SON DAKİKA
Hava Durumu

#Orta Koridor

QHA - Kırım Haber Ajansı - Orta Koridor haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Orta Koridor haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye ve Azerbaycan ulaştırma bakanları arasında önemli görüşme Haber

Türkiye ve Azerbaycan ulaştırma bakanları arasında önemli görüşme

Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Azerbaycan Cumhuriyeti Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Reşad Nabiyev, 3 Ekim 2024 tarihinde İstanbul'da bir araya geldi. İki ülkenin bakanları arasında gerçekleşen görüşmenin odak noktası Orta Koridor'un potansiyelinin artırılması ve Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu projesi oldu. Bakan Uraloğlu, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, "Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Rashad Nabıyev ile bir araya geldik. Kıymetli mevkidaşım ile Asya ve Avrupa arasında güçlü ve stratejik bir bağlantı sağlayan Orta Koridor hakkında görüştük. Can Azerbaycan'ı her alanda desteklemeye, kardeşlerimizle iş birliği içinde olmaya devam edeceğiz." ifadelerine yerdi. Bakan Nabiyev ise görüşmenin Türkiye'ye yaptığı çalışma ziyareti kapsamında gerçekleştiğini belirterek, "Ulaştırma alanında iş birliği, Orta Koridor'un ulaşım potansiyelinin artırılması için ortak yapılacak çalışmalar ve Bakü-Tiflis-Kars projesinin geliştirilmesini görüştük." açıklamasında bulundu. ORTA KORİDOR Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Koridoru ya da yaygın kullanılan adı ile Orta Koridor, merkezinde Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye ve Özbekistan olmak üzere, ülkeleri Asya'dan Avrupa'ya karadan bağlayan multi-modal bir ulaşım güzergâhını kapsamakta. BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU Bakü - Tiflis - Kars demiryolu (BTK),  Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'yi doğrudan birbirine bağlayan bölgesel demiryolu hattıdır. Hat, "Demir İpek Yolu" olarak da adlandırılmaktadır. Demiryolu hattı, bölgede Ermenistan'ı etkisiz hale getirerek Azerbaycan'ın başkenti Bakü şehrinden başlayıp Gürcistan'ın başkenti Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek 5 km uzunluğunda bir tünelle Türkiye sınırlarına girerek, Kars şehrine kadar uzanmakta.

Kazak petrolüne Rusya'ya alternatif yeni güzergâh: Azerbaycan Haber

Kazak petrolüne Rusya'ya alternatif yeni güzergâh: Azerbaycan

Kazakistan, Rusya'nın hâkimiyetinde olan petrol taşımacılığını çeşitlendirme stratejisinin bir parçası olarak Rusya dışı güzergâhlardan ham petrol sevkiyatını arttırıyor. Kazakistan'ın en büyük petrol nakliyecisi KazTransOil, 2023 yılı sonuna kadar Aktau limanından Bakü limanına 1.4 milyon ton petrol ihraç etmeyi planladığını açıkladı. KAZAK PETROLÜNÜN AZERBAYCAN ÜZERİNDEN TAŞINMASI YÜZDE 54 ARTTI Azerbaycan merkezli Trend Haber Ajansı, şirket yetkililerine dayandırdığı haberinde 2023 yılının yalnızca Ocak-Ağustos döneminde Azerbaycan'daki Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı'na Kazak petrolü akışının 12 kat arttığı kaydedildi. 2023 yılının ilk sekiz ayında Aktau limanından ihraç edilmek üzere 2.164 milyon ton Kazak petrolü taşındı. Söz konusu bu veri, bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında  759.000 tonluk ya da yüzde 54'lük bir artışa denk geliyor. Bu miktarın 520,000 tonu Tengiz sahasından, 252,000 tonu Dunga sahasından, 1.385 milyon tonu Buzachi Yarımadası sahalarından ve 7,000 tonu da Kashagan sahasından gelmekte. Kazak petrolünün Azerbaycan üzerinden Avrupa pazarlarına taşınması, Azerbaycan'ın SOCAR şirketi ile Kazak ulusal enerji şirketi KazMunayGas arasında daha önce imzalanan bir anlaşma sayesinde arttı. Taraflar arasındaki ilk anlaşma, Tengiz sahasından yılda 1.5 milyon ton petrolün Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı üzerinden taşınmasını öngörüyor. RUSYA, SAVAŞ SEBEBİYLE YARA ALMAYA DEVAM EDİYOR Trans-Hazar güzergâhı, Kazakistan'ın ekonomik güvenliği açısından büyük önem taşımakla birlikte Rusya'nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’nın ana karasına yönelik başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırılarının ardından ortaya çıkan savaşının yansımaları sonucunda Rusya toprakları üzerinden yapılan ihracatın giderek zorlaşması nedeniyle önem kazanıyor. Orta Koridor, Avrupa ve Asya arasında kilit bir ticaret yolu olarak ortaya çıkmış olup, bölgedeki denize kıyısı olmayan ülkeler için daha fazla ekonomik fayda ve daha hızlı transit süreleri sunmakta. Azerbaycan'daki Bakü Uluslararası Deniz Ticaret Limanı, Kazakistan'daki Aktau/Kuryk limanları ve Türkmenistan'daki Türkmenbaşı Limanı, bölgesel ticaret için önemli kazanımlar vaat eden bu rota üzerindeki başlıca denizcilik noktaları olarak beliriyor. ORTA KORİDOR, DAHA KISA VE AZ MALİYETLİ Orta Koridor, Kuzey Koridoru ile karşılaştırıldığında seyahat mesafesini 2.000 kilometre kısaltarak daha uygun maliyetli ve daha hızlı bir ticaret yolu sağlamakta. Ayrıca Orta Koridor bölgesi iklim açısından da daha elverişli koşulları barındırmakra ve deniz yollarına kıyasla seyahat süresini yaklaşık 15 gün kısaltmakta. Orta Koridor aynı zamanda Asya'daki kargo trafiği için de büyük fırsatlar sunmakta ve Türkiye'deki liman bağlantılarını entegre ederek malların Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Akdeniz bölgesine ulaşma imkanı sunmakta.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.