Poltava'da Kırım Tatar bayrağı göndere çekilerek işgalin ilk kurbanı Reşat Ametov anıldı
11 yıldır işgale karşı direnen Kırım Tatar halkının mücadelesinin gücünü vurgulamak, kültürünü ve kimliğini korumak ve Kırımlı siyasi tutsakların hikayelerini gündeme taşımak amacıyla Ukrayna’nın Poltava kentinde Kırım Günleri etkinliği tertip edildi. Program çerçevesinde, 3 Mart 2025 tarihinde, Kırım’daki Rus işgalinin ilk şehidi Kırım Tatar kahramanı Reşat Ametov’un kaçırılmasının yıl dönümünde Poltava Belediyesi binasının önünde Kırım Tatar bayrağı göndere çekildi ve işgalin kurbanları saygı duruşuyla anıldı.
Törende konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Özerk Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Olha Kurışko, “Reşat Ametov, zorla kaybetmelerin ilk kurbanı oldu. İşgal altındaki Kırım'da tek başına bir protestoya çıktı. Bilinmeyen bir yere götürüldü ve birkaç gün sonra işkence izleriyle ölü bulundu. Bundan sonra Rus işgali altındaki Kırım'da zorla kaybetmeler ve siyasi amaçlı zulüm başladı.” dedi.
Poltava’da düzenlenen Kırım Günleri çerçevesinde Kırım’a adanan ve Kırım Tatarlarını tanıtan bir dizi etkinlik düzenlendi. Kentin Andriy Orlov Parkı’nda “Ebeveynlerin Kırım Anıları” isimli çocuk resim sergisi düzenlendi.
Ardından Poltava Savat Müzesi’nde “Kırım İçin” resim sergisi açıldı. Kırım Tatar halkının trajik geçmişine dikkat çekmek, Rusya’nın Ukrayna'nın yerli halklarına karşı işlediği suçları gündeme getirmek amacıyla düzenlenen sergi, Kırım Tatar seramik ustası Rüstem Skibin ve Kırım Tatar ressam Fatima Osmanova başta olmak üzere ünlü Ukraynalı sanatçıların eserlerinden oluşuyor. Sergi 23 Mart’a kadar ziyaretçilere açık olacak.
Buna ek olarak, Kırım Temsilciliğin girişimiyle Kırım'ın Bilişsel İşgalden Kurtulması Konseyi uzmanları tarafından Poltava Gençlik Merkezi'nde “Kırım ve Gençlik: Sürdürülebilirlik, Değerler ve Uyum Vizyonları” konulu bir tartışma paneli düzenlendi.
Poltava Gaziler Merkezi’nde ise “Kırım. Bu Nasıl Oldu?” belgesel filmin gösterimi yapıldı. Belgesel, Kırım’da 2014 yılının Şubat-Mart aylarında meydana gelen olaylar sırasında görev yapan Ukraynalı subaylar, askerler ve deniz piyadelerinin hikayesini anlatıyor. İki saatlik filmde, Kıyiv’den talimat bekledikleri sırada, kendi inisiyatiflerine göre hareket etmek zorunda kalan ve kendileri, yakınları baskıya uğrayan, arkadaşlarının ihaneti ile karşı karşıya kalan Ukraynalı askerlerin hikayeleri ele alınıyor.
Ayrıca Kırım Günleri kapsamında Poltava Merkez Kütüphanesi’nde Kırımlı siyasi tutsaklara ithaf edilen bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte Rusya’nın zulmüne uğrayan siyasi tutsaklar hakkında bilgi verildi ve siyasi tutsakların Rus esaretinde yazdığı mektuplar okundu. Bununla birlikte katılımcılar “Özgür Kırım’a Mektuplar” kampanyasına katılarak siyasi tutsaklara mektup yazdı.
Kütüphanedeki okuma etkinliklerinin yanı sıra Kırım tarihi ve kültürüne adanmış bir kitap sergisi de düzenlendi. Ziyaretçiler, Kırım Tatarlarının milli lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun mücadelesini anlatan "Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu. Namağlup" adlı kitabını ve anı standını da inceleme fırsatı buldu.
Bununla birlikte etkinliğin ilk gününde Kırım Tatar sanatçı Aziza Eskender konser verdi.