SON DAKİKA
Hava Durumu

#Nükleer Silah

QHA - Kırım Haber Ajansı - Nükleer Silah haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nükleer Silah haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Biden'dan Rusya, Çin ve Kuzey Kore'ye karşı çatışma hazırlığı Haber

Biden'dan Rusya, Çin ve Kuzey Kore'ye karşı çatışma hazırlığı

New York Times (NYT) gazetesi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Amerikan ordusuna Rusya, Çin ve Kuzey Kore ile olası koordineli nükleer çatışmalara hazırlık yapma talimatı verdiğini bildirdi. Gazete, Biden'ın 2024 yılı mart ayında onayladığı gizli bir belgenin içeriğinde, ABD'nin nükleer caydırıcılık stratejisinin özellikle Çin'in hızla gelişen nükleer teknolojilerine ve silahlarına odaklanacak şekilde yeniden yapılandırıldığını öne sürdü. GİZLİ BELGEYE GÖRE: ABD'NİN NÜKLEER STRATEJİSİ ÇİN MERKEZLİ David E. Singer imzasıyla yayınlanan habere göre, Biden'ın imzaladığı yeni strateji planı, ABD'nin nükleer caydırıcılık politikasını ilk kez Çin'in nükleer cephaneliğindeki hızlı genişlemeyi merkeze alacak şekilde yeniden tanımlıyor. Beyaz Saray’ın Biden’ın bu kararını kamuoyuna açıklamadığı belirtilirken, "Nükleer Görevlendirme Kılavuzu" adlı stratejide Rusya, Çin ve Kuzey Kore ile olası koordineli nükleer çatışmalara karşı hazırlık planlarının yer aldığı iddia ediliyor. ÇİN'İN NÜKLEER BÜYÜMESİ ABD'NİN STRATEJİSİNİ ŞEKİLLENDİRİYOR Singer, Pentagon’un Çin’in nükleer stoklarının önümüzdeki on yıl içinde ABD ve Rusya'nın nükleer stoklarıyla rekabet edebileceğine inandığını vurguluyor. Her dört yılda bir güncellenen ve "çok gizli" olarak sınıflandırılan bu belgenin elektronik kopyasının bulunmadığı, basılmış kopyalarının ise sadece birkaç ulusal güvenlik yetkilisine ve Pentagon’daki üst düzey komutanlara dağıtıldığı belirtiliyor. BİRDEN FAZLA TEHDİT: AYNI ANDA CAYDIRMA GEREKLİLİĞİ Haziran ayında ABD Güvenlik Konseyi'nin silah kontrolü ve kitle imha silahlarının yayılmasını önleme görevine sahip kıdemli direktör Pranay Vaddi'nin bu belgeden bahsettiği, Rusya, Çin ve Kuzey Kore'yi aynı anda caydırma gerekliliğini vurguladığı hatırlatılıyor. Ayrıca, eski Pentagon nükleer strateji uzmanı Vipin Narang’ın Biden’ın güncellenmiş nükleer silah kullanım kılavuzunu yayımladığını belirttiği aktarıldı. Bu strateji değişikliği, ABD'nin küresel nükleer tehditlere karşı nasıl bir yanıt vereceği ve nükleer caydırıcılığın gelecekte nasıl şekilleneceği konusunda önemli ipuçları sunuyor.

Bakan Fidan'dan İsrail'in Gazze'de nükleer silah kullanma tehdidine tepki Haber

Bakan Fidan'dan İsrail'in Gazze'de nükleer silah kullanma tehdidine tepki

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 18 Kasım 2023 tarihinde Katar merkezli Al Jazeera televizyon kanalına, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına, nükleer silah kullanma tehdidine ve bunun durdurulması için harcanan uluslararası çabalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  "AMERİKA'DAN, AVRUPA'DAN BÜYÜK DESTEK ALDIĞINI DA BİLİYORUZ" Bakanı Fidan, İsrail'in Gazze'de nükleer silah kullanma tehdidiyle ilgili, "İsrail’in nükleer silahlarının yayılma anlaşmasına taraf olmamasını kullanarak kendi nükleer kabiliyetini geliştirdiğini görüyoruz ve bu konuda da Amerika'dan, Avrupa'dan büyük destek aldığını da biliyoruz yani bu bir sır değil" ifadelerini kullandı.  "DÜNYANIN ÇIKARINA OLAN BİR DURUM DEĞİLDİR" Ayrıca İsrail'in nükleer silah sahibi olmasının bölge ve dünya için büyük tehdit olduğuna dikkat çeken Fidan, "İsrail'in nükleer silah sahibi olmaya devam etmesi, nükleer silahla ilgili yarışı artıracaktır. Bu, bölgenin ve dünyanın çıkarına olan bir durum değildir" dedi. "BÖLGE TAMAMEN NÜKLEER SİLAHLARDAN ARINDIRILMALI" Fidan, bölgede barış ve huzurun hakim olması için nükleer silahlardan arındırılması gerektiğinin altını çizerek, "Bölge ya tamamen nükleer silahlardan arındırılmalı ya da diğer ülkeler de bu konuda kendilerini daha güvende hissetmek için adım atmak zorunda kalacaklar, buna bir çözüm bulmamız gerekiyor. Bu, bizim önümüzde duran ve muhakkak çözmemiz gereken önemli stratejik konulardan biri ve bu konuda çalışmaya devam edeceğiz" değerlendirmesini yaptı.

