SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Mıkola Knyajıtskıy

QHA - Kırım Haber Ajansı - Mıkola Knyajıtskıy haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mıkola Knyajıtskıy haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ukraynalı vekil Mıkola Knyajıtskıy: Ukrayna, Kırım'ın geri alınması için kararlı adımlar atmalıdır Haber

Ukraynalı vekil Mıkola Knyajıtskıy: Ukrayna, Kırım'ın geri alınması için kararlı adımlar atmalıdır

Ukrayna Milletvekili Mıkola Knyajıtskıy, Ukrayna’nın, Kırım’ı geri almak için tıpkı Kırım Tatar halkının sürgünden sonra kendi anavatanına dönme mücadelesi ettiği gibi kararlı bir şekilde hareket etmesi gerektiğini söyledi. Aksi takdirde, Kırım’ın işgal altında kalmasının Kırım Tatar halkının yok olmasına yol açabileceğini ifade etti. Ukrayna Milletvekili Mıkola Knyajıtskıy, Ukrayna merkezli Gazeta.ua haber ajansına Kırım’ın işgalinin yıl dönümü çerçevesinde verdiği demeçte; Kırım Tatar halkının Ukrayna için önemli bir müttefik olduğunu ve onların Kırım’ı geri alma mücadelesinde büyük bir rol oynadığını kaydetti. Kırım’ın Kırım Tatar halkının vatanı olduğunu ve geleceklerini sadece Ukrayna'nın bir parçası olarak gördüklerini vurgulayan Knyajıtskıy, "Eğer Ukrayna, Kırım’ı geri almak için aktif bir şekilde mücadele etmezse, dünya Kırım’ın işgaline göz yummaya devam edebilir." uyarısında bulundu. "26 ŞUBAT 2014'TE BİNLERCE KIRIM TATARI PROTESTOYA ÇIKTI" Milletvekili, 26 Şubat 2014’te Kırım Tatarlarının, Rusya'nın Kırım’ı işgal etme hazırlıklarını protesto etmek için sokaklara döküldüğünü hatırlattı. O günkü protestoya 5 ila 10 bin kişinin katıldığını belirten Knyajıtskıy, "Eğer Ukrayna hükumeti 90'lı yıllarda Kırım Tatarlarının geri dönmesi için uygun koşullar yaratmış olsaydı, daha çok kişi protestoya katılırdı. Daha çok kişi protestoya çıksaydı belki de Kırım’ın kaderi çok farklı olabilirdi" dedi. "SOYKIRIMDAN KURTULMUŞ İKİ MİLLETİZ" 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ile Sovyetler Birliği tarafından Ukrayna’da gerçekleştirilen Holodomor (suni açlık) arasında benzerlikler kurarak, Rusya'nın sürekli olarak Kırım Tatar ve Ukrayna halklarını yok etmeye çalıştığını belirten vekil, “Biz soykırımdan kurtulmuş iki milletiz. Aynı topraklarda bir arada yaşadık. Bu yüzden bu konu benim için her zaman önemli olmuştur." şeklinde konuştu. Knyajıtskıy, Rus İmparatorluğu’nun her zaman kimliğini koruyan halklardan korktuğunu ve Kırım Tatarlarının bu direnişin canlı bir örneği olduğunu vurguladı. "KIRIM TATAR ÖZERKLİĞİNE DAİR YASALAR BİR AN ÖNCE KABUL EDİLMELİ" Milletvekili, Ukrayna’nın şu an için herhangi bir gecikme lüksüne sahip olmadığını ve Kırım Tatar milli özerkliğinin kurulması için gereken yasaları bir an önce kabul etmesi gerektiğini kaydederek şu açıklamada bulundu: Kırım Tatar özerkliğine ilişkin yasaların kabul edilmesi ve Kırım Tatar halkının temsil organı olarak Kırım Tatar Milli Meclisinin rolünün resmi olarak pekiştirilmesi, derhal atılması gereken adımlardır. Kırım işgal altında kalırsa Kırım Tatar halkı yok olabilir. Ve bu bizim sorumluluğumuz olacaktır.”

Ukraynalı vekil Mıkola Knyajıtskıy: Bu oylama, hem Kırım Tatar halkı hem de Ukrayna için çok önemlidir Haber

Ukraynalı vekil Mıkola Knyajıtskıy: Bu oylama, hem Kırım Tatar halkı hem de Ukrayna için çok önemlidir

