Nariman Celal’in eşi Leviza Celal QHA’ya konuştu: Mücadelemiz devam ediyor!
Esma KASAR
QHA Ankara
Yaklaşık 3 yıldır Rus esaretinde bulunan Kırım Tatar Millî Meclis (KTMM) Başkan Yardımcısı Nariman Celal, 28 Haziran 2024 tarihinde gerçekleşen esir takası ile hürriyetine kavuştu. Rus işgali altındaki Kırım’da yaşayan Nariman Celal’in eşi Leviza Celal ve çocukları Kırım’dan çıkarak Türkiye'ye geldi.
Leviza Celal ve çocuklarını Türkiye'de, Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy, Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun eşi Safinaar Cemileva, KTMM Üyesi Gülnara Bekirova, Kırım Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal İçten, Emel Kırım Vakfı Başkan Yardımcı Nurten Bay ve Kırım Haber Ajansı Türkiye İrtibat Bürosu Müdürü Esma Kasar karşıladı.
"MÜCADELEMİZ DEVAM EDİYOR"
Mutluluğunu Kırım Haber Ajansı (QHA) ile paylaşan Leviza Celal, hâlâ Rus esareti altında olan 200'ü aşkın siyasi mahkûm için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Nariman Celal'in serbestliğinin Rus esaretinde olanlar için birer umut olduğunu ifade eden Celal, "Mahkûmların ailelerini unutmuyoruz, onlara yardım ediyoruz." dedi. Bu süre zarfında zor yıllar yaşadıklarını vurgulayan Celal, öncelikle 3 yıl içinde destek olan Kırım Tatar halkına ve Nariman Celal'in Rus esaretinden kurtulmasına yardımcı olan herkese teşekkür etti.
Ayrıca Nariman Celal'i Rus hapishanesinden kurtulmadan 1 hafta önce ziyaret ettiklerini bildiren Celal, QHA'nın "Eşiniz Rus esaretinden kurtulduktan sonra ne hissettiniz?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"3 yıl mücadele verdik, elbette mücadelimiz devam ediyor. Çok mutlu ve gururluyuz. Özellikle çocuklarımız babalarını çok bekledi. Çocuğumuz, Nariman'ın serbest bırakılmasından sonra babasını arayıp, 'Baba ben sana geleceğim' diyerek 3 gün geçirdi, artık kavuşacağız"
"NARİMAN CELAL’İN EŞİ VE ÇOCUKLARINI BAĞRIMIZA BASTIK"
Kırım Tatar halkının millî lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun eşi Safinar Cemileva, Türkiye'ye gelen Nariman Celal’in eşi Leviza Celal ve çocuklarını karşıladı. Cemileva, Kırım Haber Ajansı (QHA) mikrofonlarına yaptığı konuşmasında Nariman Celal’in Rusya’nın pençesinden kurtulmasının çok zor bir iş olduğuna işaret ederek emeği geçen herkese teşekkür etti. Cemilev, Rus esaretinde kalan diğer siyasi mahkûmların da kurtulmasını beklediklerini belirtti. "Nariman Celal'in çocuklarını kucakladık, bağrımıza bastık" diyen Cemileva, buradan ailece Kıyiv'e giderek çocukların babalarına kavuşacaklarını söyledi.
"YAKINDA TÜM SİYASİ MAHKÛMLAR SERBEST OLACAK!"
KTMM Üyesi Gülnara Bekirova KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in özgürlüğüne kavuşması sonrasında QHA'ya açıklamalarda bulundu. Rus işgali altındaki Kırım’dan çıkarak Türkiye'ye gelen Leviza Celal’i karşılayan Bekirova, Celal ve ailesine sağlık dilerken, bütün siyasi mahkûmların hapishaneden çıkması için çalıştıklarını belirtti. Gözyaşlarını tutamayan Bekirova, "Çok dua ettik, bu yüzden bu çok mutluyuz. Allah'a şükürler olsun. Yıllarca bekledik ama bir gecede oldu. Nariman Celal'e sağlık dilerim, Allah yıllarca çalışmayı nasip eylesin" dedi.
