SON DAKİKA
Hava Durumu

#Nobel Barış Ödülü

QHA - Kırım Haber Ajansı - Nobel Barış Ödülü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nobel Barış Ödülü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çin esaretindeki Uygur akademisyen İlham Tohti 3. kez Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi Haber

Çin esaretindeki Uygur akademisyen İlham Tohti 3. kez Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi

Çin Komünist Partisi (ÇKP) lideri Şi Cinping yönetimindeki Çin, Doğu Türkistan topraklarında Uygur Türklerini asimilasyona maruz bırakıyor. Çin hükumeti, Uygur Türklerini toplama kamplarına atarak öz dilinden, dininden ve kültüründen koparıyor. Doğu Türkistan’da Uygur aydınlarını da toplama kampında tutan Çin, Uygur Türkü akademisyen İlham Tohti'yi esaret altında tutuyor.  UYGUR AKADEMİSYEN İLHAM TOHTİ 3. KEZ NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE ADAY GÖSTERİLDİ Uygur Türkü akademisyen Tohti, üçüncü kez Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. 10 yıldır kampta esir tutulan Tohti, 2020 ve 2023 yıllarında Nobel Barış Ödülü aday listesinde yer almıştı. Tohti, 2024 yılı için 180'den fazla üst yetkilinin imzasını taşıyan listede yeniden yer aldı. Listede; Kanada, Japonya, Ruanda, Avustralya, Paraguay, Türkiye ve Fransa gibi ülkelerdeki bakanların, rektörlerin ve üst düzey diplomatların imzası yer alıyor. Akademisyen Tohti, "Uygur halkının özgürlük mücadelesinin gerçek sembolü" olarak tanıtıldı.  "UYGUR HALKININ ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNİN SEMBOLÜNÜ DESTEKLEMEK BİZİM GÖREVİMİZDİR" Belçika Milletvekili Samuel Cogolati konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “BM'nin 'insanlığa karşı suçları' kınadığı bir dönemde Pazartesi günü (11 Aralık 2023) yaptıkları açıklamada, Sincan'da (Doğu Türkistan) Şi Cinping'in totaliter rejimine yönelik sessizliği kırmak ve Uygur halkının özgürlük mücadelesinin gerçek sembolünü desteklemek bizim görevimizdir" ifadelerini kullandı.  İLHAM TOHTİ KİMDİR? Uygur Türkü bilim insanı İlham Tohti, insan hakları ve barışı savunan bir aktivisttir. Uygurların Mandela'sı olarak anılan Tohti, Çin yönetimi tarafından 23 Eylül 2014 tarihinde göstermelik bir duruşmada "bölücülük" ile suçlanmış ve müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Tohti onlarca hürriyet ve insan hakları ödülüne layık görüldü. Öte yandan Tohti, 2019 yılından bu yana Nobel Barış Ödülü'ne aday gösteriliyor. Tohti, 2020 ve 2023 senelerinde finalistler kategorisinde beş adaydan biri olmuştu.

Nobel'i kazanan tutuklu Güney Azerbaycan Türkü Nergiz Mehemmedi: Zafer yakındır! Haber

Nobel'i kazanan tutuklu Güney Azerbaycan Türkü Nergiz Mehemmedi: Zafer yakındır!

İran’da tutuklu olan Nobel Barış Ödülü sahibi, Güney Azerbaycan Türkü insan hakları savunucusu Nergiz Mehemmedi, ödülünü aldıktan sonra hapishaneden bir açıklama yaptı. Dünyanın önde gelen basın kuruluşu New York Times’a demeç veren Nergiz Mehemmedi, "Demokrasiyi, özgürlüğü ve eşitliği hayata geçirmek için faaliyetlerimden asla vazgeçmeyeceğim. Kuşkusuz Nobel Barış Ödülü beni bu yolda daha dirençli, kararlı, umutlu ve coşkulu kılıyor, mücadelemde daha da hızlı ilerlememi sağlıyor. Bu ödülün değişim için mücadele edenlerin daha güçlü ve sistematik eyleme geçmesine vesile olmasını diliyorum. Zafer yakın!" ifadelerini kullandı. Nergiz Mehemmedi, Tahran’ın Evin hapisanesinde tutuklu bulunuyor. İran, Nergiz Mehemmedi’ye ceza olarak 10 yıl 8 ay hapis ve 154 kırbaç cezası vermişti. NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ'NE LAYIK GÖRÜLEN NERGİZ MEHEMMEDİ KİMDİR? Nergiz Mehemmedi, 21 Nisan 1972'de Güney Azerbaycan'ın Zencan şehrinde dünyaya geldi. Tanınmış bir gazeteci ve insan hakları savunucusu olan Mehemmedi, İran'da çeşitli medya kuruluşlarında çalıştı. 2022 yılının eylül ayında İran'da başlayan protestoların ilk ve aktif katılımcılarından biriydi. Nergiz Mehemmedi, 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Nargiz Mehemmedi, Sınır Tanımayan Gazeteciler organizasyonunun 2022 yılı Cesaret Ödülü'ne layık görüldü. 2023 yılının ocak ayında Olof Palme Ödülü'nü aldı. Öte yandan, 3 Mayıs 2023 tarihinde tutuklu gazeteciler Nergiz Mehemmedi,, Nilufer Hamidi ve İlahe Mehemmedi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü'ne layık görülmüştü.