Rusya, Japonya ile imzalanan nükleer silahsızlanma anlaşmasını askıya aldı Haber

Rusya, Japonya ile imzalanan nükleer silahsızlanma anlaşmasını askıya aldı

Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat 2022’de başlatılan topyekun işgal girişimi ve saldırıların ardından Rusya'nın, Putin başta olmak üzere nükleer silah kullanma yönündeki tehditleri devam ediyor. Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, 7 Kasım 2023 Salı günü Japonya ile yapılan nükleer silahların devre dışı bırakılmasına ilişkin işbirliği anlaşmasını askıya aldı. ANLAŞMANIN İPTAL GEREKÇESİ AÇIKLANMADI  Rusya ile Japonya arasında 1993 yılında imzalanan anlaşmanın iptaline ilişkin resmî belge Rus hükûmetinin resmî internet sayfasında 9 Kasım 2023 Perşembe günü yayımlandı. Başbakanın, söz konusu kararı alma nedeni belirtilmezken, Rusya Dışişleri Bakanlığının Japonya'yı bu konuda bilgilendireceği kaydedildi. İPTAL EDİLEN ANLAŞMA 1993 YILINDA İMZALANDI Rusya'nın Japonya ile askıya aldığı 1993 yılında imzalanan anlaşma, Vladivostok merkezli Pasifik Filosunun Japon Denizi'ne sıvı radyoaktif atık dökmeyi durdurmasını kabul etmiş ancak zengin ülkelerden atıkları yeraltına gömmek üzere işlemesine yardımcı olmalarını istemesi sonrasında gerçekleşmişti. Japonya ile askıya alınan anlaşma uyarınca Tokyo, nükleer denizaltıların sökülmesi de dahil olmak üzere silahların kullanımdan kaldırılmasında Rusya'ya yardımcı olmuştu. RUSYA-JAPONYA İLİŞKİLERİ KÖTÜLEŞMEYE DEVAM EDİYOR Rusya ve Japonya arasındaki ilişkiler, Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’nın ana karasına yönelik başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırıların ardından Tokyo'nun Moskova'ya yönelik yaptırımlara katılması sonrasında negatif yönde seyretmeye başladı. RUSYA, NÜKLEER DENEMELERİ YASAKLAYAN ANLAŞMADAN ÇEKİLMİŞTİ Rusya geçen hafta 1996'da New York'ta imzaladığı Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması onayını da iptal etmişti.

Polonya Cumhurbaşkanı: Rusya, nükleer silahlarını Belarus’a taşıyor Haber

Polonya Cumhurbaşkanı: Rusya, nükleer silahlarını Belarus’a taşıyor

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Portekiz Devlet Başkanı Marcelo Rebelo de Souza ile salı günü ortak bir basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Duda, toplantıda basına verdiği demeçte, Portekizli mevkidaşına "Vladimir Putin'in Rusya'nın taktik nükleer silahlarının Belarus topraklarına devredileceği yönündeki açıklamalarının uygulanması hakkında" bilgi verdiğini ifade etti. PORTEKİZ’DEN NATO İÇİNDE DAHA FAZLA DESTEK SÖZÜ Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Rusya ve Belarus’un faaliyetlerinin bölgedeki güvenliği tehdit ettiğini ve Avrupa’nın güvenlik mimarisini değiştirdiğini dile getirdi. Bunun üzerine Portekiz Devlet Başkanı Marcelo Rebelo de Souza, “Bu, doğrudan burada ama aynı zamanda NATO'nun doğu kanadında da güvenlik mimarisini değiştiriyor. Dolayısıyla bu aslında tüm İttifakın durumunu değiştiriyor” açıklamasında bulundu.  Ayrıca De Souza da, Portekiz adına NATO içinde daha fazla destek sözü verdi. POLONYA, BELARUS SINIRINA 10 BİN ASKER KONUŞLANDIRACAK Polonyalı yetkililer, Rus paralı asker şirketi Wagner'in Belarus'a yerleştirilmesinin ardından yükselen güvenlik kaygıları nedeniyle sınır güvenliğinin artırılacağına yönelik açıklamalarını artırdı. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, Belarus sınırındaki asker sayısının 10 bine çıkarılacağını bildirdi. Polonya Savunma Bakanı Mariusz Blaszczak, devlete ait Polonya Radyosuna konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Blaszczak, ülkenin Belarus sınırındaki askeri personel sayısının 2021'deki rakamlara ulaşacağını kaydetti. Blaszczak, sınırdaki asker sayısının artırılacağını vurgulayarak şu ifadelere dikkat çekti: "Yaklaşık 10 bin asker olacak. Bunların 4 bini sınır muhafızlarını destekleyecek, geri kalan 6 bini ise beklemede olacak. Bu askerler, ülkemizin doğusunda yeniden kurulan garnizonlarda yeteneklerini geliştirecekler."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.