SON DAKİKA
Hava Durumu

#Metin Ömer

QHA - Kırım Haber Ajansı - Metin Ömer haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Metin Ömer haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Dr. Metin Ömer'in yeni kitabı İstanbul’da tanıtılacak Haber

Dr. Metin Ömer'in yeni kitabı İstanbul’da tanıtılacak

Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Yönetim Kurulu üyesi, Tarihçi, Araştırmacı ve Köstence Ovidius Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Metin Ömer'in "İki Dünya Savaşı Arasında Romanya'daki Türk-Tatar Toplumu ve Türkiye'ye Göçler" isimli kitabının tanıtımı yapılacak.  KİTAP TANITIMI ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ'NDE İstanbul Romen Kültür Merkezinin davetiyle 8 Eylül 2023 tarihinde saat 18.00'de Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) Çok Amaçlı Salonu'nda Dr. Metin Ömer, eseri üzerine konuşacak ve ardından okuyuculara kitabını imzalayacak.  DR. METİN ÖMER, KİTABINI KIRIM HABER AJANSINA ANLATMIŞTI Kırım Tatar tarihçi Dr. Metin Ömer, yeni kitabı "İki Dünya Savaşı Arasında Romanya'daki Türk-Tatar Toplumu ve Türkiye'ye Göçler" ile ilgili 26 Mayıs 2023'te Kırım Haber Ajansına (QHA) demeç vermişti. Romanya arşivlerinden ilk kez yayımlanan belgeleri araştırdığını ve buna kitabında yer verdiğini belirten Ömer, "Kullanılan kaynaklar ve sunulan perspektiflerden dolayı bu kitap sahasındaki tek akademik çalışmadır" dedi. Tarihçi Dr. Metin Ömer'in doktora tezi olan bu konu aynı başlık ile Romanya'da 2020 yılında yayımlanmıştı. Ömer'in, Romanya'daki Türk ve Tatar halkının Türkiye'ye göç etmesini konu edinen "İki Dünya Savaşı Arasında Türklerin ve Tatarların Romanya'dan Türkiye'ye Göçleri (EMIGRAREA TURCILOR ȘI TĂTARILOR DIN ROMÂNIA ÎN TURCIA ÎNTRE CELE DOUĂ RĂZBOAIE MONDIALE)" isimli eseri Rumence'ye çevrilerek piyasaya sürülmüştü. Kitabın önsözünü Prof. Dr. Hakan Kırımlı yazmıştı. DR. METİN ÖMER KİMDİR? Romanya'nın Dobruca bölgesindeki Mecidiye kasabasında dünyaya gelen Kırım Tatarı Metin Ömer, Romanya'da okutulan ders kitaplarında Tatarlar ile ilgili olumsuz yorumları gördükten sonra tarih eğitimi almaya karar verdi.  Metin Ömer, lisans ve yüksek lisans eğitimini Köstence Ovidius Üniversitesinde Tarih bölümünde tamamladı. Doktora eğitimini ise Türkiye'nin başkenti Ankara'daki Hacettepe Üniversitesinde 2018 yılında tamamlayan Ömer, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından verilen Türkiye Bursları sayesinde eğitim aldı. Romanya'daki Köstence Üniversitesinde akademisyen olarak görev yapan Ömer, aynı zamanda Dünya Kırım Tatar Kurultayının (DQTK) Yönetim Kurulu üyesi.

Dr. Metin Ömer, Haber

Dr. Metin Ömer, "İki Dünya Savaşı Arasında Romanya'daki Türk Tatar Toplumu ve Türkiye'ye Göçler" kitabını anlattı

