SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Salih Murat

QHA - Kırım Haber Ajansı - Salih Murat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Salih Murat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kuzey Makedonya'da Türk kültürüne ayrımcılık! Haber

Kuzey Makedonya'da Türk kültürüne ayrımcılık!

Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketinin Avrupa Cephesi’nden seçilen Milletvekili Salih Murat, Üsküp’te Yahya Kemal Millî Kurumunun kurulmasına dair bir başvuru yaptı. Milletvekili Murat, 6 Mayıs 2025 tarihinde başvurusunun Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı tarafından reddedilmesiyle ilgili Kuzey Makedonya Meclisinde basın toplantısı düzenledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Murat, toplantının konusunun Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığının mevzuatının 8. maddesine aykırı olarak Üsküp’te Yahya Kemal Millî Kurumunun kurulmasına dair başvurusunun reddedilmesi olduğunu söyledi.  Bu çerçevede Murat, “Başvurumda, Yahya Kemal’in Türk dünyası ve dünya edebiyatındaki yeri, önemi ve itibarı üzerinde durdum. Verilen ret kararının gerekçelerinin tutarsız olduğunu ve mevcut yasalarla çeliştiğini ifade ettim. Bundan sonraki adımlarımı da Makedonya kamuoyuyla paylaştım. Ayrıca basın mensuplarının siyasî gündeme dair sorularını da yanıtladım. Toplantımızın halkımıza ve vatanımıza hayırlı olmasını diliyorum. Eşit olacağız, onurlu birer soydaş olacağız ve bir olacağız. Böylece vatanımız Makedonya daha demokratik bir devlet olacaktır.”  ifadelerini kullandı. “HER ALANDA TÜRKLERE AYRIMCILIK YAPILIYOR” Murat, VMRO (İç Makedon Devrimci Örgütü) ve VLEN ortakları hükûmetinin diğer konularda olduğunu gibi Türklerin kültürel değerlerinin korunması ve yaşatılması konusunda da ayrımcı yaklaşımı sürdürmekte olduğunu vurguladı. Yahya Kemal Beyatlı Millî Kurumunun kurulması için 13 Kasım 2024 tarihinde Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığına başvuru yaptığını bildiren Murat, 17 Mart 2025 tarihinde acil başvuru, 22 Nisan 2025 tarihinde ise milletvekili soru önergesi sunduğunu bildirdi. Bakanlığın kurumun açılmasını reddettiğini belirten Murat, “Bakanlık, soru önergeme cevap vermeden apar topar 25.04.2025’te, şairimizin “önemi tartışılmaz” derken kurumu reddetmesi büyük bir çelişkidir!” dedi. Murat cümlelerine, “Üsküp’te doğan, annesi İsa Bey Camii haziresinde yatan şairimizin kültürel mirasının korunması sadece Türk toplumu için değil, tüm ülkemiz için bir zenginliktir.” şeklinde devam etti. MURAT İTİRAZ SÜRECİNİ BAŞLATTI Bu karar için yeniden milletvekili soru önergesi verdiğini duyuran Murat, İdari Prosedür ve İş İlişkisi Prosedüründe Karar Verme için Devlet Komisyonuna itiraz, İdare Mahkemesine başvuru, Halk Ombudsmanı’na ve Anayasa Mahkemesine şikâyet süreçlerini etap etap başlatacağını söyledi.  “Kültürel haklarımız ve anayasal güvencelerimiz için mücadelemiz kararlılıkla sürecek!” şeklinde vurgu yapan Murat, “Dağlar aynı, Vardar eskisi gibi akıyor, ama çocukluğumun şehri bir daha asla geri gelmeyecek” diyen büyük şairimizin hatırasını yaşatmak ve Üsküp’le olan derin bağını onurlandırmak için sonuna kadar mücadele edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Kuzey Makedonya Milletvekili Salih Murat’tan Türkleri dışlayan tarih müfredatına tepki! Haber

Kuzey Makedonya Milletvekili Salih Murat’tan Türkleri dışlayan tarih müfredatına tepki!

Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketinden Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclisi Milletvekili seçilen Salih Murat, Eğitim Geliştirme Bürosu tarafından onaylanan 7. sınıf Tarih dersi müfredatının içeriğini eleştirdi. Murat, yaptığı açıklamada müfredatta ülkede yüzyıllardır varlık gösteren Türk topluluğunun tarihi katkısının ve kültürel varlığının neredeyse tamamen görmezden gelindiğini belirterek, “Müfredatın detaylı analizi sonucunda, bu topraklarda yüz yıllardır var olan ve üçüncü en büyük millî topluluk olan Türk topluluğunun tarihî katkısının ve varlığının neredeyse tamamen ihmal edildiğini üzülerek tespit ediyorum. Bu sadece teknik bir tutarsızlık değil çok uluslu devletimizin tüm vatandaşlarına endişe verici bir mesaj gönderen sistemli bir ihmaldir” dedi.  TÜRK TARİHİ SADECE FETİHLER BAĞLAMINDA ALINMIŞ Söz konusu tarih kitabında Osmanlı döneminin yalnızca "fetihler" bağlamında ele alındığını kaydeden Murat, yüzyıllardır Makedon ve Türk topluluğunun kültürel alışverişi, birlikte yaşamı ve sürekliliği hakkında hiçbir atıfta bulunulmadığını söyledi.  Bu bağlamda Murat, “Bu tek taraflı yorum sadece tarihî gerçekleri görmezden gelmekle kalmıyor, aynı zamanda tüm etnik gruplardan öğrencileri ortak tarihimizin karmaşıklığını anlama fırsatından mahrum bırakıyor” ifadelerini kullandı. “EĞİTİMİ BÖLME ARACINA DÖNÜŞTÜRÜYORLAR” Kuzey Makedonya’nın eğitim müfredatında önemli etnik toplulukların dışlanması yönünde sistemli bir eğilim olduğunu endişeyle gözlemlediğini bildiren Murat, bu durumu, “kapsayıcı bir toplum ve ortak bir gelecek inşa etmek açısından geriye doğru atılmış bir adım” olarak nitelendirdi. Murat, “Ders kitapları devletimizi oluşturan tüm toplulukları temsil etmediğinde, ortak aidiyet oluşturmak yerine bölünme aracına dönüşürler” cümlelerini kullandı. MURAT MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞINA TALEPTE BULUNACAK Bununla birlikte Murat, Kuzey Makedonya’nın çok kültürlü toplumuna değer veren bir milletvekili olarak; ortak tarihe, kültüre ve gelişime ölçülemez derecede katkıda bulunan Türk topluluğunun tarihî bir dipnota indirgenmiş olması karşısında sessiz kalamayacağını vurguladı. Bu çerçevede Murat, 22 Nisan 2025 tarihinde Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakanı'na soru önergesi yönelteceğini ve müfredatın yasal prosedürler çerçevesinde revize edilmesi için talepte bulunacağını duyurdu.  Salih Murat, “Bakanlığın diyaloğa açık olmasını ve çok kültürlü devletimizdeki tüm toplulukları saygıyla karşılayan ve onaylayan bir eğitim sağlamak amacıyla bu ciddi eksiklikleri düzeltme istekliliği göstermesini bekliyorum” ifadelerini kullandı.

22 yıllık suskunluk sona erdi: Türkçe eğitim krizi Kuzey Makedonya Meclisi gündeminde! Haber

22 yıllık suskunluk sona erdi: Türkçe eğitim krizi Kuzey Makedonya Meclisi gündeminde!

Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketinden Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclisi Milletvekili seçilen Salih Murat, Radoviş’te Kuzey Makedonya Türklerine ve Türkçeye uygulanan ayrımcılık ve hak ihlallerine dair Kuzey Makedonya hükûmetini eleştiren bir yazılı açıklama yayımladı. Salih Murat “22 yıllık suskunluk sona erdi: Radoviş’teki Türkçe eğitim krizi Meclis gündeminde” başlıklı yazısında, 22 yıldır devam eden ve artık bir “kangren hâline” gelen Radoviş’teki Türkçe eğitim sorununu, Kuzey Makedonya Eğitim Bakanlığına resmen sorduğunu bildirdi. DERSLER TÜRKÇE YAPILMIYOR SOU Kosta Susinov Radoviş Lisesinde 120 Türk öğrencinin, 8 Türkçe sınıfının olduğunu belirten Murat, lisede sadece 1 buçuk Türkçe öğretmenin olduğunu ve sadece Türkçe dersinin Türkçe yapıldığını vurguladı. Murat, bu durumun Kuzey Makedonya Anayasına, yasalara ve uluslararası sözleşmelere açıkça aykırı olduğunu kaydetti ve “Radoviş, yöresinde ve Konçe’de yaşayan Türk öğrencilerin lisede derslerin Türkçe yapılmaması anayasal haklarının 22 yıldır görmezden gelinmesine artık dur diyoruz!” ifadelerini kullandı. “TÜRKÇE İÇİN SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ” Bakanlığa bu hak ihlalinin durması için çağrı yapan Murat, “Bakanlıktan bu sistematik ayrımcılığa son vermesini, tüm derslerin ana dilimiz Türkçede verilmesini ve gerekli öğretmen kadrosunun sağlanmasını talep ediyorum.” dedi. Murat cümlelerini “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını hatırlatarak, Türkçe eğitim hakkımız için sonuna kadar mücadele edeceğiz!” ifadeleriyle sonlandırdı.

Kuzey Makedonya Türklerinden ayrımcılığa sert tepki Haber

Kuzey Makedonya Türklerinden ayrımcılığa sert tepki

Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketinden Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclisi Milletvekili seçilen Salih Murat, 30 Aralık 2024 tarihinde resmî sosyal medya hesabından Kuzey Makedonya hükûmetini eleştiren bir yazılı açıklama yayımladı. Salih Murat, Kuzey Makedonya hükûmetinin göreve başlamasından bu yana Türklere yönelik ayrımcılık konusunda hiçbir şey yapmadığını ifade etti. Kuzey Makedonya hükûmetinin göreve gelmesinin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen toplumun hiçbir sorununa karşı kayda değer bir ilerleme sağlayamadığını kaydetti. Murat, Kuzey Makedonya hükûmetinin mecliste çoğunluk sağlamasına rağmen, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclis Başkanı Afrim Gaşi’nin süreci etkili bir şekilde yönetemediğini belirtti ve Gaşi’nin her alanda ayrımcı davrandığını vurguladı. KUZEY MAKEDONYA MECLİSİNİ ELEŞTİRDİ Meclisin muhalefet cephesinin çalışma alanını tüzük dışı yöntemlerle daralttığını kaydeden Murat, bu sebeplerle Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Meclisinde; sistemli, reforma dayalı ve ekonomik refahı öne çıkaracak kanunların bulunmadığı bir görüntünün ortaya çıktığını belirtti. Aynı zamanda Murat, Kuzey Makedonya hükûmetinin uyguladığı politikalarıyla; toplumun farklı alanlarında sistemin tıkanmasına, hukukun üstünlüğünün ve hukuki güvencenin zedelenmesine, partizanca ve hukuk dışı süreçlerle görevden almalara ve atamalara, adil olmayan 2025 bütçe dağılımına, yargıya müdahaleye, medya kontrolüne, Avrupa entegrasyonunda duraklamaya, komşularla diyalog kapılarının kapanmasına ve topluluklar arası gerginliklerin artmasına neden olduğunu ifade etti. KUZEY MAKEDONYA TÜRKLERİNE UYGULANAN AYRIMCI ZİHNİYET Bununla beraber Murat, hükûmetin Kuzey Makedonya Türklerine uyguladığı ayrımcılık ve hak ihlallerini şu şekilde ifade etti: Makedonya Türklerine gelince, mevcut hükumet tüm bakanlıklarında, devlet kurum ve kuruluşlarında, kamu kurum ve kuruluşlarının heyetlerinde, yönetimlerinde ve denetimlerinde Makedonya'nın bağımsızlık tarihinden bu yana görülen en büyük ayrımcılığı yapmaktadır. Bu hükumeti oluşturan başta VMRO {İç Makedon Devrimci Örgütü} ve VLEN ortakları, seçimlerde çok sayıda Türk oluşumun kendi içlerinde ve listelerinde yer almasına rağmen, altı aylık görev süresinde atadıkları kişiler arasında neredeyse hiçbir Türk temsilciye yer vermemiştir.   SALİH MURAT, SORUMLULARI GÖREVE ÇAĞIRDI Öte yandan Murat bu ayrımcılık ve hak ihlallerinin; Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Başbakanı Hristijan Mickovski, VLEN ortaklarından Bilal Kasami Arben Taravari ve Meclis Başkanı Afrim Gaşi sorumluluğunda olduğunu vurguladı. Aynı şekilde bu sorumluluğun Türk Millî Birlik Hareketi (TMBH) Başkanı Erdoğan Saraç, Adnan Kail'in hareketi, VLEN adayı Bilal Şener ile hükûmet listelerinde yarışan ve destek veren diğer Türk adaylarına ve kişilere ait olduğunu belirten Murat, “Tüm bu isimler, hükûmetin başarısız politikalarından ve Türklere yapılan sistematik ayrımcılıktan doğrudan sorumludurlar.” ifadelerini kullandı.

