Mitroviça’da Türkçe resmî dil statüsü kazandı: Bakan Damka, QHA’ya değerlendirdi
Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara
Kosova’nın kuzeyinde Sırpların yoğun olarak yaşadığı Mitroviça bölgesinde 29 Mart 2024 itibarıyla Türkçe resmî dil statüsüne girdi. Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) girişimleriyle Mitroviça’da statü kazanan Türkçe artık bölgede resmî makamlarda kullanılabilecek. KDTP Milletvekili Enis Kervan, yaptığı başvuru neticesinde oy çokluğuyla kabul edilen karara ilişkin olarak, “Bugün Kosova Türkleri için tarihi bir gün. Bugün bizim bayramımız. Kosova, Türkçeye evet dedi!” ifadelerini kullandı.
BAKAN DAMKA QHA'YA DEĞERLENDİRDİ
Konuyla ilgili olarak Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı, KDTP Genel Başkanı Fikrim Damka, Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirmelerde bulundu. Damka, Kosova yasası kapsamında Prizren kentinde Türkçenin resmî dil statüsünde olduğunu belirtti.
Mitroviça’daki Arnavut belediye başkanları ile ortaklaşa olarak KDTP girişimiyle söz konusu kararın alındığını ifade eden Damka, “Bu karar 6 ay içerisinde çıkarılacak olan yeni yönergelerle statünün hangi alanlarda kullanılacağı belirtilecektir” bilgisini verdi.
???? Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka değerlendirdi
???? Mitroviça’da Türkçe nasıl resmî dil statüsü kazandı? pic.twitter.com/dRf2ZCzcKU
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) April 4, 2024
"SIRP BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLSE DE BU MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"
Öte yandan Damka, QHA’nın “Sırpların belediyelerde çıkardığı taşkınlıktan sonra Türkçenin kullanımına tepkisi ne olacaktır?” sorusunu, ilerleyen günlerde net bir şekilde görüleceğini belirterek yanıtladı. Damka karar ile ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
“Önümüzdeki dönemde Mitroviça’da Sırp belediye başkanı seçilse de bu mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu evraklarda kalması gereken bir süreç değildir. Bununla birlikte halkımızın yaşamlarını ileriye özgür bir şekilde sürdürmeleri daha kolay ve daha belirgin olacaktır. Amacımız, Kuzey Mitroviça’da az oranda yaşayan Türklerin belgeleri temin etme konusunda, kendi talepleri doğrultusunda ana dillerini kullanmalarıdır. Kuzey Mitroviça’dan Güney Mitroviça’ya göç etmek zorunda kalan ailelerin tekrar aynı yere yerleşmeleri temennimizdir”