SON DAKİKA
Hava Durumu

#Lahey

QHA - Kırım Haber Ajansı - Lahey haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Lahey haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

44 ülke Lahey'de konuştu: Dondurulan Rus varlıklarının akıbeti ne olacak? Haber

44 ülke Lahey'de konuştu: Dondurulan Rus varlıklarının akıbeti ne olacak?

Hollanda'nın Lahey kentindeki uluslararası mahkemede düzenlenen "Ukrayna'da Adaletin Tesisi" konulu Bakanlar Konferansında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekûn saldırıları ele alındı. 24 Şubat 2022'de başlayan işgal girişiminin ardından Rusya'ya yüzünü dönen Ukrayna müttefiki ülkeler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başta olmak üzere çok sayıda Rus oligarkın dondurulmuş varlıklarını masaya yatırıldı.  44 ÜLKE DEKLARASYONU İMZALAYARAK UKRAYNA'YA DESTEK VERDİ Konuya ilişkin olarak Lahey'de 44 ülke konferansın Siyasi Deklarasyonu'nu imzalayarak, Rusya'nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen kârın Ukrayna savunmasında kullanılmasına destek verdi.  Deklarasyonu imzalayan ülkeler arasında; Arnavutluk, Andorra, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bosna Hersek, Bulgaristan, Kanada, Hırvatistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Moldova, Monako, Karadağ, Hollanda, Yeni Zelanda, Kuzey Makedonya, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, San Marino, Slovenya, İspanya, İsveç, Ukrayna, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yer aldı.  ÜLKELER, RUSYA'NIN SALDIRGANLIĞINI KINADI Bildiriyi imzalayan ülkelere, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığını uluslararası hukuk düzeninin açık bir ihlali olarak kınadı. 57 ülkenin katıldığı konferansta söz konusu saldırganlığa karşı ortak bir çaba yürütülmesi gerektiğinin altı çizildi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmıtro Kuleba konferansa ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, "Bu konuda sonuçların öneminin farkında olan tüm ülkelere minnettarım. Birlikte çalışarak mahkemeyi gerçeğe dönüştürmek için gerekli tüm çözümleri bulabileceğimize inanıyorum. Bir çözüme daha ihtiyacımız var. Bu işi tamamlamak için ileri adım atın" ifadelerini kullandı.  Ukrayna müttefiki ülkeler, Rusya'nın dondurulmuş varlıklarından elde edilen kârın Ukrayna cephesinde savunmada kullanılması için ortak bir karar vardı.

Eski Rus albay, Lahey'de Rusya’nın savaş suçları hakkında ifade vermek istiyor! Haber

Eski Rus albay, Lahey'de Rusya’nın savaş suçları hakkında ifade vermek istiyor!

25 yıl Rus ordusunda daha sonra ise Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'nda görev alan İgor Salikov, Hollanda merkezli EenVandaag televizyon kanalına verdiği röportajda; Uluslararası Ceza Mahkemesinde (ICC) Rusya'nın Ukrayna'daki savaş suçları hakkında ifade vermeye hazır olduğunu açıkladı. 60 yaşındaki Salikov, 25 yıl boyunca Rus ordusuna hizmet ederek albay rütbesine kadar yükseldi. Salikov, ordudan emekli olduktan sonra Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun üyesi olarak Suriye, Afrika ve Ukrayna’daki çatışmalara katıldı.  WAGNER GRUBU'NA EMİRLER DOĞRUDAN KREMLİN'DEN GELİYOR! Eski Rus subayı, Uluslararası Ceza Mahkemesine yazdığı mektupta, Wagner Grubu’na verilen emirlerin doğrudan Rusya Savunma Bakanlığından ve hatta bazen Rusya Devlet Başkanlığı Ofisinden geldiğini aktardı. RUSYA DESTEKLİ AYRILIKÇILAR SİVİLLERİ BOMBALAYARAK SUÇU UKRAYNA'YA ATTI Salikov, Hollanda medyasına verdiği röportajda ise Rusya’nın 2014'ten sonra Donetsk'te bir dizi “sahte bayrak” operasyonları düzenleyerek; çocuklar dahil birçok sivilin ölümüne yol açtığını anlattı. Ayrıca Salikov, Rus yanlısı ayrılıkçıların bir çok kez Donetsk bölgesini bombaladığını ve daha sonra suçu Ukrayna ordusuna attığını kaydetti. ŞUBAT 2022’DE BİRÇOK SAVAŞ SUÇUNA TANIK OLDU Salikov, Şubat 2022’de, "sivil halka yönelik zulme, eski askerler ve savaş esirlerine uygulanan işkencelere ve infazlara" tanık olduğunu bildirdi. Ukraynalı çocukların Belarus'a kaçırılmasına da tanık olduğunu belirten eski Rus askeri, “Gizli servis görevlilerinin, ebeveyni olmayan çok sayıda çocuğu sınırdan geçirerek Belarus'a götürdüğünü gördüm” diyerek; bu görevin, FSB yetkilileri tarafından yerine getirildiğini aktardı. "RUSYA DAVASINA İNANCINI KAYBETTİ" “Rusya, davasına olan inancını kaybetti” diyen Salikov, Uluslararası Ceza Mahkemesine başvurmak istediğini ifade etti. Geçen yıl sivilleri vurma emrini yerine getirmeyi reddettiğini ileri sürdü. Eski Rus asker Salikov, 18 Aralık’ta Hollanda’ya giriş yaparken polis tarafından alıkonulmuştu.

