Para transferinde zorlanan Rusya alternatif arayışında!
Rusya, uluslararası banka transferlerinde yaşadığı sıkıntılar nedeniyle Çin ile ödemelerde altın kullanmaya başladı.
Birleşik Krallık merkezli Reuters haber ajansının 2 Eylül 2024 tarihinde gündeme taşıdığı habere göre, ABD Hazine Bakanlığının ikinci derece yaptırımlar uygulama tehditleri ve kredi kuruluşlarının işlemler üzerindeki denetimlerini sıkılaştırması üzerine Rusya, alternatif bir çözüm arayışına girdi. Bu doğrultuda altın satın alınıp Hong Kong'a taşınıyor. Burada satıldıkran sonra ise nakit paralar yerel bir bankaya yatırılıyor.
ÇİN İLE ÖDEMELERDE YENİ DÖNEM
İki ülke arasındaki ödemeler artık, global iş yapma korkusu taşımayan ve dolayısıyla ikinci derece yaptırımlardan etkilenmeyen bankalar tarafından gerçekleşiyor. Ancak, bu bankaların eski teknolojilere sahip olması, Rusların belgeleri sınırdan geçirmek ve Çinli bankacıların fiziksel imza ve mühürlerini almak için kurye hizmetlerine başvurmasına neden oluyor.
RUS ŞİRKETLERİ İÇİN İŞLEM MALİYETLERİ YÜZDE 6'YA ÇIKTI
Ek olarak Rus şirketler, Çin bankalarının denetimlerinden kaçınmak için üçüncü ülkeler aracılığıyla işlem yapma yoluna gidiyor. Bu durum, işlem maliyetlerini toplam harcamaların yüzde 6'sına kadar çıkarıyor. Oysa daha önce bu maliyetler neredeyse sıfırdı. Bir kaynağın bildirdiğine göre, birçok küçük şirket bu durum nedeniyle tamamen durma noktasına geldi.
ÇİN BANKALARININ RUSYA İLE İŞLEMLERİ DURDURMASI EKONOMİYİ SALLIYOR
Büyük Çin devlet bankaları, Rusya ile olan işlemleri kitliyor; bu da ödemelerin aksamasına yol açıyor. Geçtiğimiz yıl, ödeme sorunları daha azken, Rus işletmeleri yurtdışında 21,4 milyar dolar değerinde "yabancı varlık" biriktirmişti. Bu yıl ise yurtdışındaki bu varlıkların miktarı yüzde 108 artarak 44,6 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, Merkez Bankası tarafından Ocak-Temmuz dönemindeki ihracat gelirlerinin yaklaşık onda birine denk geliyor.