Priyedor'de kimliği tespit edilen 4 Boşnak daha defnedildi
Sırpların Bosna Hersek Savaşı'nda (1992-1995) Priyedor'de katlettiği 4 Müslüman Boşnak'ın kimliği tespit edildi. 32 yılın ardından Alija Foric, Bademi Music, Nazif Music ve Enver Aliji Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Hüseyin Kavazovic'in kıldırdığı cenaze namazının ardından 20 Temmuz 2024 tarihinde defnedildi. Kamicani Anıt Merkezi'nde düzenlenen cenaze töreninde Boşnaklar gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı.
BOSNA HERSEK'TE 73 AYRI TOPLU MEZAR TESPİT EDİLDİ
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı ve Boşnak üyesi Denis Becirovic, Sırpların Priyedor'da soykırım içeren suçlar işlediğini vurgulayarak 73 ayrı toplu mezarların bulunduğunu belirtti. Cenaze törenine katılan Becirovic, “Hatırlatmak isterim ki insanlığa karşı işlenen suçlardan dolayı 1945-1946 yıllarında Nürnberg’de İkinci Dünya Savaşı suçluları yargılanmıştır. Bosna Hersek’te herkesin bundan ders çıkarması ve daha güvenli bir gelecek inşa etmeye yönelmesi gerektiğini düşünüyorum. Masum kurbanları asla unutmamalıyız çünkü kurbanları unutursak, onlara yapılanların gelecekte tekrar yaşanmasına neden olabiliriz.” ifadelerini kullandı.
"KAYIP KİŞİLER ENSTİTÜYE BİLDİRİLMELİ"
Bosna Hersek Kayıp Kişiler Enstitüsünden Saliha Duderija ise Srebrenitsa'dan sonra en fazla kayıp kişinin Priyedor olduğunu dile getirdi. Kayıp kişileri bulmak için DNA testi çalışmalarına devam ettiklerini bildiren Duderija, “Olaylarla ilgili bir şeyler bilenlerin enstitümüze bilgi vermelerini talep ediyoruz. Biz de kayıp kişileri böylece tespit edebiliriz, aileleri de aradıkları yakınlarını insanî bir şekilde anma imkanına sahip olurlar.” dedi.
PRİYEDOR KATLİAMI NEDİR?
Bosna Hersek’te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta ülkenin kuzeybatısındaki Prijedor (Priyedor) şehrinde yaşayan Boşnak vatandaşlar, kollarına beyaz kurdele bağlamak zorunda bırakılmış ve bu şekilde şehrin diğer sakinlerinden ayrılarak etnik temizliğe maruz bırakılmıştı. 31 Mayıs 1992’de Bosna Hersek’in Priyedor şehrinde radyo yoluyla yapılan bir ilanda Sırp olmayan herkesin pencerelerine beyaz bayrak çekmeleri ve evden çıkarken kollarına beyaz bant bağlamaları emredilmişti. Böylece Sırp olmayanlar göçe zorlanmış, öldürülmüş ya da toplama kamplarına götürülmüştü. Sırp olmayan 20 bin kişi şehri terk etmek zorunda bırakılmış, Bosnalı Sırp güçleri bölgede aralarında Omarska, Keraterm ve Trnopolye'nin de bulunduğu birçok toplama kampı kurmuştu.
Bosna Hersek’teki savaş sırasında Priyedor’da aralarında 256 kadın ve 102 çocuğun da bulunduğu en az 3 bin 173 kişi katledildi. Yaklaşık 31 bin kişi toplama kamplarında tutulduğu kentte 53 bin kişi de sürgün edildi. Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICTY), Priyedor ve çevresinde işlenen savaş suçları nedeniyle çok sayıda Bosnalı Sırp savaş suçlusu aleyhinde mahkumiyet kararı verdi.