SON DAKİKA
Hava Durumu

#Parlamento

QHA - Kırım Haber Ajansı - Parlamento haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Parlamento haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tayvan parlamentosundan Doğu Türkistan'a destek Haber

Tayvan parlamentosundan Doğu Türkistan'a destek

Tayvan Parlamentosu Uygur Dostluk Grubu ve Tayvan Doğu Türkistan Derneği, 12 Kasım 1933’te kurulan Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti'nin 91. yıl dönümü ve 12 Kasım 1944’te kurulan Doğu Türkistan Cumhuriyeti’nin 80. yılı dolayısıyla ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Doğu Türkistan, tarihsel olarak hiçbir zaman Çin’in parçası olmamıştır!” ifadelerine yer verildi. DOĞU TÜRKİSTAN, ÇİN'İN PARÇASI OLMADI Tayvanlı yetkililer, Çin'in bölgeyi "Xinjinag" olarak adlandırmasının tarihi gerçeklerle örtüşmediğini belirtti. 1884'te Çin'in Qing Hanedanı'nın generali Tso Tsung-tang tarafından bir milyondan fazla Uygur Türkünün katledilmesinin ardından Doğu Türkistan'ın işgal edilerek, Çin'e bağlı bir vilayet haline getirildiği belirtilen açıklamada, "Doğu Türkistan (sözde Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi) tarihsel olarak hiçbir zaman Çin’in bir parçası olmadı. Qing Hanedanı Generali Tso Tsung-tang’ın bir milyondan fazla Uygur’u katletmesinin ardından, ‘Xinjiang’ 19 Kasım 1884’te -tam 140 yıl önce- bir vilayet haline getirildi” denilerek, ÇKP’nın siyasi propagandaları ve akademik çalışmalarında öne sürmeye çalıştığı “Xinjinag ezelden beridir Çin’e aittir” yalanını reddedildi. BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ VE ÇKP'NİN ZULMÜ Bildiride, 1933 ve 1944 yıllarında iki kez bağımsızlık ilan eden Doğu Türkistan Cumhuriyetleri’ne de değinildi. Ayrıca, “Bundan 80 yıl önce 12 Kasım 1944’te kurulan Doğu Türkistan Cumhuriyeti’nin kendi hükûmeti, ordusu, resmi dili ve para birimi vardı ancak kısa ömürlü oldu. ÇKP ve Sovyet baskısı altında yok edildi ve liderliği Ağustos 1949’da bir uçak kazasında öldü, böylelikle tüm bölge Çin Komünist Partisinin (ÇKP) kontrolü altına girdi” denildi. UYGURLARIN BAĞIMSIZLIK HAKKI, İNSAN HAKLARIYLA UYUMLUDUR Tayvanlı yetkililer, ÇKP’nin devam eden zulmünü kınadıklarını belirterek, Doğu Türkistan halkının bir gün bağımsızlıklarını kazanacakları umuduyla dayanışma içinde olduklarını ifade etti. Bildirinin sonunda, “ÇKP’nin devam eden zulmünü kınıyor ve bir gün bağımsızlıklarını elde edecekleri umuduyla Uygur halkının kendi kaderini tayin etme hakkıyla dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz. Ancak gerçekten egemen olduklarında insan hakları güvence altına alınabilir ve böylece Çin’in pençesinden kurtulup eski ihtişamlarına geri dönebilirler” ifadeleri kullanıldı. UYGUR HALKI YALNIZ DEĞİL Tayvanlı yetkililer ayrıca, Uygurların karşı karşıya kaldığı soykırımın dünya tarafından kabul edildiğini belirterek, BM’nin Çin’in Uygurlara yönelik uygulamalarını “insanlığa karşı suç” olarak tanıdığını anımsattı. Tayvan, sadece kendi ülkesinin değil, dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkenin bu zulmü soykırım olarak tanıdığını ve Uygurların haklı davasına destek verdiğini vurguladı.

Ermenistan Parlamentosu Azerbaycan sınırları konusunda adım attı! Haber

Ermenistan Parlamentosu Azerbaycan sınırları konusunda adım attı!

