Danimarka Başbakanı: Çin, Rusya'ya yardımlarının bedelini ödemeli
Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Çin’i Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü topyekûn işgal girişimini desteklemekle suçlayarak, Pekin'in bu faaliyetlerinin siyasi sonuçları olması gerektiğini belirtti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) çerçevesinde New York’ta bulunan Frederiksen, Politico gazetesine verdiği röportajda, “Rusya’nın iki buçuk yıldan uzun süredir Ukrayna’da bu denli büyük bir savaşı sürdürebilmesi, Çin’in yardımı olmadan mümkün olmazdı” dedi.
"ÇİN, ULUSLARARASI KURALLARA UYMUYOR"
Frederiksen, Çin’i uluslararası ticaret kurallarına uymamakla da suçladı ve Çin yönetiminin Rusya’yı destekleme konusunda ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalması gerektiğini vurguladı. Başbakan Frederiksen, “Bir yandan Rusya’nın Avrupa’daki bir ülkeyi işgal etmesine izin verirken, diğer yandan hiçbir şey olmamış gibi davranamazsınız. Çin’in bu faaliyetlerinin bir bedeli olmalı.” şeklinde konuştu.
Frederiksen, Avrupa Birliği’nin (AB) Çin ile ticaret konusunda yeniden düşünmeye gitmesi gerektiğini ifade ederek, “Çin’e bağımlılığımızı azaltmamız gerekiyor. Farklı değerler ve çıkarlar paylaştığınızda bu tür bir bağımlılık her zaman bir hatadır.” dedi.
Frederiksen’in bu açıklamaları, Batı’nın Çin’in Rusya’ya yardım ettiğine yönelik artan endişelerini yansıtıyor. Ukrayna’nın Batılı müttefikleri, Çin'in yalnızca çift kullanımlı teknoloji sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda doğrudan askeri destek sunduğuna dair inançlarını sıkça dile getiriyor.
"RUSYA’YI BİR GÜN BARIŞ MÜZAKERELERİNE ZORLAMAMIZ GEREKECEK"
Frederiksen, Rusya'nın barış niyetini sorguladı ve Rusya’nın Ukrayna topraklarından çekilmeden yapılacak bir barış anlaşmasının gerçekçi olmayacağını vurgulayarak, "Rusya'nın sadece 'Tamam, teşekkür ederim' diyerek başka bir adım atmayacağını gerçekten düşünüyor musunuz? Ben öyle düşünmüyorum. Rusya’yı bir gün barış müzakerelerine zorlamamız gerekecek, ancak bu, onların gerçekten barış istemesiyle mümkün olmalı” ifadelerini kullandı.
Danimarka Başbakanı ayrıca Ukrayna’nın Rusya içindeki hedefleri vurmak için uzun menzilli füzeler kullanmasına izin verilmesi gerektiğini ifade etti. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy'nin ABD Başkanı Joe Biden ile yapacağı görüşmede bu konuda daha fazla ayrıntı vereceğini belirtti.
DANİMARKA, UKRAYNA’YA GÜÇLÜ DESTEK VERİYOR
Danimarka, AB ve NATO içinde Ukrayna’ya en güçlü destek veren ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Kıyiv'e F-16 savaş uçakları gönderen Danimarka, ayrıca savunma sanayine yatırım yaparak Ukrayna ile iş birliğini güçlendirmiş durumda.
ÇİN YAPTIRIMLARA RAĞMEN RUSYA'YI DESTEKLİYOR
ABD ve AB, Rusya'ya yönelik geniş çaplı yaptırımlar uygularken, Çin'in bu yaptırımlara rağmen Rusya'ya teknoloji ve enerji alanında yardımlar sağlamaya devam ettiği yönündeki haberler güncelliğini koruyor. Çin'in, Rusya'ya askeri malzeme ve mühimmat sağladığına dair de çeşitli raporlar bulunuyor. Bu yardımlar arasında insansız hava araçları, elektronik cihazlar ve savaş teknolojilerinin yer aldığı belirtiliyor.