SON DAKİKA
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Nükleer Silah

QHA - Kırım Haber Ajansı - Nükleer Silah haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nükleer Silah haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kuzey Kore, nükleer cephaneliğini güçlendiriyor! Haber

Kuzey Kore, nükleer cephaneliğini güçlendiriyor!

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı olan Kore Merkezî Haber Ajansında (KCNA) 17 Mart 2025 tarihinde ülkenin nükleer cephaneliğine ilişkin bir açıklama yayımlandı. Açıklamada Kuzey Kore yönetimi, G7 ülkelerinin dışişleri bakanlarının nükleer silahlardan vazgeçme çağrısını kınayarak; nükleer cephaneliğini geliştirmeye devam edeceğini söyledi. Kuzey Kore'nin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "ABD liderliğindeki nükleer suç grubu G7, anakronik nükleer hegemonya hırsından tamamen vazgeçmelidir" başlıklı basın açıklamasında; Kanada'da gerçekleşen G7 toplantısını eleştirdi. Açıklamada  G7 dışişleri bakanları toplantısında ABD ve diğer Batılı ülkelerin Kuzey Kore'yi haklı ve meşru egemenlik haklarını kullanması konusunda sıkıştırdığını ve nükleer silahların sökülmesinden bahsedilerek siyasi bir provokasyon gerçekleştirdikleri öne sürüldü. Aynı zamanda G7 ülkelerinin nükleer silahları saldırgan ve hegemonik siyasi ve askeri amaçları gerçekleştirmenin temel aracı olarak gören ülkeler olduğu iddia edildi. G7'nin “Nükleer paylaşım” ve “genişletilmiş caydırıcılık teklifi” aşamalarıyla yasa dışı ve kötü niyetli nükleer yayılma eylemlerinde bulunan ülkeleri bünyesinde barındırdığı iddiası da açıklamada yer aldı. ABD VE BATI, KUZEY KORE'NİN HEDEFİNDE  Öte yandan açıklamada ABD'nin dünyada nükleer silah kullanan tek devlet olduğu belirtilirken; ülkenin "sınırsız nükleer silah yığınağı ve pervasız nükleer savaş tatbikatlarıyla Kore Yarımadası'nı, Avrupa'yı ve dünyanın diğer bölgelerini nükleer çatışma krizine sürükleyen tipik bir nükleer tehdit unsuru olduğu ve dünyanın nükleer silah üreten en büyük ülkesi olduğu" öne sürüldü. ABD'ye ek olarak Birleşik Krallık'ın da nükleer silahlarıyla yetinmediği, nükleer silah sahibi olmayan bir ülkeye nükleer denizaltı teknolojisi transferi yapıldığı ve ABD nükleer silahlarının Almanya ve İtalya'da konuşlandırıldığı iddia edildi. Fransa'nın Batı Avrupa ülkelerine nükleer şemsiye sunmasına da değinilen açıklamada öne sürülerek bölgede nükleer silahların yayılması ihtimalinin güçlendirildiği vurgulandı.  NÜKLEER CEPHANELİK GÜÇLENDİRİLECEK Açıklamada, "Kuzey Kore, anayasasında ve diğer iç yasalarında öngörüldüğü üzere, dışarıdan gelen nükleer tehdide karşılık olarak nükleer silahlı kuvvetlerini nitelik ve nicelik olarak sürekli güncelleyecek ve güçlendirecek ve sorumlu bir nükleer silah devleti olarak devletin, bölgenin ve dünyanın geri kalanının barış ve güvenliğini güvenilir bir şekilde savunacaktır" ifadeleriyle ülkenin nükleer cephaneliğinin güncelleneceği ve güçlendirileceği vurgulandı. 

Duda'nın talebi net: Nükleer silahlar Polonya'ya konuşlandırılsın! Haber

Duda'nın talebi net: Nükleer silahlar Polonya'ya konuşlandırılsın!

