SON DAKİKA
Hava Durumu

#Senato

QHA - Kırım Haber Ajansı - Senato haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Senato haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çekya, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanımaya hazırlanıyor Haber

Çekya, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanımaya hazırlanıyor

Çekya, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıyan yedinci ülke olmaya hazırlanıyor. Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, 22 Kasım 2024 tarihinde, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ve beraberindeki heyetle bir araya geldiği görüşmede, Parlamentonun üst kanadı olan Senatonun Dışişleri, Savunma ve Güvenlik Komisyonu tarafından, Josef Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944 tarihinde Kırım Tatar halkına uygulanan Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıyan Senato karar taslağının oy birliğiyle kabul edildiğini açıkladı. 18 Mayıs 1944 günü bir şafak vaktinde, milletler hapishanesi Sovyetler Birliği’nin diktatörü Stalin’in emriyle Kırım Tatar halkının öz vatanlarından koparılmasını soykırım olarak kabul eden taslağın, 2024 yılı aralık ayı içerisinde Senatoda görüşülerek, kabul edilmesi bekleniyor. Öte yandan Jan Lipavsky; KTMM Başkanı Refat Çubarov, yardımcıları Nariman Celal ve İlmi Umerov ile Meclis üyeleri Eskender Bariyev ve Riza Şevkiev'le gerçekleştirdiği toplantıda, Çekya'nın Kırım Tatarlarına ve Ukrayna'ya desteğinin devam edeceğini ve Kırım Tatar halkını savunmaya devam etmeye hazır olduklarını belirtti. Karşılıklı olarak iş birliği konularının ele alındığı görüşmede Refat Çubarov, Rus işgali altındaki Kırım Tatar halkının mevcut durumu, KTMM'nin Kırım Tatar halkının çıkarları doğrultusunda görevini yerine getirirken karşılaştığı temel zorluklar ve sorunlar hakkında Bakan Lipavsky'e bilgi verdi. SON OLARAK ESTONYA KABUL ETMİŞTİ Estonya Parlamentosu (Riigikogu), 16 Ekim 2024 tarihli genel kurulunda aldığı kararla 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıyan altıncı ülke olmuştu. Daha önce Kırım Tatar Sürgünü’nün 2015 yılında Ukrayna Parlamentosu tarafından soykırım olarak kabul edilmesi sonrasında; 2019 yılında Letonya ve Litvanya parlamentoları, 2022’de ise Kanada Parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarası, 2024'ün temmuz ayında Polonya Parlamentosunun alt kanadı olan Sejm, sürgünü soykırım olarak tanımıştı.

ABD Senatosu, Ukrayna'ya yardım paketini onayladı Haber

ABD Senatosu, Ukrayna'ya yardım paketini onayladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 13 Şubat 2024 tarihinde gerçekleştirdiği oylamayla 60 milyar dolarlık bölümü Ukrayna'ya tahsis edilecek olan toplamda 95.3 milyar dolarlık dış yardım finansmanını onayladı. BAZI CUMHURİYETÇİLER DESTEK VERDİ Aylar süren zorlu müzakereler ve Cumhuriyetçi grubun içerisinde ABD'nin yurtdışındaki rolü konusunda artan siyasi bölünmelerin ardından yasa kabul edildi. Cumhuriyetçi Parti, ABD'nin dış yardımları durdurarak, kendi sorunlarına odaklanması gerektiğini savunuyordu. Bununla birlikte oylamada 22 Cumhuriyetçi temsilci evet oyu vererek tasarının onaylanmasını sağladı. Rusya'nın yayılmacı politikaları sonucunda 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı topyekûn saldırı ve işgal girişiminde Ukrayna'yı desteklemek için gönderilecek yardım paketi, 100 üyeli Senatoda 29'a karşı 70 evet oyuyla geçti. TEMSİLCİLER MECLİSİNİN NE YAPACAĞI BELİRSİZ Bununla birlikte yardım paketi, Temsilciler Meclisinde son derece belirsiz bir gelecekle karşı karşıya.  Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'un yardımı sert bir şekilde eleştirdiği bilinmekle birlikte, Ukrayna'ya verilen desteği eleştirerek maddi yardımın kredi şeklinde olmadığı sürece durdurulması gerektiğini savunan eski Başkan Donald Trump'la aynı çizgide olan katı Cumhuriyetçiler yasaya karşı çıkıyor. Yasa, Ukrayna'ya gönderilecek 60 milyar dolar haricinde, İsrail'in Hamas'la savaşı için 14 milyar dolar, Çin'e karşı Tayvan ve Hint-Pasifik'teki ortaklarına 8 milyar dolar ve Gazze'ye 9,2 milyar dolar insani yardım sağlayacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.