AGİT, Kuzey Makedonya Türklerinin dil hakları için somut adımlar atıyor Haber

AGİT, Kuzey Makedonya Türklerinin dil hakları için somut adımlar atıyor

Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketinin Avrupa Cephesinden seçilen Kuzey Makedonya Parlamentosu Milletvekili Salih Murat, 23 Aralık 2024 tarihinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Üsküp Misyonunun Türk toplumunun dil hakları için somut adımlar attığını açıkladı. Açıklamayı resmî sayfasında yapan Murat, Makedonya Türkleri Hak ve Demokrasi Hareketinin AGİT’ten önemli bir yazı aldığını duyurdu. AGİT, KUZEY MAKEDONYA TÜRKLERİNİN DİL HAKLARINI MERCEK ALTINA ALDI Kuzey Makedonya'nın Türk Milletvekili Salih Murat, Kuzey Makedonya'daki Türk toplumunun dil hakları konusunda yaptığı çalışmaların ve sunduğu kapsamlı analiz raporunun değerlendirildiğini ve 13 Aralık 2024 tarihinde AGİT Üsküp Misyonu ile toplantı gerçekleştirildiğini bildirdi. Salih Murat, bu kapsamda gerçekleşen toplantıda, Kuzey Makedonya’daki Türk toplumunun sadece dil haklarının değil aynı zamanda eğitim, siyasî temsil ve eşit temsil konularındaki hassasiyetlerin de detaylı şekilde görüşüldüğünü kaydetti. AGİT ÇALIŞMALARINA DEVAM EDECEK Milletvekili, AGİT Üsküp Misyonu tarafından 2019'dan bu yana geçen beş yıllık süreçte dil kullanımına ilişkin kapsamlı bir rapor hazırlandığını ve 2025 yılında düzenlenecek uzman konferansında, bu raporun sonuçlarının değerlendirileceğini ve çözüm önerilerinin tartışılacağını ifade etti. Murat, AGİT Üsküp Misyonu tarafından Kuzey Makedonya Türklerinin haklarının düzenli olarak izlenmeye devam edileceğini bildirdi. Murat, “Milletvekiliniz olarak, Türk toplumumuzun haklarının korunması ve geliştirilmesi için çalışmalarımı kararlılıkla sürdüreceğimi bilgilerinize sunarım" değerlendirmesini yaptı. AGİT (OSCE) Üsküp Misyonu, Türk Toplumunun Dil Hakları İçin Somut Adımlar Atıyor. Milletvekiliniz olarak, Türk toplumumuzun haklarının korunması ve geliştirilmesi için çalışmalarımı kararlılıkla sürdüreceğimi bilgilerinize sunarım. pic.twitter.com/okQuzOKl5p — Salih MURAT (@SalihMurat66) December 23, 2024

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
QHA - Kırım Haber Ajansı En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.