Lahey'de Rusya'nın savaş suçları için ofis açıldı Haber

Lahey'de Rusya'nın savaş suçları için ofis açıldı

İşgalci Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal girişimi ve topyekun saldırıları hız kesmeden devam ediyor. Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlattığı saldırılar kapsamında işlediği savaş suçları bir bir kaydediliyor. Uluslararası Adalet Divanının bulunduğu Lahey'de, Rusya'nın savaş suçlarının cezalandırılmasına yönelik faaliyet gösterecek olan ofis açıldı. Ofis, Rusya'nın savaş suçlarını araştırmanın yanında Rus yetkilileri yargılayabilmek için gereken kanıtları belgeleyecek. RUSYA'NIN UKRAYNA'DAKİ SAVAŞ SUÇLARI ARAŞTIRILACAK Ukrayna, Rusya'nın işlediği savaş suçları kapsamında bir ofis kurulması için uzun bir süredir mesai harcıyordu. Bunun sonucunda, Lahey'de "Ukrayna'ya Yönelik Saldırı Suçlarını Kovuşturma Merkezi (ICPA)" açılmış oldu. Ofis, Avrupa Adli İşbirliğini Geliştirme Ajansı (Eurojust) binasında yer alacak. Ayrıca araştırma merkezi, Avrupa Birliği (AB) ve ABD tarafından desteklenecek. Merkezin açılışına; Avrupa Komisyonunun Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders, Hollanda Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz, Eurojust Başkanı Ladislav Hamran, Ukrayna Başsavcısı Andriy Kostin, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Ahmed Khan ve ABD Başsavcı Yardımcıs Kenneth A. Polite katılım gösterdi. RUSYA, UKRAYNA'DA SAVAŞ SUÇLARI İŞLİYOR! 2022 yılının Nisan ayında Ukrayna'nın Buça kentinde çok sayıda sivil ölü bulunmuştu. Bunun üzerine lobi faaliyetleri için gerekli çalışmalar hız kazanmıştı. Brüksel, merkezin nihai amacının Ukrayna'nın işgalinden sorumlu olanları yargılamak olduğunu belirtti. Rusya, Buça dahil olmak üzere savaşın başından bu yana Ukrayna toprakları üzerinde çok sayıda katliam, insanlık suçu ve savaş suçu işledi. Buna bağlı olarak Avrupa Komisyonu, 3 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla gelen yoğun uluslararası desteğin ardından ICPA'nın kurulduğunu duyurdu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ofisin açılmasının özel savaş mahkemesi için atılacak ilk adım olduğunu kaydetmişti. Von der Leyen, "Rusya, işlediği korkunç suçların hesabını vermeli. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin hesap vermeli. Failleri yargı önüne çıkarmak için elimizden geleni yapmalıyız" vurgusunu yapmıştı.

