Savaş devam ederken, Ukrayna NATO üyesi olabilir mi?
24 Şubat 2022 tarihinde Rusya'nın Ukrayna topraklarına karşı başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırılar devam ederken, Ukrayna NATO üyeliğine davet alma konusunda devletlere çağrı yapmaya devam ediyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'ın (Volodimir Zelenski) duyurduğu Zafer Planı'nın ilk maddesi olan NATO'ya davet hususu, bütün devlet yetkilileri tarafından dünya gündeminde tutuluyor.
UKRAYNA, NATO ÜYELİĞİNE DAVETİ GÜNDEMDE TUTUYOR
Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Sıbiha (Andrii Sybiha), 3-4 Aralık’ta Belçika'nin başakenti Brüksel’de yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde ve sırasında konuyu gündeme taşıdı. Bakan Sıbiha, NATO dışişleri bakanlarına gönderdiği bir mektupla, toplantı sırasında Ukrayna’ya üyelik davetin yapılmasını istedi. Aynı zamanda konu, NATO-Ukrayna Konseyinin de gündeminde yer aldı.
NATO'YA DAVET ÜYE ÜLKELERİN DE GÜNDEMİNDE
BBC'nin gündeme getirdiği habere göre; Ukrayna’nın bir gün İttifak’a katılacağı vurgusunu ilk kez 2008’deki Bükreş Zirvesi’nde yapan NATO liderleri, savaşın başladığı 2022 yılından bu yana şiddetlenerek artan üyelik taleplerine rağmen Ukrayna'ya üyelik konusunda bir davet yapmadı. Aynı zamanda, tüm NATO üyelerinin aynı görüşte olmadığı biliniyor. Bu ülkelerin başında ise Macaristan'ın yer aldığı biliniyor. NATO'nun en güçlü üyesi ve Ukrayna'nın müttefiki ABD ise üyelik daveti için zamanlamanın doğru olmadığını düşünüyor.
Aynı zamanda Ukrayna'nın NATO üyeliğinin savaşı tırmandıracağı yönünde de bir görüş bulunuyor. Ukrayna'nın olası bir üyeliğinin, ittifak üyelerini doğrudan savaşın tarafı haline getirmesi durumu da üyeler tarafından göz önünde bulunduruluyor. Çoğu ittifak üyesi, bu yükün altına girmek istemediği için Ukrayna'nın üyeliği konusuna temkinli yaklaşıyor. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ise önceliğin üyelik davetten ziyade, Ukrayna'nın barış görüşmelerine masaya güçlü bir pozisyonda oturmasına yoğunlaşmanın önemli olduğunu belirtiyor.
TÜRKİYE UKRAYNA'NIN ÜYELİĞİNE KARŞI DEĞİL
Türkiye, Ukrayna'nın üyeliği hakkında verilecek kararı diğer ülkelerin adımlarını da dikkate alarak atmayı tercih ediyor. Ukrayna konusunda savaşa müdahil olmaksızın elinden gelenin en fazlasını yapma çabasında olan Türkiye, diplomasiye şans verilmesini istiyor.
GÖZLER TRUMP'TA
20 Ocak 2025 tarihinde Donald Trump'ın başkanlık koltuğuna oturmasıyla, kendisinin Ukrayna konusundaki tavrının NATO’daki dengeleri etkileme potansiyeli taşıdığı düşünülüyor. Bazı ülkeler ise Ukrayna'nın üyeliği konusundaki tavrını belirlemek için ABD tarafından atılacak adımı bekliyor.