Çöken Rus ekonomisi: Rusya'ya yönelik yaptırımların etkisi iyice hissedilir hale geldi
ABD merkezli dünyaca ünlü gazetelerden WSJ, Rusya ekonomisinin çöküşüne dair güncel bilgileri paylaştı. WSJ, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen yıl 24 Şubat'ta verdiği "askeri operasyon" adı altındaki Ukrayna'nın ana karasına yönelik topyekun işgal girişimi ve saldırı emriyle başlayan savaşın ardından, Rusya'ya yönelik Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımların etkisinin iyice hissedilir hale geldiğini belirtti.
"MOSKOVA ÇOK DAHA İÇE DÖNÜK VE ÇİN'E AŞIRI BAĞIMLI HALE GELECEK"
Savaşın başlamasından kısa süre sonra ülkeyi terk eden eski Rusya Merkez Bankası yetkilisi Aleksandra Prokopenko'nun "Rus ekonomisi uzun süreli bir regresyona girdi" ifadelerine yer veren gazete, Rusya'yadaki gençlerin cepheye gönderildiğine ya da kaçtığına, bu nedenle de iş gücünde daralma yaşandığına dikkat çekti.
Ayrıca Rus rublesinin Kasım 2022'den bu yana yüzde 20 değer kaybettiğinin de altı çizildi. Avrupa ve ABD pazarında güç kaybeden Rusya'nın gittikçe Çin'e yaklaştığını vurgulayan WSJ, Birleşik Krallık merkezli düşünce kuruluşu Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü'nden Maria Shagina'nın, "Rusya'nın kısa vadede gösterdiği dirence rağmen uzun vadede tablo iç karartıcı. Moskova çok daha içe dönük ve Çin'e aşırı bağımlı hale gelecek" ifadelerine yer verdi.
RUS EKENOMİSİNİN ÇÖKÜŞÜ
Uluslararası Para Fonu (IMF)), Ocak 2023'te yayımladığı raporunda 2022'de yüzde 3,4 oranında gerileme tahminini revize ederek, Rus ekonomisinin yüzde 2,2 oranında daraldığını bildirmişti. Rusya Ulusal İstatistik Ajansı da gayri safi yurtiçi hasılanın geçen yıl yüzde 2,1 oranında daraldığını duyurmuştu.
Ayrıca Şubat 2023'te enflasyon oranı yüzde 11'ken, Rusya Merkez Bankası da yıllık enflasyonun gelecek aylarda geçici olarak yüzde 4'ün altına düşmesinin beklendiğini bildirmişti.
"EKSİLENLERİN YERİNE YENİSİNİ KOYMAK NEREDEYSE İMKANSIZ OLACAK"
WSJ, Putin'in Eylül 2022'de ilan ettiği kısmi seferberlik kararının da ekonomiyi olumsuz etkilediğini ve iş sektörünün yarısında eleman sorunu yaşandığını bildirdi. Ayrıca Batılı ülkelerden alınan yazılım ve veritabanı yönetimi araçları gibi farklı teknolojilere erişimin kesilmesiyle Rus devletinin, bunları yerel ürünlerle değiştirmeye çalıştığı ama sınırlı bir başarı elde edebildiği belirtildi. Viyana Uluslararası Ekonomi Çalışmaları Enstitüsü'nden Vasili Astrov'ın konuyla ilglili "Bu, Sovyet dönemine geri dönüp her şeyi kendimiz yaptığımız zamanlara benziyor. Fakat eksilenlerin yerine yenisini koymak neredeyse imkansız olacak" ifadelerini yer verdi.
RUS YÖNETİMİ OLİGARKLARI DA TEHDİT EDİYOR
Öte yandan Putin'e yakınlığıyla bilinen ve dünyanın en büyük ikinci alüminyum üreticisi Rusal'ın kurucusu Rus oligark Oleg Deripaska, yabancı yatırımcı bulamaması halinde Rusya'nın parasının seneye biteceği yönünde öngörüde bulunmuştu.
Sibirya'da 2 Mart'ta düzenlenen Krasnoyarsk Ekonomi Forumu'nda konuşan Deripaska, "Seneye para çoktan bitmiş olacak. Yabancı yatırımcılara ihtiyaç duyacağız" ifadelerini kullanmıştı. Deripaska ayrıca, Kremlin yönetiminin oligarkları sıkıştırdığını aktararak "Daha şimdiden paramızı almak için bizi tehdit etmeye başladılar" demişti.