Refat Çubarov, Rusya'nın uluslararası suçlarıyla ilgili Lahey'deki duruşmalara katılacak Haber

Refat Çubarov, Rusya'nın uluslararası suçlarıyla ilgili Lahey'deki duruşmalara katılacak

Birleşmiş Milletler (BM) Lahey Uluslararası Adalet Divanı, 6 Haziran 2023-15 Haziran 2023 tarihleri arasında, Ukrayna'nın Nisan 2017'de Rusya'nın aleyhine açtığı davanın duruşmasını gerçekleştirecek. Ukrayna'nın "Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına ve Terörizmin Finansmanının Önlenmesine İlişkin Uluslararası Sözleşme" kapsamında açtığı davaya, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov'un da Ukrayna heyetiyle katılacağı öğrenildi. REFAT ÇUBAROV, UKRAYNA LEHİNE ÖNEMLİ SONUÇLAR ELDE EDİLDİĞİNİ AÇIKLADI KTMM Başkanı Refat Çubarov, davanın açılmasından bu yana Ukrayna lehine önemli sonuçlar elde edildiğini kaydetti. Çubarov, bu süreçte, BM Uluslararası Adalet Divanının davayı inceleme yetkisinin varlığını kabul ettiğini söyledi. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanının, işgalci Rusya'nın Kırım Tatar Milli Meclisini yasaklama kararı dahil olmak üzere uygulamaya koyduğu birçok adımın iptalini öngören geçici bir kararname yayımladığını belirtti. Çubarov, buna rağmen Rusya’nın Lahey'deki uluslararası mahkemenin hiçbir kararına uymadığının altını çizdi. ÇUBAROV, BM ULUSLARARASI MAHKEMESİNİN ÇALIŞMALARINA KATILACAK KTMM Başkanı Çubarov, "Rusya'nın BM Uluslararası Adalet Divanının söz konusu kararlarını uygulamadığı açıktır. Bu kapsamda, bugünlerde Ukrayna heyetinin bir parçası olarak BM uluslararası mahkemesinin çalışmalarına katılacağım" ifadelerini kullandı.

Zelenskıy UCM'den seslendi: Burada başka bir Vladimir görmek istiyoruz! Haber

Zelenskıy UCM'den seslendi: Burada başka bir Vladimir görmek istiyoruz!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Hollanda'ya resmi ziyaret gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın Lahey'de Uluslararası Ceza Mahkemesi temsilcileri ile Hollanda vatandaşlarına sesleneceği duyuruldu. ZELENSKIY ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİNDE KONUŞTU Zelenskıy, Hollanda Senato Başkanı Ian Brown ve Meclis Başkanı Vera Bergkamp ile bir araya geldi. Görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Zelenskıy, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde konuştu. Zelenskıy burada yaptığı konuşmada, "Tabii ki hepimiz burada başka bir Vladimir görmek istiyoruz, onu Lahey'de görmek istiyoruz. Kazandığımızda bunun olacağına eminim." dedi. Uluslararası Ceza Mahkemesi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaş suçlarından yalnızca biri olan Ukraynalı çocukları kaçırma eylemi dolayısıyla yakalama kararı çıkardı. Ayrıca Zelenskıy Ukrayna'nın bu savaşı istemediğini ve bunun dünyadaki son savaş olacağını vurguladı. "Bugün, her zaman olduğu gibi, 4 Mayıs akşamı savaşlarda (İkinci Dünya Savaşı ve diğerleri) canları alınanların anısına saygılarımızı sunalım. Lütfen bu saldırganlıkta hayatını kaybeden Ukraynalıları unutmayın" dedi. RUSYA NİSAN AYINDA 6 BİN 139 SAVAŞ SUÇU İŞLEDİ Öte yandan Zelenskıy Nisan ayında Rus işgalcilerin 6 bin 139 savaş suçu işlediğini ve 17'si çocuk olmak üzere 297 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Zelenskıy, "Melez bir mahkemeye değil, tam teşekküllü gerçek bir mahkemeye, gerçek adalete ihtiyacımız var. Bu, böyle bir saldırganlığın tekrarlanmamasının garantisi olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Rusya'dan Uluslararası Ceza Mahkemesine akıl almaz tehdit! Haber

Rusya'dan Uluslararası Ceza Mahkemesine akıl almaz tehdit!