Ermenistan Parlamentosu, Ermenistan-Azerbaycan Sınırının Belirlenmesi ve Tahliyesi Komisyonlarının Tüzüğü Hakkındaki Yasa Tasarısını onayladı. Tasarı, Ermenistan Parlamentosu Genel Kurulunda 67 lehte oyla onaylandı. Bu tasarıya göre sınırlar, iki ülkenin de bağımsızlığını yeni kazandığı, eski Sovyet cumhuriyetlerinin birbirlerinin Sovyet dönemi sınırlarını tanıdığı 1991 Alma-Ata Deklarasyonu'na dayanacak. Parlamentodaki muhalefetten ise tepki ise gecikmedi. Muhalefet, onaylanan tasarının "Bakü'ye daha fazla toprak tavizinin başlangıcı olabileceği" iddialarında bulundu. Onurum Var İttifakı'nın lideri Hayk Mamijanyan, tasarıyla ilgili, "Bu eylemlerin [Azerbaycan'a] daha fazla devlet karşıtı imtiyazlar için bir gerekçe olarak hizmet etmek üzere tasarlandığına dair sağlam temellere dayanan bir şüphe var." ifadelerini kullandı. AZERBAYCAN İLE ERMENİSTAN'DAN SINIR BELİRLEME KONUSUNDA ÖNEMLİ ADIM Taraflar, 30 Ağustos 2024 tarihinde sınır komisyonlarının ortak faaliyetine ilişkin esasları imzalamıştı. Azerbaycan Devlet Sınırların Belirlenmesi Komisyonunun açıklamasına göre, 19 Nisan 2024 tarihinde imzalanan 8. toplantı protokolüne uygun olarak, Azerbaycan Devlet Sınırların Belirlenmesi Komisyonu ile Ermeni tarafının Devlet Sınırlarının Belirlenmesi ve Sınır Güvenliği Komisyonu, ortak faaliyet esaslarının onaylanması çalışmalarını tamamlamıştı. 26 Eylül 2024 tarihinde Ermenistan Anayasa Mahkemesi, tasarının onaylanması için yeşil ışık yakmıştı.

Özbekistan'daki parlamento seçimlerinde 5 parti yarışacak Haber

Özbekistan'daki parlamento seçimlerinde 5 parti yarışacak

Özbekistan'da 27 Ekim 2024 tarihinde yapılacak olan parlamento seçimleri, ülkenin siyasî manzarasını köklü bir şekilde değiştirecek. Özbekistan Merkez Seçim Komisyonu, Yasama Meclisi seçimlerine beş siyasî partinin katılacağını açıkladı. Partiler şu şekilde sıralandı: Milli Yükseliş Demokrat Partisi, Halk Demokrat Partisi, Liberal Demokrat Partisi, "Adalet" Sosyal Demokrat Partisi ve Özbekistan Ekoloji Partisi. Bu seçimler, yeni yürürlüğe giren seçim yasası çerçevesinde, çoğunlukçu ve orantılı nispi temsil sistemine göre gerçekleştirilecek. ÖZBEKİSTAN'DA YENİ SEÇİM SİSTEMİ Özbekistan'da bu yıl ilk kez uygulanacak olan seçim yasası, Yasama Meclisi'ne seçilecek 150 milletvekilinin yarısının çoğunlukçu, diğer yarısının ise orantılı nispi temsil sistemine göre belirleneceği bir reformu içeriyor. Yeni düzenlemeye göre, milletvekili adayı listelerinde kadınların oranı en az yüzde 40 olacak ve parti üyesi olmayan adaylar da listeye dahil edilebilecek. ÖZBEKİSTAN'DA İLK KEZ Söz konusu seçim yasasına göre, Özbekistan'daki siyasî partilerin milletvekili adayı listelerinin en az yüzde 40'ı kadınlardan oluşacak. Ayrıca, partilere üye olmayan adaylar da listeye dahil edilebilecek. Bu değişiklik, ülkenin siyasî temsilini daha kapsayıcı hale getirmeyi hedefliyor. ÖZBEKİSTAN'DA KİMİN KADERİ DEĞİŞECEK? 27 Ekim'deki seçimlerde en fazla oy alan parti, başbakan adayını belirleme hakkına sahip olacak ve bu aday, devlet başkanının onayına sunulacak. Bu durum, seçimlerin sonucunun ülkenin siyasî geleceği üzerinde büyük bir etkisi olacağını gösteriyor.  "ÇOĞUNLUKÇU-ORANTILI" SİSTEME GEÇİŞ Özbekistan'da bugüne kadar uygulanan çoğunlukçu seçim sisteminin yerini alacak olan yeni "çoğunlukçu-orantılı nispi temsil" sistemi, 31 Ekim 2023'te kabul edildi ve 24 Kasım'da Senato tarafından onaylandı. Aralık 2023'te Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev tarafından imzalanarak yürürlüğe giren yasa, ülkedeki siyasî dengeleri yeniden şekillendirecek. 20 MİLYON SEÇMEN, 5 PARTİ VE YENİ SEÇİM SİSTEMİ Yaklaşık 20 milyon seçmenin bulunduğu Özbekistan'da, 2019'da yapılan son parlamento seçimlerinde mevcut partiler arasında ciddi bir rekabet yaşanmıştı. Bu yılki seçimler, ülkenin siyasî manzarasında önemli değişimlere yol açabilir.

