SON DAKİKA
Hava Durumu

#Mustafa Kemal Atatürk

QHA - Kırım Haber Ajansı - Mustafa Kemal Atatürk haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mustafa Kemal Atatürk haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Milli Mücadelenin ilk adımının 105. yıl dönümü: 19 Mayıs 1919 Haber

Milli Mücadelenin ilk adımının 105. yıl dönümü: 19 Mayıs 1919

Bugün, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün Samsun’a çıkarak milli mücadeleyi başlattığı 19 Mayıs 1919 tarihinin 105. yıl dönümü kaydediliyor. ANADOLU’NUN DÖRT BİR YANI İŞGAL EDİLMİŞTİ Osmanlı İmparatorluğunun teslimiyet belgesi olan Mondros Mütarekesi’nin imzalanmasının akabinde Anadolu’nun çeşitli bölgelerinin işgal altına girmişti. Söz konusu işgaller bölgedeki asayişi sağlama bahanesiyle, bilhassa azınlık çetelerinin faaliyet gösterdiği yerlerde gerçekleşiyordu.   TARİHİN KIRILMA NOKTALARINDAN 19 MAYIS 1919 30 Nisan 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa, Samsun ve havalisindeki gelişmelere binaen dönemin padişahı Mehmed Vahideddin tarafından 9’uncu ordu müfettişi olarak atandı. İzmir’in Yunanlılar tarafından işgalinin akabinde, 16 Mayıs 1919’da İstanbul’dan Bandırma vapuruyla Samsun’a hareket eden Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı. İngilizlerin kontrolünde olan Samsun’da milli mücadele hareketi için istediklerini gerçekleştiremeyeceğini anlayan Mustafa Kemal, 25 Mayıs 1919 Havza’ya hareket etti.   ATATÜRK’Ü ANMA GENÇLİK VE SPOR BAYRAMI Milli mücadelenin ilk adımı olan Samsun’a çıkış, İstiklal Harbi’nin (Kurtuluş Savaşı) kazanılmasından ve Cumhuriyetin ilanından sonra, Mustafa Kemal Atatürk’ün isteği üzerine “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaya başladı. 20 Haziran 1938’de “Gençlik ve Spor Bayramı” adı ile milli bayram olan 19 Mayıs, 7 Mart 1981 tarihinden itibaren “Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaya başladı.

Atatürk'ün meşhur portresinin aslı MEB'in envanterinde! Haber

Atatürk'ün meşhur portresinin aslı MEB'in envanterinde!

