Ukrayna'dan G-20 sonuç bildirisine sert eleştiri: Ukrayna'daki savaş değil Ukrayna'ya karşı savaş!
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, dün sona eren G-20 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesini eleştirdi. Ana gündemi Ukrayna olan zirvenin bildirgesinde bazı ifadelerin eksik veya yanlış olduğunu belirtti.
Sosyal medya hesabında bildirgedeki ifadeleri değiştirerek paylaşan Nikolenko, "G20, sonuç bildirgesini kabul etti. Metne güçlü ifadeler eklemeye çalışan ortaklarımıza minnettarız. Ancak Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığı açısından G20’nin gurur duyacağı hiçbir şey yok. Metnin ana unsurları gerçeğe daha yakın olması için şu şekilde görünebilir” dedi.
"UKRAYNA'DAKİ SAVAŞ DEĞİL UKRAYNA'YA KARŞI SAVAŞ"
Oleg Nikolenko'nun paylaşımında değiştirdiği ifadelerden biri şu şekilde:
" 'Ukrayna’daki savaşta nükleer silahların kullanımı veya kullanım tehdidi kabul edilemez' yerine 'Ukrayna’ya karşı savaşta, Rusya’nın nükleer silah kullanması ya da kullanma tehdidinde bulunması kabul edilemez.' "
ZİRVEYE PUTİN KATILMADI VE SONUÇ BİLDİRGESİ ELEŞTİRİLERE NEDEN OLDU
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından alınan yakalama kararından endişe etmesi nedeniyle G-20 Liderler Zirvesi'ne katılmadı. Yerine Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u gönderdi. Öte yandan, 9 Eylül 2023'te yayımlanan sonuç bildirgesinde; işgalci Rusya'ya güçlü ifadelerin yer almaması tepkilere neden oldu.
SONUÇ BİLDİRİSİNDE HANGİ MADDELER YER ALIYOR?
Bildiride, G20 ülkelerinin ortak olarak aldığı karar 9 Eylül'de beyan edildi. Sonuç bildirisinde şu maddeler yer aldı:
"Ukrayna savaşı konusunda tüm devletler BM sözleşmesinin ilke ve amaçlarına uygun hareket etmeli. Ukrayna'da ek toprak kazanımı için güç kullanımı ya da tehdit dili kullanılmasından uzak durulmalı. Nükleer silahların kullanılması veya kullanmakla tehdit edilmesi kabul edilemez. Ukrayna konusunda farklı görüşler ve değerlendirmeler mevcut. 2050 yılına kadar net sıfır karbon salımı için temiz enerji konusunda yılda 4 trilyon dolar gerekiyor. Rusya ve Ukrayna'ya tahıl, gıda maddeleri ve gübrenin derhal ve engellenmeden Rusya ve Ukrayna'dan teslimatının sağlanması çağrısı yapıyoruz. Çatışmaların barışçıl çözümü ile diyalog ve diplomasi yoluyla krizlerin çözülmesi çabaları kritik öneme sahip. Türkiye ve BM'nin tahıl koridoru çabalarını takdir ediyoruz."
Öte yandan, bildiride Rusya'nın kınanmaması ise dikkatlerden kaçmadı ve tepkilere neden oldu.
G-20 ÜLKELERİ ZİRVESİ
1999 yılındaki Köln Zirvesi’nde, dünya çağında stratejik anlamda önemli ülkelerle yeni bir danışma grubunun oluşturulmasına karar verilmişti. 25 Eylül 1999'da G8 Maliye Bakanlarının toplandığı Köln Zirvesi'nde resmen G20 ilan edilmişti. G-20 içinde şu ülkeler yer alıyor:
ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Kore, Hindistan, Birleşik Krallık, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği (AB).