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Londra merkezli basın servisi Financial Times'a verdiği röportajda Rusya'nın saldırganlığına dikkat çekerek, nükleer silahların Polonya topraklarına taşınması gerektiğini vurguladı.  "NÜKLEER SİLAHLARIN POLONYA'DA OLMASI DAHA GÜVENLİ" Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ABD'nin Ukrayna ve Rusya Özel Temsilcisi Keith Kellog ile bu konuyu görüştüğünü, ABD'nin nükleer savaş başlıklarını yeniden Polonya'ya konuşlandırılabileceğini kaydetti. NATO topraklarının 1999 itibarıyla doğuya kaydığını belirten Duda, NATO altyapısının da doğuya kayması gerektiğini dile getirerek, "Bence sadece zamanın gelmesi değil aynı zamanda bu silahların zaten burada olması daha güvenli." yorumunu yaptı.  "RUSYA NÜKLEER SİLAHLARINI BELARUS'A TAŞIRKEN KİMSEDEN İZİN İSTEMEDİ" Nükleer silahların taşınmasının ABD Başkanı Donald Trump'ın kararına bağlı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2023'te taktik nükleer silahlarını Belarus topraklarına taşıdığını şu şekilde anımsattı:  "Rusya, nükleer silahlarını Belarus'a taşırken hiç tereddüt etmedi. Kimseden izin istemediler." Duda, 2022 yılında ABD'nin eski Başkanı Joe Biden yönetimine Nükleer Paylaşım programı kapsamında Polonya'ya nükleer silah konuşlandırmayı önermişti. Ancak Duda, söz konusu öneriden bir sonuç alınamamıştı.

Almanya, nükleer silah paylaşımı için Fransa ve Birleşik Krallık ile görüşecek Haber

Almanya, nükleer silah paylaşımı için Fransa ve Birleşik Krallık ile görüşecek

Almanya nükleer silahların paylaşımı konusunda Fransa ve Birleşik Krallık ile temasa geçecek. The Guardian’ın 9 Mart 2025 tarihinde gündeme getirdiği habere göre; 23 Şubat’ta Almanya’da gerçekleşen erken genel seçimleri kazanan Almanya’nın gelecek Başbakanı Friedrich Merz, Deutschlandfunk’a (DLF) verdiği röportajda, nükleer silah paylaşımını görüşmek üzere Fransa ve Birleşik Krallık ile temasa geçeceğini söyledi. Merz, "Değişen küresel güvenlik durumu artık biz Avrupalıların bu konuyu birlikte tartışmamızı gerektiriyor. Nükleer silahların paylaşımı konuşmamız gereken bir konu. Nükleer caydırıcılık konusunda birlikte daha güçlü olmalıyız” dedi. Buna karşın Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) “nükleer kalkanının” yerinde kalmasını umduğunu belirten Merz, bir Avrupa kalkanının bunun “tamamlayıcısı” olarak görülmesi gerektiğini kaydetti. Bu bağlamda Merz, “Her iki ülkeyle de [Fransa ve Birleşik Krallık] her zaman konuşmalıyız ve buna ek olarak, elbette korunmasını istediğimiz Amerikan nükleer kalkanını tamamlama konusunu konuşmalıyız” ifadelerini kullandı. NÜKLEER SİLAHLAR YENİDEN GÜNDEME GELİYOR Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 5 Mart 2025 tarihinde yaptığı açıklamada; ABD’nin Avrupa'dan geri çekilme olasılığına karşı Fransa’nın nükleer caydırıcılığını artırmaya hazırlıklı olması gerektiğini söylemişti. Ayrıca Macron, Avrupa'nın Rusya'dan kaynaklanan tehdit karşısında Fransa'nın nükleer cephaneliğinin sunduğu korumayı Avrupalı ortaklarına genişletmeyi tartışmaya açacağını belirtmişti.