Azerbaycan'da seçim sonuçları açıklandı: YAP çoğunluğu elde etti Haber

Azerbaycan'da seçim sonuçları açıklandı: YAP çoğunluğu elde etti

Azerbaycan'da gerçekleştirilen 7. Dönem Milli Meclis seçimlerinde, resmî olmayan ilk sonuçlar göre iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi (YAP) büyük bir zafer elde etti. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in liderliğindeki YAP, Milli Mecliste 68 sandalye kazanarak en fazla sandalyeye sahip siyasi parti oldu. Azerbaycan Merkezi Seçim Kurulu Başkanı Mezahir Penahov'un açıkladığı sonuçlara göre, bağımsız adaylar 44 milletvekilliği kazandı. Vatandaş Hemreyliyi Partisi 3; Adalet, Hukuk, Demokrasi Partisi 2; Büyük Azerbaycan Partisi, Demokratik Islahatlar Partisi, Büyük Kuruluş Partisi, Cumhuriyetçi Alternatif Partisi, Anavatan Partisi, Azerbaycan Milli İstiklal Partisi, Milli Cephe Partisi ve Azerbaycan Demokratik Maarifçilik Partisi mecliste birer sandalye ile temsil edilecek. SEÇİME KATILIM ORANI DÜŞÜK Yaklaşık 6 milyon 421 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu Azerbaycan'da, sandığa gitme oranı yüzde 37,27 olarak gerçekleşti. Seçimde, 125 sandalyeli meclis için 990 aday yarıştı. "TARİHİ BİR ÖNEM TAŞIMAKTADIR" Öte yandan Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı 2 Eylül 2024 tarihinde seçime ilişkin açıklama yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Söz konusu parlamento seçimlerinin, işgalden kurtarılan topraklar dahil, Azerbaycan'ın tamamında gerçekleştirilmiş olması tarihi bir önem taşımaktadır. Azerbaycan halkının iradesini ortaya koyduğu seçimlerin, Güney Kafkasya'da kalıcı barış ve istikrarın tesisine katkı sağlayacağına inanıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Azerbaycan sandık başında: Oy verme işlemi başladı Haber

Azerbaycan sandık başında: Oy verme işlemi başladı

Azerbaycanlılar, Milli Meclis üyelerini belirlemek için 7. kez sandık başına gidiyor. Azerbaycan’da 125 sandalyeli Milli Meclis için oy verme işlemi sabah 08.00’de başladı. 6 milyon 421 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede, 125 sandalyelik meclis için 990 aday yarışıyor.  Yerel saatle 19.00'a kadar devam edecek olan oy verme işlemi sonrasında, resmî olmayan ilk sonuçların bugün akşam saatlerinde açıklanması öngörülüyor.  Ülkede seçim günü 18 yaşını dolduran seçmen sayısı 374, Milli Meclis seçimlerinde ilk kez oy kullanacak seçmen sayısı ise 51 bin 141 oldu. Seçimleri izlemek üzere 51 uluslararası kuruluştan ve 69 ülkeden 598 uluslararası gözlemci akredite edildi. İŞGALDEN KURTARILAN BÖLGELERDE DE SANDIKLAR KURULDU  Azerbaycan'ın 2. Karabağ Savaşı sonrasında Ermeni işgalinden kurtardığı bölgelerde de sandıklar kuruldu. Böylece 30 yıl aradan sonra ilk kez Azerbaycan'ın tüm topraklarında milletvekili seçimi yapılıyor.  Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'da bir zamanlar ayrılıkçı Ermeni yönetimin sözde "başkent" olarak kullandığı Hankendi'de, Hocalı'da, Hocavend'de, Ağdere'de, Ağdam'da, Cebrayıl'da, Fuzuli'de, Zengilan'da, Gubadlı'da, Laçın'da ve Kelbecer'de 42 binden fazla seçmen oy kullanacak.  ERKEN SEÇİM KARARI Azerbaycan Milli Meclisi, ülkenin 11-22 Kasım'da Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29 Taraflar Konferansı'na (COP 29) ev sahipliği yapacak olması dolayısıyla "Meclisi feshetmesi ve kasımda yapılması planlanan genel seçimlerin iki ay öne alınması" için Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e başvuruda bulunmuştu.  Cumhurbaşkanı Aliyev, Milli Meclisi feshederek genel seçimlerin 1 Eylül 2024 tarihinde yapılması yönünde karar almıştı