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün meşhur portresi muhafaza altına alındı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 6 Mayıs 2024 tarihinde Ressam Şeref Sonel tarafından sulu boya tekniğiyle renklendirilen ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün orijinal portresinin koruma altına alındığını duyurdu.  MEB, ATATÜRK'ÜN MEŞHUR PORTRESİNİ MUHAFAZA ALTINA ALDI Bakanlığın resmi internet sayfasından yapılan duyuruda Atatürk'ün her sınıfta baş köşede asılı duran ve ders kitaplarının ilk sayfasında yer alan portrenin Bakanlık envanterine dahil edildiğini belirtti. Bakanlık, portrenin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda sergileneceğini açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan duyuruda, "Atatürk’ün Orijinal Tarihi Portresi MEB'in Arşivinde Ressam Şeref Sonel tarafından yapılmış ve o tarihten bu yana okullarımızın sınıf duvarlarında, ders kitaplarının ilk sayfalarında yer alan tarihî Atatürk portresi, muhafaza edilmek üzere Bakanlık envanterine dâhil edildi. Atatürk portresinin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nda sergilenmesi planlanıyor" ifadelerine yer verildi. ATATÜRK PORTRESİ RAPORU Söz konusu portre için 1961 yılında Atatürk'ün manevi kızı Prof. Dr. Afet İnan başkanlığında Harp Tarihi Dairesi Tarih Yazar Uzmanı Tevfik Bıyıklıoğlu, Ord. Prof. Enver Ziya Karal, Kızılay Derneği Müşavir Mimarı Muhittin Güreli, Ressamlar Derneği Başkanı Turgut Zaim ve Ressamlar Derneğinden Ressam Rami Uluer'den oluşan 6 kişilik komisyonun "Atatürk Portresi Raporu" başlıklı ve ısak imzalı raporda şu ifadeler alıyor:  "Zevattan müteşekkil heyetimiz toplanarak ressam Şeref Sonel tarafından 30 sene evvel çekilmiş bir fotoğraftan büyütülüp renklendirilmiş 75x95 ebadındaki Atatürk portresini tetkik ederek aşağıdaki sonuçlara varmıştır: Bu tablo tamamen tarihidir, yani; Büyük Atatürk'ün o zamanki halini aslına tamamen uygun olarak ifadelendirmektedir. Yüz, göz ve saç rengi tamamıyla gerçeğe uygundur. İşleniş tarzı itibarıyla şimdiye kadar görülen Atatürk resimlerinin hepsinden daha üstün ifadelidir. Bu portrede Atatürk'ün iradesini, kudretini, azmini, asaletini, zekâsını, sevimliliğini ve büyük insanlığını bir arada görmek ve duymak mümkündür. Portrede kullanılan renkler gayet ahenkli ve iyi kıymetlendirilmişlerdir Netice: Bu eser yalnız tarihi kıymet olarak değil, aynı zamanda Türk milletine ve sanatkârlarına hakiki Atatürk'ü göstermesi bakımından kıymet biçilemeyecek değerde bir eserdir. Bu portrenin aslının taşıdığı kıymetlerden hiç kaybetmeden teksirinin temini çok mühimdir. Bu şaheser portrenin sahasında dünyaca şöhret yapmış ve güven kazanmış bir müesseseye büyük Atamızın ululuğuna yaraşır bir hassasiyetle çoğaltılması şarttır."

Türk dünyasından çocuklar Atatürk'e minnettar Haber

Türk dünyasından çocuklar Atatürk'e minnettar

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara Türkistan coğrafyası, Türkiye Cumhuriyetinin kurucu ve kurtarıcı lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyor. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklarla ilgili söylediği, asırlar geçse de unutulmayacak sözleri bir de Türk dünyasında yaşayan çocuklardan dinledik. ???????? Türk dünyası çocukları tek yürek: Yaşasın Atatürk! ???? Kırım'dan Doğu Türkistan'a, Özbekistan'dan Batı Trakya'ya, Tataristan'dan Azerbaycan'a kadar tüm Türk dünyası çocukları Atatürk'ün sözlerini Kırım Haber Ajansı aracılığıyla bir kez daha dile getirdi pic.twitter.com/jhpDKzaFHa — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) April 23, 2024 Türkiye başta olmak üzere Kırım, Özbekistan, Azerbaycan, Doğu Türkistan, Tataristan ve Batı Trakya'dan çocuklar Kırım Haber Ajansı (QHA) aracılığıyla, Türkistan’dan Balkanlar’a, Anadolu’dan bütün dünyaya Ulu Önder Atatürk’ün sözleri ile seslendi. Rus işgali altındaki Kırım'da özgürce yaşayamayan Kırım Tatarları ve Çin'in zulmü altındaki Doğu Türkistan'da barınamayan Uygur Türkü çocuklar Türkiye topraklarından Atatürk'e olan minnet duygularını dile getirdi. Kırım Haber Ajansı, bağımsızlığının meşalesini 104 yıl önce yakan TBMM'nin açılışını, Cumhuriyetin 100. yılını tebrik ediyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun!