Rusya, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekiliyor Haber

Rusya, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan çekiliyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 29 Aralık 2024 tarihinde yaptığı açıklamada; Rusya’nın Moskova'nın orta ve kısa menzilli füzelerin konuşlandırılmasına ilişkin tek taraflı moratoryuma son vereceğini duyurdu. Rus propaganda servisi RIA’ya konuşan Lavrov, bu kararın; Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Rusya ve Çin'in uyarılarını küstahça görmezden gelerek çeşitli bölgelere orta ve kısa menzilli silahlar yerleştirmesi üzerine alındığını açıkladı. Lavrov, ABD ve Rusya arasında 1987 yılında imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’na (INF) atıfta bulunarak, orta ve kısa menzilli füzelerin konuşlandırılmasına ilişkin ilgili anlaşmanın şu anda güya uygulanamaz durumda olduğunu söyledi. Bu sebeple anlaşmanın terk edilmesi gerektiğini belirten Lavrov, Rusya tarafından ABD’nin küresel bölgelere orta ve kısa menzilli silahlar yerleştirmesine, orantılı bir şekilde karşılık verileceğini söyledi. ABD ANLAŞMADAN ÇEKİLMİŞTİ Öte yandan ABD, Rusya tarafının gerçekleştirdiği ihlalleri gerekçe göstererek 2019 yılında anlaşmadan çekildi. NATO ise ABD’nin bu kararını desteklediklerini belirterek, "ABD, Rusya'dan kaynaklanan kritik risklere karşı bir dizi önlem alma kararı verdi.” açıklaması yapıldı. INF ANLAŞMASI INF, Avrupa güvenliğinin temel taşını oluşturan bir anlaşma olan INF, karada konuşlu nükleer ve konvansiyonel füzelerin konuşlandırılmasını yasaklamıştır. 1987’de Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSBC) tarafından imzalandı. Soğuk Savaş sonrası Avrupa-Atlantik güvenlik mimarisini tanımlayan silahların kontrolü protokolünün bir parçası olan anlaşmayla NATO’nun inanılır bir caydırıcılık ve savunma konumuna sahip olması konusundaki beklentiler büyük ölçüde azaldı ve NATO müttefikleri ve eski düşmanları için yeni ve barışçıl bir güvenlik ortamından yararlanma fırsatı doğdu.

Biden'dan Rusya, Çin ve Kuzey Kore'ye karşı çatışma hazırlığı Haber

Biden'dan Rusya, Çin ve Kuzey Kore'ye karşı çatışma hazırlığı

New York Times (NYT) gazetesi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Amerikan ordusuna Rusya, Çin ve Kuzey Kore ile olası koordineli nükleer çatışmalara hazırlık yapma talimatı verdiğini bildirdi. Gazete, Biden'ın 2024 yılı mart ayında onayladığı gizli bir belgenin içeriğinde, ABD'nin nükleer caydırıcılık stratejisinin özellikle Çin'in hızla gelişen nükleer teknolojilerine ve silahlarına odaklanacak şekilde yeniden yapılandırıldığını öne sürdü. GİZLİ BELGEYE GÖRE: ABD'NİN NÜKLEER STRATEJİSİ ÇİN MERKEZLİ David E. Singer imzasıyla yayınlanan habere göre, Biden'ın imzaladığı yeni strateji planı, ABD'nin nükleer caydırıcılık politikasını ilk kez Çin'in nükleer cephaneliğindeki hızlı genişlemeyi merkeze alacak şekilde yeniden tanımlıyor. Beyaz Saray’ın Biden’ın bu kararını kamuoyuna açıklamadığı belirtilirken, "Nükleer Görevlendirme Kılavuzu" adlı stratejide Rusya, Çin ve Kuzey Kore ile olası koordineli nükleer çatışmalara karşı hazırlık planlarının yer aldığı iddia ediliyor. ÇİN'İN NÜKLEER BÜYÜMESİ ABD'NİN STRATEJİSİNİ ŞEKİLLENDİRİYOR Singer, Pentagon’un Çin’in nükleer stoklarının önümüzdeki on yıl içinde ABD ve Rusya'nın nükleer stoklarıyla rekabet edebileceğine inandığını vurguluyor. Her dört yılda bir güncellenen ve "çok gizli" olarak sınıflandırılan bu belgenin elektronik kopyasının bulunmadığı, basılmış kopyalarının ise sadece birkaç ulusal güvenlik yetkilisine ve Pentagon’daki üst düzey komutanlara dağıtıldığı belirtiliyor. BİRDEN FAZLA TEHDİT: AYNI ANDA CAYDIRMA GEREKLİLİĞİ Haziran ayında ABD Güvenlik Konseyi'nin silah kontrolü ve kitle imha silahlarının yayılmasını önleme görevine sahip kıdemli direktör Pranay Vaddi'nin bu belgeden bahsettiği, Rusya, Çin ve Kuzey Kore'yi aynı anda caydırma gerekliliğini vurguladığı hatırlatılıyor. Ayrıca, eski Pentagon nükleer strateji uzmanı Vipin Narang’ın Biden’ın güncellenmiş nükleer silah kullanım kılavuzunu yayımladığını belirttiği aktarıldı. Bu strateji değişikliği, ABD'nin küresel nükleer tehditlere karşı nasıl bir yanıt vereceği ve nükleer caydırıcılığın gelecekte nasıl şekilleneceği konusunda önemli ipuçları sunuyor.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
QHA - Kırım Haber Ajansı En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.