Ömer Cihad KAYA Romanya Kırım Tatar diasporasından Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Yönetim Kurulu üyesi, akademisyen Metin Ömer'in "İki Dünya Savaşı Arasında Romanya'daki Türk Tatar Toplumu ve Türkiye'ye Göçler" isimli kitabı Türk Tarih Kurumu'ndan çıktı. Metin Ömer, yeni kitabı hakkında Kırım Haber Ajansına değerlendirme yaptı. "SAHASINDAKİ TEK AKADEMİK ÇALIŞMA" Metin Ömer, sahasındaki tek akademik çalışma olarak nitelendirdiği eserinde, Romanya arşivlerinden ilk kez kullanılan belgelerin yer aldığı Romanya Türk Tatar toplumuna dair gün yüzüne çıkmayan çok sayıda konuyu irdelediğini belirtti. Dr. Metin Ömer'in yeni kitabı hakkındaki değerlendirmeleri şu şekilde: "Bu çalışmada Romen arşivlerinden ilk kez kullanılan belgelerin yanısıra Türk ve Fransız arşiv belgelerinden de yararlanılmıştır. Ayrıca konuyu aydınlatma ve çalışmaya orijinallik katma açısından sözlü tarih çalışmalara da yer verilmiştir. Kullanılan kaynaklar ve sunulan perspektiflerden dolayı bu kitap sahasındaki tek akademik çalışmadır. Bu çalışmada, iki dünya savaşı arası dönemde Romanya’dan Türkiye’ye gerçekleşen göçler, başlıca dört boyutta incelenmiştir: Romanya’daki Türk-Tatar toplumu, Romanya Devleti, Türk Devleti ve Romanya-Türkiye ilişkileri. Göçlerin sebepleri ve neticeleri bu boyutlar ekseninde gelişmiştir. Bu çalışmanın üç ana özelliği vardır: Öncelikle basılı ve basılı olmayan Romence ve Türkçe kaynakları kullanarak Romanya, Türkiye ve Türk-Tatar toplumu hakkında perspektifler sunabilmektir. İkincisi, bu eserde dünya savaşları arası dönemdeki göçlerin daha önce başlayan bir sürecin devamı olduğunu göstermeye çalışılmıştır. Üçüncü olarak bu çalışma, her iki dildeki kaynaklara başvurarak yeni bir yorum ortaya koymayı amaçlamaktadır. Göçlerin en belirgin sonucu Dobruca’nın yapısının değişmesi olmuştur. Gerek Kuzey Dobruca’da gerekse Güney Dobruca’da Romanya sınırlarına dâhil olunduğu esnada çoğunlukta olan Türk-Tatar toplumunun nüfusu zamanla önemli ölçüde azalmış ve Müslümanlar azınlığa düşmüştür. Ayrıca, bu nüfus azalması Dobruca bölgesinde Türkler/Kırım Tatarları tarafından asırlar boyunca geliştirilen maddî kültürün de kısmen silinmesine yol açmıştır." İki Dünya Savaşı Arasında Romanya'daki Türk-Tatar Toplumu ve Türkiye'ye Göçler kitabı, Türk Tarih Kurumu e-mağaza bağlantısı üzerinden satın alınabiliyor. Tarihçi Dr. Metin Ömer'in doktora tezi olan bu konu aynı başlık ile Romanya'da 2020 yılında yayımlanmıştı. Ömer'in, Romanya'daki Türk ve Tatar halkının Türkiye'ye göç etmesini konu edinen "İki Dünya Savaşı Arasında Türklerin ve Tatarların Romanya'dan Türkiye'ye Göçleri (EMIGRAREA TURCILOR ȘI TĂTARILOR DIN ROMÂNIA ÎN TURCIA ÎNTRE CELE DOUĂ RĂZBOAIE MONDIALE)" isimli eseri Rumence'ye çevrilerek piyasaya sürülmüştü. Kitabın önsözünü Prof. Dr. Hakan Kırımlı yazmıştı.

Metin Ömer: Hayatımın en güzel yılları Türkiye'de geçti Haber

Metin Ömer: Hayatımın en güzel yılları Türkiye'de geçti

Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Yönetim Kurulu üyesi, akademisyen Metin Ömer, Türkiye Bursları mezunlarına yönelik röportaj serisi kapsamında Anadolu Ajansına konuştu. Metin Ömer, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) sağladığı "Türkiye Bursları" ile Hacettepe Üniversitesinde Tarih alanında doktora yaptı. Ömer, hayatının en güzel kısmının Türkiye'de eğitim aldığı dönem olduğunu dile getirdi. Köstence Ovidius Devlet Üniversitesinde akademisyen olarak görev yapan Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Romanya Temsilcisi Metin Ömer, Anadolu Ajansına (AA) Türkiye'deki eğitim hayatını anlattı. Ömer, YTB'nin sağladığı "Türkiye Bursları" ile hayatının olumlu gidişatından memnuniyet duyduğunu belirtti. TÜRKİYE BURSLARIYLA TÜRKİYE SERÜVENİ BAŞLADI Romanya'nın Dobruca bölgesinde Türklerin yaşadığı Mecidiye kasabasında dünyaya gelen Ömer'in Türkiye serüveni öğrencilik yıllarında Romanya'da okutulan ve komünizm döneminden kalan tarih kitaplarını sorgulamasıyla başladı. Tatarların neden kötü anlatıldığına anlam veremeyen Ömer, "Biz bu kadar kötü değiliz. Bizden neden bu kadar kötü bahsediyorlar?" sorularına cevap aradı. Lisans eğitimini Köstence Ovidius Üniversitesinde Tarih bölümünde tamamlayan Ömer, daha sonra "Türkiye Bursaları" kapsamında Hacettepe Üniversitesi Tarih bölümünde yüksek lisansa başladı. Ve 2018 yılında buradan mezun oldu.  "HAYATIMIN EN GÜZEL KISMI TÜRKİYE'DE DOKTORA YAPTIĞIM ZAMANLARDI" Türkiye Burslarının hayatını değiştirdiğini anlatan Metin Ömer, buradaki akademisyenlerin tecrübelerinden yararlandığını ve onlarla çalışma imkanı bulduğunu belirtti. Türkiye'de eğitim gördüğü yılların onun için en güzel dönemler olduğunu vurgulayan Ömer, "Evlenmeden önce hayatımın en güzel kısmı, Türkiye'de doktora yaptığım zamanlardı" dedi. Ömer, uzmanlık alanının Romanya'daki Türk-Tatar toplumu ve Türkiye-Romanya ilişkileri olduğunu ifade eden Ömer, bu konular üzerinde makaleler ve kitaplar yayımladığını aktardı.  Kırım Haber Ajansı, daha önce Metin Ömer ile yeni çıkan kitabı hakkında röportaj yapmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.