Çekya Parlamentosunun üst kanadı olan Senato, 18 Aralık 2024 tarihli genel kurulda, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıyan kararı kabul etti. Senatoda yapılan oylamadan sonra Ukrayna Milletvekili Mıkola Knyajıtskıy, kararın kabul edilmesinin önemini Kırım Haber Ajansına değerlendirdi.  Ukrayna Milletvekili Mıkola Knyajıtskıy, Çekya Parlamentosunun üst kanadı olan Senatonun, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak tanıması sonrasında kararın önemini Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirdi. pic.twitter.com/Gkgmuj5jen — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) December 18, 2024 Halihazırda bağımsızlık için ve Rus işgalcilerin soykırımına karşı mücadele eden Ukrayna halkının, sadece kendisi için savaşmadığını aynı zamanda yüzyıllardır Rus soykırımlarına maruz kalan Kırım Tatar halkı için de savaştığını belirten Knyajıtskıy, "Dolayısıyla Çekya Senatosunda yapılan bu oylama hem Kırım Tatar halkı ve Kırım’ın geleceği hem de Ukrayna için çok büyük önem taşıyor. Biz kendimiz için 'Ukrayna hakkında Ukrayna’sız konuşulmaz' yaklaşımını kabul ettik. Aynı şekilde 'Kırım Tatarları olmadan da Kırım hakkında konuşulmaz' yaklaşımı kural haline gelmelidir. Ancak Kırım Tatar halkının kendi topraklarındaki hakları korunduğunda, Ukraynalıların haklarının Ukrayna'da korunacağına ikna olacağız. Saldırgan geri çekilecek ve mağlup edilecektir. Haksızlığa uğrayan her Ukraynalının, Kırım Tatarının hakları iade edilecek. Bu yüzden bu oylama; Kırım Tatar halkının geleceği ve her bir Ukrayna vatandaşının geleceği için çok önemli bir oylamadır" şeklinde konuştu. ÇEKYA, SÜRGÜNÜ SOYKIRIM OLARAK TANIYAN YEDİNCİ DEVLET Çekya, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıyan 7. ülke oldu. Kırım Tatar Sürgünü’nün 2015 yılında Ukrayna Parlamentosu tarafından soykırım olarak kabul edilmesi sonrasında; 2019 yılında Letonya ve Litvanya parlamentoları, 2022’de ise Kanada Parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarası, 2024'ün temmuz ayında Polonya Parlamentosunun alt kanadı olan Sejm ve 2024'ün ekim ayında Estonya Parlamentosu (Riigikogu), 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanımıştı.

Ukraynalı vekil: Kırım Tatar milli bölgesel özerkliği için oy vermeliyiz Haber

Ukraynalı vekil: Kırım Tatar milli bölgesel özerkliği için oy vermeliyiz

Avrupa Dayanışması Partisi Milletvekili Mıkola Knyajıtskıy, Ukrayna Parlamentosu üyelerine bir çağrı yaparak; Kırım Tatar milli bölgesel özerkliğinin kurulmasını desteklemeleri gerektiğini dile getirdi. Ukrayna Parlamentosu Genel Kurulunda bugün "Rusya Federasyonu'nun küçük ve yerli halklarının ulusal hareketleriyle etkileşime ilişkin Ukrayna devlet politikasının temel ilkeleri konusunda projenin hazırlanmasına dair Ukrayna Parlamentosu Geçici Özel Komisyonunun oluşturulması hakkında" başlıklı bir karar tasarısı oylamaya sunuldu. "KIRIM'IN MİLLİ BÖLGESEL ÖZERKLİĞİ İÇİN OY VERMELİYİZ" Oylamadan önce kürsüde konuşma yapan Mıkola Knyajıtskıy, Ukrayna'nın Rusya’nın yerli halklarını özgürlük arayışlarında desteklemesi gerektiğini kaydetti. Ayrıca Ukraynalı politikacı, Kırım Tatar milli bölgesel özerkliği hakkında ise şu ifadeleri kullandı: "Başkalarını desteklerken kendimiz de örnek olmalıyız. Bu nedenle burada, bu salonda, Kırım'ın milli bölgesel özerkliği için oy vermeliyiz. Kırım bizim ortak toprağımızdır ve Kırım Tatar halkının oy kullanma hakkını göz ardı etmeden ortak bir gelecek inşa etmeliyiz." Ukraynalı vekil bu kararın, Kırım toprakları üzerinde tarihi bir hakka sahip olan ve geleceklerini Ukrayna'nın bir parçası olarak gören Kırım'ın yerli halkı Kırım Tatarlarının kendi kaderini tayin etme hakkına bir saygı göstergesi olacağına vurgu yaptı. Ukraynalı siyasetçi Knyajıtskıy, "Bunu yapmazsak Kırım ve statüsüne ilişkin konuşmalar devam edecek ve bu da bizim tutumumuza zarar verecektir. Nasıl ki Ukrayna olmadan kimsenin Ukrayna'nın kaderine karar vermesini istemiyorsak, Kırım Tatar halkının tutumunu dikkate almadan da Kırım hakkında konuşamayız"  değerlendirmesini yaptı. “KIRIM’DA MİLLİ BÖLGESEL ÖZERKLİK KURULMALI” Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Mayıs 2023 tarihinde bu hususta bir yorum yaparak; Kırım’da milli bölgesel özerkliğin oluşturulmasının, hem Kırım Tatar halkının hem de Ukrayna devletinin çıkarlarına yarayacağına dikkat çekmişti. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov da Mayıs 2023'te benzer bir değerlendirme yapmıştı. Çubarov, Kırım’da yerli halkların korunmaları ve gelişmelerini sağlayacak gerçek siyasi, yasal ve ekonomik garantilere sahip olması için milli bölgesel özerkliğin oluşturulması gerektiğini, "Kırım Yarımadası sınırları içinde oluşturulan Kırım Özerk Cumhuriyeti ve Akyar (Sivastopol) kenti, Ukrayna’nın ayrılmaz bir parçası olarak kalmalı ve Ukrayna Anayasası ile belirtilen yetkilere sahip olan milli bölgesel bir özerkliğe dönüştürülmelidir" sözleriyle ifade etmişti. .