Terör devleti Rusya'nın savaş suçlusu lideri Vladimir Putin'e Hollanda'nın Lahey kentinden yeni bir adım gelmişti. Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Rus lider Putin'e Ukrayna'da sivilleri öldürmesine, hırsızlığa, işkencelere, çocuk kaçırmalara ve türlü terör eylemlerine izin vermesiyle işlediği savaş suçlarının ardından Lahey'den yakalama kararı çıkarıldı.  RUSYA'DAN LAHEY'E FÜZE TEHDİDİ! Dünya gündeminde büyük yankı uyandıran kararın ardından Putin'in sağ kolu, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı, eski Başbakan Dmitri Medvedev konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Uluslararası Ceza Mahkemesini füze ile tehdit etti. Medvedev sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri aktardı: "Beyler, ne yazık ki herkes Tanrı'nın ve roketlerin altında yürüyor. Kuzey Denizi'ndeki bir Rus gemisinden Onyx hipersonik füzenin Lahey'deki mahkemeyi hedef alarak kullanılmasını hayal etmek mümkün" Kararın uluslararası hukukta farklı sonuçlar doğuracağını vurgulayan Medvedev, "Bu, hukukun temellerinin, ilkelerinin çöküşüdür. Sorumluluğun kaçınılmazlığına ilişkin varsayımlar da buna dahildir. Bundan böyle hiç kimse herhangi bir uluslararası kuruluşa başvurmayacak, herkes kendi arasında anlaşacak. BM'nin ve diğer kurumların tüm aptalca kararları paramparça olacak. Tüm uluslararası ilişkiler sisteminin kasvetli düşüşü yaklaşıyor. Güven tükendi"  ifadelerini kullandı.

AB, Rusya'nın savaş suçlarını incelemek için özel soruşturma merkezi kuracak Haber

AB, Rusya'nın savaş suçlarını incelemek için özel soruşturma merkezi kuracak

Avrupa Birliği (AB) Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Hollanda'nın Lahey kentinde işgalci Rusya'nın Ukrayna'da işlediği savaş suçları ve insan hakları ihlallerinin araştırılması için soruşturma merkezi açılacağını duyurdu. Avrupa Birliği Cezai Konularda Adli İşbirliği Ajansı (Eurojust) tarafından desteklenen merkezde, Rusya'nın topyekun işgali sonrasında işlenen savaş suçları incelenecek.  İşgalci Rusya, Ukrayna'nın ana karasına yönelik başlattığı saldırıda savaş suçları işliyor. Savaşın ilk günü 24 Şubat'tan bu yana sivilleri hedef alan işgalcilerin savaş suçları bir bir ortaya çıkıyor. Ukrayna ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri Rusya'nın işlediği savaş suçlarının soruşturulması için çağrıda bulunuyor. Ayrıca Putin ve savaşı destekleyen Rus yetkililerin, Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) yargılanması gerektiği belirtiliyor.  AB, LAHEY'DE RUSYA'NIN UKRAYNA'DAKİ SAVAŞ SUÇLARINI BELGELEYECEK AB, Ukrayna'daki savaş suçlarının araştırılması ve insan hakları ihlallerinin belgelenmesi için Hollanda'daki Lahey kentinde soruşturma merkezi açacak. Açılan soruşturma merkezi, Ukrayna’daki savaş suçlarına ilişkin uluslararası özel mahkemenin temelini oluşturacak. Dün Kıyiv'i ziyaret eden AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Lahey’de bir Ukrayna Uluslararası Soruşturma Merkezi açılacağını duyurdu. Avrupa Birliği Cezai Konularda Adli İşbirliği Ajansı (Eurojust) tarafından desteklenen merkezde, Rusya'nın topyekun işgal girişiminde işlenen savaş suçları incelenecek.  12 Aralık 2022'de yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Hollanda'nın "işgal mahkemesi" önerisi AB tarafından desteklenmişti. Bununla birlikte 6 ülkenin yer aldığı merkezde soruşturma ekibi bulunacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.