Türkistan topraklarının yüzde 39'u kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya
Özbekistan'ın Semerkant şehrinde, 13-17 Kasım 2023 tarihlerinde Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele etkinliği düzenlendi. Etlinlikte her yıl hava sıcaklığının ısınmasına bağlı olarak Türkistan'da uzun süreli kuraklıkların arttığı, bu durumun büyük ekonomik ve sosyal sorunlara neden olduğu bidirildi.
KURAKLIK TÜRK DEVLETLERİNİN EKONOMİSİNİ ETKİLİYOR
BM temsilcileri etkinlikte Türkistan nüfusunun yaklaşık yüzde 60'ının ana gelir kaynağı olarak doğrudan tarıma bağlı olduğunu aktararak, kuraklığın nüfusun çoğunluğunun ekonomik güvenliği ve refahı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu kaydetti. Ayrıca kuraklığın her geçen gün arttığı, dolayısıyla bölgesel düzeyde kuraklık riskinin ve kırılganlığının azaltılmasına yönelik eylemlerin koordine edilmesinin gerekli olduğunu da vurguladı.
TÜRKİSTAN'DAKİ KURAKLIĞIN BÜYÜKLÜĞÜ
BM verilerine göre Türkistan'da 152 milyon hektar arazi alanının yüzde 38,43'ü kuraklık yaşandığı belirtildi. Belirtilen miktarın yüzde 1,33'ü şiddetli kuraklık, yüzde 0,23'ü ise aşırı kuraklık olarak tanımlandı. Uzmanlar, tehdidin boyutunu anlamak için kuraklık yaşayan alanların Fransa'nın tamamından neredeyse üç kat daha büyük olduğunu vurguluyor.
TÜRK DEVLETLERİNİ KURAKLIK ESİR ALDI
Öte yandan diğer Türk devletlerinde de durum pek iç açıcı değil. Özbekistan'da kuraklık ülke topraklarının yüzde 89,5'ini, Türkmenistan'da yüzde 88'ini, Kazakistan'da ise yüzde 76'sını etkiliyor. Kırgızistan'da kuraklıktan etkilenen alan yüzde 42,4 olarak kaydediliyor. Tacikistan'da ise ülke topraklarının yüzde 47'si, yani 6,7 milyon hektar alanı değişen derecelerde kuraklıktan etkileniyor.