Ukraynalı vekilden "Sürgün" çıkışı: Tüm dünya Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanımalı Haber

Ukraynalı vekilden "Sürgün" çıkışı: Tüm dünya Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanımalı

Polonya Parlamentosunun alt kanadı Sejm, 12 Temmuz 2024 tarihli genel kurulunda, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıyan kararı kabul etti.  Kararın oylanması esnasında, Kırım Tatar halkının millî lideri ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, KTMM Başkan Yardımcısı ve Ukrayna Milletvekili Ahtem Çiygöz, KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) İcra Komitesi Polonya Üyesi Nedim Useinov ile birlikte misafir olarak Polonya Parlamentosunda bulunan Ukrayna Milletvekili Mıkola Knyajıtskıy, sürgünün soykırım olarak tanınmasını içeren kararın onaylanması sonrasında açıklamalarda bulundu. "KIRIM ANCAK UKRAYNA VE KIRIM TATAR OLURSA ÖZGÜR OLABİLİR" Ukrinform haber ajansının Varşova muhabirine konuşan Mıkola Knyajıtskıy, Ukrayna Parlamentosunun 2015 yılında kabul ettiği, 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıyan yasanın öncüsü olduğunu anımsatarak, "Tüm dünyanın Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıması gerektiğine kesinlikle inanıyorum" dedi. Sürgünün soykırım olarak tanınmasının özellikle bu dönemde önemli olduğunu, çünkü Ukrayna'nın ayrılmaz bir parçası olan ve olmaya devam eden Kırım'ın geleceği söz konusu olduğunda, Kırım Tatarlarının hakları hakkında konuşulması gerektiğini sözlerine ekleyen Knyajıtskıy, "Sonuçta, sadece topraktan değil, ortak bir geçmişe ve ortak bir geleceğe sahip olduğumuz, Ukrayna halkının bir parçası olan, toprakları için savaşan ve yüzyıllardır Rus saldırganlar tarafından zulüm gören büyük Kırım Tatar halkından bahsediyoruz" şeklinde konuştu. Dünyanın Kırım Tatarlarından bahsetmediği bir durumda Kırım hakkında konuşmanın imkansız olduğunu anlaması gerektiğini vurgulayan Milletvekili, sözlerine şu şekilde devam etti. Kırım ancak Ukrayna ve Kırım Tatar olursa özgür olabilir. SÜRGÜNÜ SOYKIRIM OLARAK TANIYAN BEŞİNCİ DEVLET POLONYA Polonya, 12 Temmuz 2024 tarihinde kabul ettiği kararla 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanıyan 5. ülke oldu. Kırım Tatar Sürgünü’nün 2015 yılında Ukrayna Parlamentosu tarafından soykırım olarak kabul edilmesi sonrasında; 2019 yılında Letonya ve Litvanya parlamentoları, 2022’de ise Kanada Parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarası, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü'nü soykırım olarak tanımıştı. 18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI ???? 80 yıldır dinmeyen acı: 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgün ve Soykırımı pic.twitter.com/YcZoYflQPH — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) May 16, 2024 Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatar erkeklerin büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Çoğunlukla kadınlar, çocuklar, yaşlılar olmak üzere hayvan vagonlarına doldurulan Kırım Tatarları; Türkistan, Urallar ve Sibirya’ya sürgün edildi. Kırım’dan sürgün edilen 420 bini aşkın Kırım Tatarının yüzde 46’sı sürgün yolunda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Sovyet yönetimi, vatan Kırım’ın demografik yapısını değiştirmeyi amaçladı ancak Kırım Tatarları, bağrından koparıldıkları o aziz vatanı, Kırım’ı hiçbir zaman unutmadı. Sürgün yıllarında, sürgün edildikleri yerlerde vatana dönmek için çaba gösterdi. Nihayet, yıl 1989’u gösterdiğinde Kırım Tatarları, yavaş yavaş ata topraklarına dönmeye başladı. O tarihten itibaren Kırım Tatarları yaşadıkları yokluklara rağmen vatanda kalma mücadelesini sürdürdü. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu. Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başladı. Ancak yaklaşık 150 bin Kırım Tatarı maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Türkistan’da kaldı. 2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
QHA - Kırım Haber Ajansı En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.