Atatürk Anı Evi, Kuzey Makedonya hükûmeti tarafından millî kurum statüsüne getirildi Haber

Atatürk Anı Evi, Kuzey Makedonya hükûmeti tarafından millî kurum statüsüne getirildi

Kuzey Makedonya Bakanlar Kurulu, Kuzey Makedonya'nın Kocacık köyündeki Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi Anı Evi'nin statüsünü değiştirdi. Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Merkez Jupa Belediyesi tarafından inşa edilen anı evi, Makedonya Müzesinden ayrılarak millî kurum statüsüne alındı. KOMPLEKS, YILDA 10 BİN TURİSTİ AĞIRLIYOR Kocacık köyündeki Mustafa Kemal Atatürk'ün babası Ali Rıza Efendi Anı Evi Müze Kompleksi, açıldığı günden itibaren özellikle Türkiye'den gelen turistlerin önemli bir uğrak yeri oldu ve müzenin ziyaretçileri her geçen gün artıyor. Müze kompleksi yılda 10 bin turisti ağırlıyor. ALİ RIZA EFENDİ ANI EVİ  Makedonya Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, TİKA ve Merkez Jupa Belediyesi arasında 2013 yılında imzalanan protokol ile başlatılan Ali Rıza Efendi anı evi müze kompleksi projesi, iki ülke uzmanları tarafından yapılan arkeolojik araştırmalar ve çevre köy evleri üzerinde yapılan incelemeler neticesinde aslına uygun olarak bir buçuk yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmıştı. Birbirinden bağımsız iki evden oluşan kompleks, alt kısmında kalan akraba evi, üst kısımda olan anı evi olarak tasarlandı. Akraba evinin giriş katında bir mutfak ve üst katında Mustafa Kemal Atatürk'ün idadi yıllarını yansıtan manastır odası bulunuyor. Anı evinin giriş katında bilgilendirme odası ve bilgi panoları ile üst katlarda Ali Rıza Efendi, Zübeyde Hanım, Ali Rıza Efendi'nin anne ve babası Ayşe Hanım ile Kızıl Ahmet Efendi'nin silikon heykelleri bulunuyor. Anı evinde ayrıca Mustafa Kemal Atatürk ve kız kardeşi Makbule Hanım'ın çocukluk dönemlerini temsil eden silikon heykeller de sergileniyor.

Sevan Nişanyan'dan Atatürk’ün manevî şahsına çirkin saldırı! Haber

Sevan Nişanyan'dan Atatürk’ün manevî şahsına çirkin saldırı!

Ermeni kimliğine sahip olduğunu sık sık vurgulayan yazar Sevan Nişanyan, sosyal medya sayfasında haftalık olarak gerçekleştirdiği yayınında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü hedef aldı. Nişanyan, 12 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirdiği yayında Mustafa Kemal Atatürk'ü kastederek "Neden çok sayıda kız çocuğu evlat edinir? Bu kız çocuklarıyla Dolmabahçe ve Çankaya'daki özel dairesini paylaşıyor" ifadeleriyle çirkin imalarda bulundu. ATATÜRK'ÜN HATIRASINA BÜYÜK TERBİYESİZLİK Sevan Nişanyan, çirkin sözlerini sarf ettiği yayında önce; yaptığı çalışmalarla Türk sosyoloji ve tarih alanında çalışmalarla hâlâ büyük saygı duyulan Atatürk'ün manevî kızı Afet İnan ile Atatürk arasındaki ilişki olduğu yönünde mesnetsiz iddialar ortaya attı. Nişanyan, sonra yine her ikisi de Atatürk'ün manevi kızı olan; dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen ve Ülkü Adatepe'yi de ahlâksız konuşmasına dahil etti.  Nişanyan, Atatürk ve manevî kızlarıyla ilgili "Devlet başkanı olan biri. Özellikle genç yaşından itibaren yüksek libidosuyla maruf olmuş bir kişi. Neden çok sayıda kız çocuğu evlat edinir? Bu kız çocuklarıyla Dolmabahçe ve Çankaya'daki özel dairesini paylaşıyor." diyerek terbiyesizce imalarda bulundu. "SIKILDIKÇA ARA SIRA ATATÜRKÇÜLERE LAF ATIYORUM" Sevan Nişanyan'ın konuşmasının başında söylediği sözler ise asıl niyetinin etkileşim alıp ilgi görmek olduğunu düşündürdü. "Türkiye'den uzaklaştığımdan beri kavga kontenjanımı dolduramıyorum, kavga edecek kimse yok etrafımda" diyen Nişanyan, "Sıkıldıkça ara sıra Atatürkçülere laf atıyorum. Nasıl kuduruyorlar, bildiğin gibi değil" ifadesini kullandı. Sevan Nişanyan'dan #Atatürk’ün manevî şahsına çirkin saldırı!https://t.co/4DBxYV7lmz pic.twitter.com/trTW5LI5tI — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) November 13, 2023

