Zonguldak'ta madenciler, depremzedeleri unutmadı
Türkiye, üzerinden 1 yıl geçen 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri'ni unutmadı. Zonguldak'ta maden ocağında çalışan işçiler depremin hemen ardından enkaz altında kalan vatandaşların yardımına koşmuştu. Maden işçileri, depremin 1. yıldönümünde de depremde hayatını kaybedenleri unutmadı.
MADEN İŞÇİLERİ DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLERİ UNUTMADI
Zonguldak Demokrasi Platformu öncülüğünde Zonguldak'taki Maden Ocağı Anıtı önünde program düzenlendi. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda bir araya gelen maden işçileri, Kur'an-ı Kerim okuyarak, dualarla depremde hayatını kaybedenleri andı. Anma programı ilk olarak depremde hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunularak başladı. İşçiler, maden anııtna karanfil bıraktı.
4 BİN MADENCİ DEPREM BÖLGESİNE YARDIMA KOŞTU
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, yaptığı konuşmada, 4 bin madencinin deprem bölgelerinde büyük bir rolü olduğunu söyledi. Yeşil, "Madenciler büyük bir özveriyle arama kurtarma çalışmalarına katıldı. 4 bin madenci kardeşimizle enkaz altındaki bir cana nefes olabilmek için mücadele ettik. Bu işin kahramanları bizim madenci kardeşlerimiz. Yaptıkları çalışmalarla birçok vatandaşımıza can oldular" dedi.
2 BİN MADEN İŞÇİSİ ARAM AKURTARMA ÇALIŞMALARINA KATILACAK
Bir daha bu tür acıların yaşanmamasını temenni eden Yeşil, "Madencilerin yer altında olduğu gibi yer üstünde de neler yapabileceklerini herkes gördü. Önümüzdeki süreçlerde ülkemiz deprem bölgesi bu acılar yaşanabilir, bunlara da hazırlıklı olmak lazım. Hazırlanan projeyle 2 bin maden işçisi arama kurtarma çalışmalarına katılacak. Projenin bir an önce hayata geçmesini bizler de istiyoruz ve takip ediyoruz" bilgisini verdi.
"ŞEHİRLERİ GÖRDÜKTEN SONRA O YIKINTIYI İÇİMİZDE YAŞADIK"
Öte yandan işçi Remzi Atmaca, "Görevimizi en iyi şekilde tamamlayıp Zonguldak'a geri döndük. Atölyemizde sobalar yapıldı, onları depremzedelere getirdik. İnanılmaz bir duygu. Bir an önce görev almayı istiyoruz. Depremin üzerinden bir yıl geçti. Kayıplarımız çok. Üzücü bir olay. Bugün de anmaya geldik. Sık sık o günü hatırlıyoruz. Şehirleri gördükten sonra büyük bir yıkıntıyı kendimiz de yaşadık" ifadelerine yer verdi.
43 yaşındaki maden işçisi Hasan Dernek ise "Kahramanmaraş’ta çalıştık. Aradan bir yıl geçti. Ölenlere rahmet versin. Geride kalanlara güç kuvvet versin. Devletimizin, milletimizin bir daha başına getirmesin. Enkazdan bir canlı çıkarttık. Elimizden gelen her şeyi yapmaya çalıştık. Olan imkanları kullandık. Devletimize zeval vermesin. Herkes elinden geleni yaptık. Büyük bir felaketti. Göçmüş bir vatandaşı iki saat süren çalışmayla enkazın altından kurtardık" dedi.
6 ŞUBAT KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ
Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 saat 04.17'de merkez üssü Pazarcık ilçesi olan 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Türkiye İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre uluslararası 4. seviye alarm verildi. Deprem, Kahramanmaraş'ın yanı sıra Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Hatay, Osmaniye, Kilis ve Adana'da şiddetli bir şekilde hissedildi. Ayrıca Suriye'de de hissedilen depremin ardından binlerce kez artçı sarsıntı meydana geldi.
Aynı gün öğleden sonra Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti. 70'ten fazla ülke, arama kurtarma ekibi, teçhizat ve insani yardım gönderdi. Türkiye, 7 gün milli yas ilan etti. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerin artçı sarsıntıları ve depremler gerçekleşmeye devam ediyor. Açıklanan son verilere göre depremlerde can kaybı sayısı 50 bini aştı.