Sovyet döneminden kalan 58 milyon ton radyoaktif atık Kazakistan'ı zehirliyor
Kazakistan'da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminden kalan 58 milyon ton radyoaktif atık bulunuyor. Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosunun alt kanadı olan Meclisin Ekoloji ve Doğal Kaynaklar Yönetimi Komisyonu Başkanı Edil Canbirşin, 28 Mart 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Kazakistan topraklarında Sovyet döneminden kalan radyoaktif atıklara dikkat çekti.
" YAKLAŞIK 58 MİLYON TON RADYOAKTİF ATIK HER YERE DAĞILMIŞ DURUMDA"
Radyoaktif atıkların etkin yönetimi konusunun görmezden gelinemeyeceğine işaret eden Canbirşin, "Radyoaktif atıklar Ulba Metalurji Fabrikası, MAEK LLP, Stepnogorsk Madencilik ve Kimyasal Kombine ve petrol işletmelerinde yoğunlaşmaktadır. Toplam hacim çok büyük. Farklı sayılar var. Verilerimize göre yaklaşık 58 milyon ton radyoaktif atık her yere dağılmış durumda. Bu bağlamda, radyoaktif atıkların etkin yönetiminin önemi yadsınamaz" ifadelerini kullandı.
"SOVYETLERDEN KALMA RADYOAKTİF ATIKLARIN GÜVENLİ BİR ŞEKİLDE DOPLANMASI LAZIM"
Öte yandan radyoaktif atıkların güvenli yöntemlerle kontrol edilmesinin devletin birincil sorumluluğu olduğunu hatırlattan Canbirşin, "Ülkemiz uranyum üretiminde dünyada birinci, rezervlerde ise ikinci sırada yer almaktadır. Bu sebepten halkımızın güvenliği ve sağlığı için Sovyetlerden kalma radyoaktif atıkların güvenli bir şekilde doplanması lazım" dedi.