SON DAKİKA
Hava Durumu

#Sağlık Bakanlığı

QHA - Kırım Haber Ajansı - Sağlık Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sağlık Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sağlık Bakanlığından Maymun çiçeği virüsü açıklaması! Haber

Sağlık Bakanlığından Maymun çiçeği virüsü açıklaması!

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, son dönemde küresel ölçekte rastlanan ve insaları endişeye sürükleyen M çiçeği (mpox) hastalığı hakkında 15 Ağustos 2024 tarihinde açıklamada yaptı. MAYMUN ÇİÇEĞİ VAKASI TÜRKİYE'DE GÖRÜLMEDİ Bakanlık tarafından yapılan açıklamada halk arasında Maymun çiçeği virüsü olarak nitelendirilen bulaşıcı hastalık hakkında şu ifadelere yer verildi: 14 Ağustos 2024’te Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından gerçekleştirilen Acil Durum Komitesi Toplantısı’nın ardından M çiçeği (mpox) hastalığının uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu açıklanmıştır. Özellikle Afrika kıtasında görülen M çiçeği (mpox) hastalığı vakasına Türkiye’de 2024 yılında rastlanmamıştır. Ülkemizde henüz herhangi bir kısıtlama veya ek tedbir ihtiyacı bulunmamaktadır. Bakanlığımızca gerekli çalışmalar yürütülmekte, bilim kurulumuz ve sağlık altyapımızla süreç hassasiyetle takip edilmektedir. Güncel bilgiler kamuoyunun bilgisine sunulacaktır. MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR, NASIL BULAŞIR? Maymun çiçeği virüsü ilk olarak 1958’de laboratuvar maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalık salgınının ortaya çıkmasıyla keşfedildi. Bu nedenle virüse maymun çiçeği adı verildi. Maymun çiçeği virüsü vakası insanda ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görüldü. Orta ve Batı Afrika’da ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü temas yoluyla bulaşabiliyor. Vakanın tespit edildiği hastalar üzerinde fiziksel belirtiler ortaya çıkıyor. Maymun çiçeği virüsü taşıyan hastaların lenf düğümlerinin şişmesiyle birlikte vücutlarında su damlacığına benzer kabarcıklar meydana geliyor. Kaşıntıyla birlikte derinin döküldüğü hastalıkta yüksek ateş, sırt, eklem ağrıları ve şiddetli halsizlik görülüyor. 5 gün süren hastalıkta şu zamana dek ölüm vakası tespit edilmedi. Maymun çiçeği virüsü 2022 senesinde ilk olarak 6 Mayıs’ta İngiltere’de görüldü. Ardından Avrupa ülkeleri ve Amerika’ya yayılmaya başladı. Maymun çiçeği hastalığı için 1980 yılında çiçek hastalığında kullanılan aşı bu hastalığa karşı korunmada önemli rol oynuyor.

14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun! Haber

14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun!

Türkiye'de sağlıkçıların anıldığı, başarılarından dolayı ödüllendirildiği "Tıp Bayramı" her yıl 14 Mart'ta kutlanıyor. Tıp Bayramı'nda sağlık sektöründeki yeniliklerin ve değişimlerin, hekim, hemşire ve sağlık sektöründeki çalışanlaırn bilime sağladıkları katkıların ve pek çok konunun gündeme getirilmesi bekleniyor.  SAĞLIK BAKANLIĞINDAN 14 MART TIP BAYRAMI TEBRİK MESAJI 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutlayan Sağlık Bakanlığı, "Zamana ve mekâna aldırmadan, her koşulda büyük fedakârlıklar gösteren ve halkımıza şifa kaynağı olan tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun" ifadelerine yer verdi. Zamana ve mekâna aldırmadan, her koşulda büyük fedakârlıklar gösteren ve halkımıza şifa kaynağı olan tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun.#100YıldırAynıAşkveHeyecanla pic.twitter.com/9i31IKS9MJ — T.C. Sağlık Bakanlığı (@saglikbakanligi) March 14, 2024 "GÜN SAYGI VE İNCELİK DOLU BİR GÜN OLSUN" Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise "Hekimlerimizin, hekim adaylarımızın 14 Mart Tıp Bayramını kutluyorum. Eğer mümkünse sizler de hekiminizin bayramını kutlayın. Gün, saygı ve incelik dolu bir gün olsun" ifadeleriyle sağlıkçıların bayramını kutladı.  14 MART TIP BAYRAMI NEDİR? TIP BAYRAMI NE ZAMAN İLAN EDİLDİ? İkinci Mahmut döneminde, 14 Mart 1827’de Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul ediliyor. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, “Tıp Bayramı” olarak kutlanmakta. İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşti. O gün, tıbbiye 3’üncü sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplandı ve onlara devrin ünlü doktorları da destek verdi. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başladı. 1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlanmaya başlamıştı. Bu tarih, Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.