Bekirova, Kırım ve Ukrayna'nın özgürlüğü için mücadele ettiklerini ifade etti.
"NARİMAN CELAL, UKRAYNA PARLAMENTOSUNDA MİLLETİMİZİ TEMSİL ETMELİ"
Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şube Başkanı Celal İçten de 2014 yılından bu yana Rus işgali altında olan Kırım’dan çıkarak Türkiye'ye gelen Nariman Celal’in eşi Leviza Celal ve çocuklarını karşılayanlar arasındaydı. QHA'ya konuşan İçten, Nariman Celal’in Kıyiv’e (Kiev) gelmesinin mutluluk verici bir olay olduğunu belirtti. İçten, Nariman Celal'in özgürlüğüne kavuşmasıyla birlikte Kırım Tatarlarını Ukrayna Parlamentosu'nda (Verhovna Rada) temsil etmesi gerektiğini vurguladı.
İçten, "Kırım Derneği İstanbul Şubesi olarak içimizden geçen Nariman Celal'in Ukrayna Parlamentosu'nda yer alarak milletimizin daha iyi temsil edilmesi. İnşallah ileride de Millî Meclisimizin reisi olmasını arzu ediyoruz" ifadelerini kullandı.
"KIRIM TATAR MİLLÎ BAYRAK GÜNÜ’NÜN EN BÜYÜK HEDİYESİ NARİMAN CELAL OLDU"
Emel Kırım Vakfı Başkan Yardımcısı Nurten Bay ise 2014 yılından bu yana Rus işgali altında olan Kırım’dan çıkarak Türkiye'ye gelen Nariman Celal’in eşi Leviza Celal ve çocuklarını karşıladı. QHA'ya demeç veren Bay, tüm siyasi mahkûmların yanında olduklarını kaydetti.
Nariman Celal'in 2021 tarihinde evine yapılan baskın sonrasında alkonulduğunu anımsatan Bay, şu anda 132'si Kırım Tatarı olmak üzere 200'ün üzerinde siyasi tutuklu olduğunu söyledi. Bay, Emel Kırım Vakfı olarak 2023'te siyasi mahkûmlara ulaştırılması için bir mektup kampanyası başlattıklarını ve çok sayıda mektubun Nariman Celal'e ulaştığını dile getirdi. Bay, Nariman Celal'in bu mektuplara karşılık olarak, "Karanlık ve dipsiz bir kuyu kenarında dik duran bizler için bu kartlar, bu mektuplar uzatılan birer iplerdir." yanıtı verdiğini ifade etti. Bay, esaret altındaki Kırım Tatarlarının ailelerinin ümit dolu olduğunu belirttiği konuşmasına, "Çok yakında Kırım özgür olacak. 26 Haziran Kırım Tatar Millî Bayrak Günümüz'ün en büyük hediyesi Nariman Celal'in serbest kalması oldu. İnşallah o günü seneye Akmescit'te, özgür Kırım'da kutlayacağız" ifadeleriyle son verdi.
"KAHRAMANLARIMIZIN EVLERİNE DÖNMESİ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ"
Öte yandan Nariman Celal'in eşi Leviza Celal'i ve çocuklarını karşılayan Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy de QHA'ya yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:
Bugünlerde çok güzel bir olay yaşadık. Aralarında Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal'in de bulunduğu kahramanlarımızın Ukrayna'ya dönmesi nedeniyle çok sevinçliyiz. Ukrayna her bir kahramanı için mücadele veriyor.
Esir alınan işgalcilerin Ukrayna'da ne şartlarda tutulduğunu biliyoruz. Maalesef kahramanlarımızın Rus esaretinde ne hallerde tutulduğunu gördük. Ukrayna ve Kırım Tatar halkı olarak her bir vatandaşımızın, her bir kahramanımızın evlerine, ailelerine, çocuklarına, eşlerine dönmeleri için mücadele etmeye devam edeceğiz. Hiçbir insanımızı unutmayacağız. En kısa zamanda diğer insanlarımızın da dönmesini ümit ediyorum. Bu kez 10 kişi Ukrayna'ya döndü ve onların arasında bizim kahramanımız da vardı.