SON DAKİKA
Hava Durumu

#Nükleer Anlaşma

QHA - Kırım Haber Ajansı - Nükleer Anlaşma haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nükleer Anlaşma haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çin ABD ile nükleer silah görüşmelerini askıya aldı Haber

Çin ABD ile nükleer silah görüşmelerini askıya aldı

Çin, uzun zamandır kendi toprağı olduğunu iddia ettiği ve Vaşington'a bağlı olarak demokratik bir şekilde yönetilen Tayvan'a silah satışını protesto etmek amacıyla, 17 Temmuz 2024 tarihinde ABD ile silah kontrolü ve nükleer silahların yayılmasına ilişkin görüşmeleri askıya aldı. ABD'NİN TAYVAN'A YAPTIĞI SON SİLAH SATIŞI Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, ABD'nin Tayvan'a yaptığı son silah satışlarının iki taraf arasındaki silah kontrolü istişarelerinin devamı için siyasi atmosferi ciddi şekilde baltaladığını belirterek, Çin ile ABD arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde, nükleer silahlarla ilgili erken dönem görüşmelerini durdurduğunu bildirdi.  "MÜZAKERELERİ ASKIYA ALMA KARARI ALDI" Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian ise "ABD, Tayvan'a silah satışını sürdürdü ve Çin'in temel çıkarlarına ciddi şekilde zarar veren ve siyasi karşılıklı güveni zedeleyen bir dizi olumsuz eylemde bulundu. Bu nedenle Çin, ABD ile silah kontrolü ve yayılmanın önlenmesi konusunda yeni bir müzakere turuna ilişkin müzakereleri askıya alma kararı aldı" ifadelerini kullandı. VAŞİNGTON İSE ÇİN'İN MÜZAKERELERİ DURDURMASINI ELEŞTİRDİ ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Matthew Miller gazetecilere yaptığı açıklamada, "Çin, ikili ilişkilerde başka zorluklar varken silah kontrolü konusunda angajmanın devam edemeyeceğini ileri sürerek Rusya'nın yolunu izlemeyi seçti. Bu yaklaşımın stratejik istikrarı baltaladığını düşünüyoruz. Silahlanma yarışı dinamiklerinin riskini artırıyor" dedi. TAYVAN'A 500 MİLYON DOLARLIK DIŞ ASKERİ FİNANSMAN İLE 2 MİLYAR DOLARLIK KREDİ ABD, Tayvan'ın başlıca uluslararası ortağı ve en büyük silah tedarikçisi konumunda. Haziran ayında ABD Temsilciler Meclisi, Çin'e karşı askeri caydırıcılığı güçlendirmek için Tayvan'a 500 milyon dolarlık dış askeri finansman ile 2 milyar dolarlık kredi ve kredi garantisi vermişti. ABD ayrıca Tayvan'ın F-16 savaş uçakları için 300 milyon dolarlık yedek ve onarım parçasını da onaylamıştı. ÇİN'DE NÜKLEER CEPHANELİK ARTIYOR ABD Savunma Bakanlığı, geçen yıl ekim ayında Kongre tarafından onaylanan bir raporda, Çin'in nükleer cephaneliğini ABD'nin tahmin ettiğinden daha hızlı geliştirdiğini bildirmişti. Ayrıca Çin'in Mayıs 2023 itibarıyla 500'den fazla operasyonel nükleer savaş başlığına sahip olduğu ve 2030 yılına kadar bu sayının binden fazla olmasının muhtemel olduğu belirtilmişti.

Rusya, nükleer denemeleri yasaklayan anlaşmadan çekildi! Haber

Rusya, nükleer denemeleri yasaklayan anlaşmadan çekildi!

Rusya Federasyonu Parlamentosunun alt kanadı olan Duma’da, 2000 yılında imzalanan Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması’nın (CTBT) onayını iptal etti. Rusya’nın anlaşmadan çekilmesi için hazırlanan karar tasarısı, 18 Ekim 2023 tarihinde Duma’da kabul edildi. "ANLAŞMANIN ONAYINI GERİ ÇEKİYORUZ" Rusya’nın nükleer denemelerinin önünü açan tasarı, Duma'nın ilk oturumunda yapılan oylamada Genel Kurula katılan tüm üyelerden “evet” oyu alırken; yasa tasarısına “ret” veya “çekimser” oy kullanan üye olmadı. Rusya Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, 17 Ekim 2023 tarihinde Genel Kurul’daki oturumda yasa tasarısı hakkında açıklama yaptı. Volodin yaptığı açıklamada, "Ülkemizin güvenliğini sağlamak adına, Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması'nın onayını geri çekiyoruz” ifadelerini kullandı. Duma’nın resmi açıklamasında, yasa tasarısının Rusya’nın savaş suçlusu lideri Vladimir Putin tarafından sunulduğu ifade edildi. Sunulan yasa tasarısına 450 üyeli Duma üyelerinin 438’i de imza verdi. Duma tarafından kabul edilen karar, Putin’in onayı sonrasında yasalaşarak yürürlüğe girecek. Ukrayna’da 24 Şubat 2022’de başlatılan topyekun işgal girişimi ve saldırıların ardından Rusya’da, Putin başta olmak üzere nükleer silah kullanma yönündeki tehditler dünyada geniş yankı uyandırdı. KAPSAMLI NÜKLEER DENEME YASAĞI ANLAŞMASI ÖRGÜTÜ Merkezi Viyana'da bulunan Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması Örgütü (CTBTO) Hazırlık Komisyonu, 19 Kasım 1996'da imzaya açılan CTBT'nin yürürlüğe girmesi amacıyla faaliyet yürütüyor. CTBT'nin yürürlüğe girebilmesi için ise bütün ülkelerin anlaşmayı hem imzalaması hem de meclislerinde onaylamaları gerekiyor. Anlaşma, bugüne kadar 185 ülke tarafından imzalanmasına rağmen 170 ülkenin parlamentosu tarafından onaylandı. Anlaşmanın parlamento tarafından onaylanmadığı ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, Çin ve İsrail yer alırken; nükleer silah sahibi olan Hindistan, Pakistan ve Kuzey Kore henüz anlaşmayı imzalamadı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.