Rus insan hakları yetkilisi Ankara'da yalan rüzgarına devam etti
Türkiya Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Bakanlığına bağlı Avrupa Birliği Başkanlığı öncülüğünde Ankara’da 11-12 Ocak 2023 tarihleri arasında "21. Yüzyılda İnsan Haklarının Geleceği” başlıklı Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı düzenlendi.
RUS OMBUDSMANDAN YALAN RÜZGARI
Konferansın ikinci gününde yapılan "Savaş, Çatışma ve Göç Ortamlarında İnsan Hakları Sorunları" konulu oturumda konuşan Rusya Federasyonu İnsan Hakları Komiseri Tatyana Moskalkova geleneksel Rus propagandası mitlerini dile getirdi.
Moskalkova etkinlikte yaptığı konuşmada, geleneksel Rus propagandası mitlerini kesintisiz sürdürdü. Rus yetkili 8 yıl önce Kırım’ın elektrik ablukasına maruz bırakıldığını ve yarımadaya Ukrayna ana kısmından sağlanan tatlı suyun kesildiğini, 8 yıl önce Lugansk ve Donetsk’te emekli maaşları, sosyal yardım ödeneklerinin durdurulduğunu, bölgede çatışmaların başladığını ve binlerce insanın hayatını kaybettiğini ileri sürdü.
Ancak Moskalkova tüm bunların Rus işgali ve Rusya destekli silahlı grupların başlattığı çatışmalar sonucu meydana geldiğini belirtmekten kaçındı.
Daha sonra Rus yetkili, Ukrayna doğusunda yer alan Donetsk ile Lugansk bölgesinde yaşayan insanların Rusya’ya güya “koruma” çağrısında bulunduğunu iddia ederek, “Bu nedenle Rusya, Lugansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri’nde yaşayan vatandaşların yardım çağrısını kabul ediyor. Ve bölgeden füze saldırılarının düzenleme ihtimalini uzaklaştırmak ve insan hakları ihlalleri durdurmak için önlemler alıyor.” ifadelerini öne sürdü.
Rusya’nın Şubat 2022’ta Ukrayna’ya karşı başlattığı geniş çaplı işgal saldırısı sonucunda Ukrayna’da yüzlerce yerleşim yeri tahrip edildi, on binlerce ev ile apartman yok edildi, binlerce insan hayatını kaybetti, Rus bombalarından kaçan milyonlarca insan evlerini, ülkelerini terk etmek zorunda kaldı.
İNSANLAR NEDEN RUSYA'YA KAÇTI?
Konuşmasında 5 milyon Ukrayna vatandaşının Rusya’ya sığındığını belirten Moskalkova küstahça “Neden bu insanlar Rusya’ya kaçtı?” ifadelerini kullandı.
Rusya işgal altında aldığı Ukrayna bölgelerinde yaşayan insanların, Ukrayna kontrolündeki bölgelere geçmesine izin vermiyor. Dolayısıyla hayatlarını korumak için insanlar çatışmaların devam ettiği bölgelerden Rusya’ya geçmek zorunda kalıyor. Bazı insanlar Rusya üzerinden AB ülkeleri, Türkiye, Gürcistan’a geçerken, Rus yetkililer birçok insanın belgelerine el koyuyor veya saldırılar sırasında belgelerini kaybeden Ukrayna vatandaşları pasaportları olmadığı için Rusya dışına çıkamıyor.