Azerbaycan erken seçim yolunda: Teklif Aliyev'in masasında Haber

Azerbaycan erken seçim yolunda: Teklif Aliyev'in masasında

Azerbaycan Parlamentosu, Milli Meclis seçimlerinin öne alınması için Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e çağrıda bulundu. Azerbaycan'da Cumhurbaşkanı Aliyev'in genel başkanı olduğu iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi (YAP), meclisi feshetmek ve erken meclis seçimleri için harekete geçti. Azerbaycan Milli Meclisinin genel oturumunda erken meclis seçimlerinin yapılması için oylama yapıldı. MECLİS KARARINI VERDİ Gerçekleştirilen oylama öncesinde konuşan Meclis Başkanı Sahiba Gafarova, 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP 29) ve diğer etkinlikler esnasında ülke parlamentosunun tam faaliyette olmasının önemli olduğunu belirterek, "Yeni meclisin tam olarak oluşturulması, ülkemiz için büyük önem taşıyan bu etkinliklerde parlamenter diplomasinin etkili kullanılmasına ve yasal düzenlemelerin kesintisiz devam etmesine olanak sağlayacaktır. Bunları dikkate alarak, Milli Mecliste çoğunluğu oluşturan YAP üyeleri bana başvuruda bulunarak Milli Meclise erken seçimlerin belirlenmesi için Azerbaycan Cumhurbaşkanına başvurulması konusunun gündeme alınmasını talep etmişlerdir." şeklinde konuştu. Gafarova'nın genel kurula hitabı sonrasında gerçekleştirilen oylamada, 105 "evet" oyuna karşı 1 "hayır" oyuyla meclis seçimlerin erkene alınması için Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e başvuruda bulunulması kararı alındı. Azerbaycan'ın iktidar partisi olan YAP Azerbaycan'da kasım ayında gerçekleştirilmesi gereken 7. Dönem Milli Meclis seçimlerinin 2 ay öne alınması için çağrıda bulundu. YAP, Kasım ayında Bakü'de gerçekleştirilecek COP29 ve meclis seçimlerinin aynı döneme denk gelmesini gerekçe göstermiş ve meclis seçimlerinin 2 ay öne alınarak Eylül'de yapılmasını teklif etmişti.

İran Parlamentosunda yumruk yumruğa kavga! Haber

İran Parlamentosunda yumruk yumruğa kavga!

İran Parlamentosunda gerçekleşen genel kurul esnasında milletvekilleri arasında tartışma çıktı. Yasama organındaki tartışma, kısa süre içerisinde milletvekilleri arasında kavgaya dönüştü. Çıkan kavganın sebebini araştıran İran merkezli sosyal medya sayfaları sebep olarak, milletvekili Gulamrza Tajgerdu'nun görev süresinin doğrulanması lehinde ve aleyhinde olan temsilciler arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklandığını bildirdi. İran Parlamentosunda yumruk yumruğa kavga! pic.twitter.com/aGxnDU7XT4 — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) May 30, 2024 CUMHURBAŞKANI REİSİ'NİN ÖLÜMÜ ÜLKEDE GERGİNLİĞİ Mİ ARTIRDI? İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, 19 Mayıs'ta meydana gelen helikopter kazası sonucu hayatını kaybetmişti. İran Devlet Televizyonu 20 Mayıs 2024 tarihinde yaptığı açıklamasında, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın hayatını kaybettiğini bildirmişti. Televizyon söz konusu haberde iki yetkili için şehit ibaresini kullanmıştı. Düşme nedeninin açıklanmadığı olayda, Reisi'nin içinde bulunduğu helikopterde, Doğu Azerbaycan Valisi Ayetullah Al-Hashem ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdollahyan da bulunuyordu. İbrahim Reisi, İran'ın başkenti Tahran'ın 600 kilometre kuzeybatısındaki Jolfa yakınlarında meydana gelen olayın yaşandığı gün, Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev ile Aras Nehri üzerinde iki ülkenin ortaklaşa inşa ettiği barajın açılışına katılmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.