Nobel Vakfı geri adım attı: Rusya, Belarus ve İran'a gönderdiği daveti geri çekti Haber

Nobel Vakfı geri adım attı: Rusya, Belarus ve İran'a gönderdiği daveti geri çekti

Nobel Vakfı, 10 Aralık 2023'te düzenlenecek ödül töreni için Rusya, Belarus ve İran'a gönderdiği daveti geri çekti. Söz konusu ülkeleri davet ettiği için birçok platformdan sert tepki alan Nobel Vakfı'nın internet sitesinde yapılan açıklamada, "İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenecek ödül törenine söz konusu ülkelerin büyükelçilerinin çağrılması tepkilere neden oldu. Bu tepkileri not ederek Rusya, Belarus ve İran'ın davetlerinin geri çekilmesi suretiyle 2022 yılındaki protokolü uygulayacağız" ifadeleri kullanıldı.  "RUSYA'NIN DAVET EDİLMESİNİ ŞAŞKINLIKLA KARŞILADIM" İsveç'in resmi haber ajansı TT'de yer alan habere göre söz konusu karara ilişkin değerlendime yapan İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, "Nobel Vakfı, kimi davet edeceğine doğal olarak kendisi karar veriyor ancak ben de pek çok kişi gibi Rusya'nın davet edilmesini büyük şaşkınlıkla karşıladım. Bu davetin İsveç'te ve Ukrayna'da pek çok insanı üzdüğünü anlıyorum" dedi. RUSYA, BELARUS VE İRAN GEÇEN SENE DE DAVET EDİLMEMİŞTİ Nobel Vakfı geçen seneki resmi ödül törenine de Ukrayna'ya saldırması nedeniyle Rusya'yı, Rus saldırılarını desteklemesi nedeniyle Belarus'u ve insan hakların ihlali işlemesi nedeniyle İran'ı davet etmemişti. Her sene Ekim ayında ödül sahibini açıklayan Nobel Vakfı ödülleri Aralık ayında sahiplerine ulaştırıyor. Geçen sene Nobel Barış Ödülü'nü kazananlar arasında Ukrayna'daki savaşa karşı çıkan Rus insan hakları topluluğu "Memorial" yer almıştı.

Dünya Uygur Kurultayı, 2023 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi Haber

Dünya Uygur Kurultayı, 2023 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi

Dünya Uygur Kurultayı (DUK), insan haklarına katkıları ve Çin hükumetinin Doğu Türkistan'da işlediği Uygur Soykırımı'nı uluslararası kamuoyuna taşıma çabaları dolayısıyla, Kanadalı milletvekilleri ve Norveç Genç Özgürlük Partisi lideri tarafından 2023 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi. KANADALI MİLLETVEKİLLERİNDEN DESTEK Dünya Uygur Kurultayına, Nobel Ödülü’ne aday gösteren kişi ve kuruluşların ise, Uluslararası İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı ve Kanada-Uygur Parlamento Dostluğu Eşbaşkanı Kanada Milletvekili Sameer Zuberi, Kanada Milletvekili Alexis Brunelle-Duceppe ve Norveç Liberal Gençlik Partisi lideri Ane Breivik olduğu bildirildi. DUK, ÇİN'İN UYGURLARA YÖNELİK SOYKIRIM POLİTİKASINA KÜRESEL ÖLÇEKTE DİKKAT ÇEKTİ DUK'u aday gösteren Kanadalı Milletvekili Duceppe konuyla ilgili Norveç Nobel Komitesine gönderdiği mektubunda, "Dünya Uygur Kurultayı'nın ana amacı, Uygur halkı için demokrasiyi, insan haklarını ve özgürlüğü teşvik etme, Uygurların kendi kaderini tayin etmelerine yardımcı olmak için barışçıl, şiddet içermeyen ve demokratik yolların kullanılmasını destekliyor" ifadelerini kullandığı belirtildi. Ayrıca DUK'un, Çin hükumetinin, ezici fiziksel, dini, dilsel ve kültürel baskı kampanyası ile Uygurlara yönelik soykırım politikasına küresel ölçekte dikkat çektiği vurgulandı. BM'DEN ÇİN'İN İNSANLIĞA KARŞI SUÇ İŞLEDİĞİ RAPORU Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, geçen yıl Ağustos ayında Çin'in insanlığa karşı suç işlediğini ve bölgede yaygın keyfi gözaltı ve diğer şiddet içeren poltikalarını içeren bir rapor yayımlamıştı. Ayrıca Çin yönetiminin, Uygur kültürünü ortadan kaldırmak ve Uygurları asimile etmek için geniş çaplı uuygulamalar yürüttüğü bildirilmişti. UYGUR SOYKIRIMINI TANIYAN ÜLKELER Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Parlamentosu ve diğer bazı Batılı ülkelerin yasama meclisleri, tahmini 3 milyon Uygur ve diğer Türki topluluklarının keyfi olarak tutuklanması da dahil olmak üzere, Çin'in Doğu Türkistan'da işlemekte olduğu politikaların soykırım ve insanlığa karşı suç olarak tanıdıklarını ilan etmişti.

Belarus, Nobel Barış Ödüllü aktivisti 10 yıl hapis cezasına çarptırdı Haber

Belarus, Nobel Barış Ödüllü aktivisti 10 yıl hapis cezasına çarptırdı

Viasna İnsan Hakları Örgütünün kurucusu Ales Bilyatskiy, üç Viasna yetkilisiyle birlikte 2020 yılındaki protestoları "finanse ettiği" gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı. İsveç Akademisi, Ekim 2022'de Nobel Barış Ödülünü, Ukrayna insan hakları örgütü Sivil Özgürlükler Merkezi, Belaruslu aktivist, insan hakları savunucusu Ales Bilyatskiy (Ales Bialiatski), Rusya’daki Memorial İnsan Hakları Merkezine verdi. BELARUS'TAN NOBEL ÖDÜLLÜ AKTİVİSTE HAPİS CEZASI 2021 yılında tutuklanan ve 2022 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen insan hakları aktivisti Ales Bilyatskiy, Belarus’un başkenti Minsk’te bir mahkeme tarafından, 2020 yılındaki hükumet karşıtı protestoları "finanse ettiği" gerekçesiyle 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. "UTANÇ VERİCİ ADALETSİZLİK" Reuters’ın aktardığı habere göre ülkedeki protestoları finanse etmek ile suçlanan Bilyatskiy'in hapis cezasını, sürgündeki muhalefet lideri Sviatlana Tsikhanouskaya duyurdu. Tsikhanouskaya, "Bu utanç verici adaletsizlikle savaşmak için her şeyi yapmak zorundayız” ifadelerini kullandı. ÜÇ AKTİVİST HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI Savcılık, Viasna İnsan Hakları Örgütünün kurucusu olan ve üç üst düzey Viasna yetkilisi ile birlikte 2020 yılında düzenlenen cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrası başlayan protestolar nedeniyle tutuklu yargılanan Ales Bilyatskiy için 12 yıl hapis cezası talep etmişti. Bilyatskiy kendisine yöneltilen söz konusu suçlamaları reddetti.  Davanın karar duruşmasında Bilyatskiy ve beraberindeki üç aktivist "protestoları finanse etmek" ve "para kaçakçılığı yapmak" suçlamaları sonucu hapis cezasına çarptırıldı.  Viasna İnsan Hakları Örgütü, Valentin Stefanoviç, Vladimir Labkovic ve Dzmitry Salauyou'nun 9, 7 ve 8 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. Belarus devlet ajansı Belta, hapis cezası haberlerini doğruladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.