabil kanalı rezervuarı yakınındaki üretim tesisinden mazot salındığı ve bunun çevreye hoş olmayan bir koku yayılmasına neden olduğu tespit edildi" açıklamasını yaptı.
Urmiye Gölü'nden daha yaşlı olduğu tespit edilen Şorabil Gölü'nün, yok olma tehlikesi altındaki Urmiye Gölü ile aynı kaderi paylaşmaması için bir an önce harekete geçilmesi gerekiyor.
URMİYE GÖLÜ NEDEN YOK OLUYOR?
Urmiye Gölü'nün kuruma sürecinin 1990'lı yıllarda başladı. Gölün kurumasında insan faktörü ve iklim değişikliği etkili oldu. Bölgedeki üzüm bağlarının elma bahçelerine dönüştürülmesi, göl çevresinde çok sayıda kuyu açılması, gölü besleyen dereler üzerine baraj yapılması ve gölün ortasına köprü yapılması göldeki kurumayı tetikledi.
GünAz tarafından paylaşılan haberde; 2 Ocak 2025 tarihi itibarıyla gölde ekolojik sorunun devam ettiği ve son dönemde yaşanan mevsimsel yağışlara rağmen göldeki su hacminin 1 milyar 240 milyon metreküp olduğu bilgisi yer aldı. Ek olarak göldeki su seviyesinin bin 270 metreküp, gölün alanının ise 930 kilometrekare olduğu bildirildi.