Türk Devletleri Teşkilatı: Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla anıyoruz Haber

Türk Devletleri Teşkilatı: Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla anıyoruz

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), Türk Millî Kurtuluş Savaşı'nın lideri, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anmak için video hazırladı. TDT'nin resmî sosyal medya sayfaları aracılığıyla paylaşılan videoda Mustafa Kemal Atatürk'e ait fotoğraflarla birlikte "10 Kasım" ve "Saygıyla anıyoruz" ifadeleri yer aldı. Türkçe ve İngilizce metinle birlikte paylaşımda; "Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ebediyete irtihalinin 85. yıldönümünde saygıyla anıyoruz. Sahip olduğu eşsiz ufuk ve sergilediği üstün önderlik gelecek nesillere ilham olmaya devam edecektir" mesajına yer verildi. Türk Devletleri Teşkilatı: Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla anıyoruzhttps://t.co/kXbwuxw7cA pic.twitter.com/MV7GJAPwNn — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) November 10, 2023 TARİHİN AKIŞINI DEĞİŞTİREN BİR BAŞKOMUTAN: GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK Büyük Önder Atatürk, 1881'de Selanik'te dünyaya geldi. Annesi Zübeyde Hanım'ın arzusu doğrultusunda ilköğrenimine Hafız Mehmet Efendi'nin mahalle mektebinde başlayan Atatürk, daha sonra babası Ali Rıza Efendi'nin isteği ile geçtiği Şemsi Efendi Mektebinde ilkokulu bitirdi. DAHİ BİR DEVLET ADAMI Yalnızca Türk milletinin Kurtuluş Savaşı'nı başarıyla yöneten bir komutan olarak değil aynı zamanda gerçekleştirdiği devrimlerle de dahi bir devlet adamı olarak tarihe geçen Mustafa Kemal Atatürk, 57 yıl süren yaşamında, milletinin ve vatanının bağımsızlığı için yılmadan çalıştı ve girdiği her mücadeleden zaferle çıktı. 9'U 5 GEÇE HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU Askeri ve siyasi dehasıyla Türk ve dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran Mustafa Kemal Atatürk, 10 Kasım 1938'de 57 yaşındayken Dolmabahçe Sarayı'nda saat 9'u 5 geçe hayata gözlerini yumdu. Atatürk'ün vefatı sadece Türkiye'de değil bütün dünyada büyük üzüntüyle karşılanırken, yabancı devlet adamları birçok açıklama yaptı ve mesaj yayımladı. Atatürk'ün Türk bayrağına sarılı tabutu, Dolmabahçe Sarayı büyük tören salonunda bir katafalk üzerine yerleştirilerek 3 gün süreyle milletin ziyaretine bırakıldı. 10 KASIM 1953'TE ANITKABİR'E NAKLEDİLDİ Cenaze, daha sonra 20 Kasım 1938'de Ankara'ya getirildi ve 21 Kasım 1938'de büyük bir törenle Etnografya Müzesi'ndeki geçici kabrine konuldu. Cenaze törenine bütün dünya devletleri özel temsilciler gönderdi. Törende, Çanakkale'de ve diğer muharebelerde Atatürk'e karşı savaşmış yabancı generaller de yer aldı. Atatürk'ün naaşı, ölümünün 15. yılı olan 10 Kasım 1953'te Anıtkabir'e nakledildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.