SON DAKİKA
Hava Durumu

#Köstence

QHA - Kırım Haber Ajansı - Köstence haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Köstence haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Romanya'da Türk-Tatar kültürü festivali! Haber

Romanya'da Türk-Tatar kültürü festivali!

Romanya Tatarları, Türk-Tatar kültürünü muhtelif oyunlar, müzikler ve danslarla tanıtacağı renkli bir festivale hazırlanıyor.  TÜRK VE TATAR KÜLTÜRÜ TANITILACAK Tatar Demokratik Birliği (UDT) tarafından bu sene 9'uncusu düzenlenecek olan Uluslararası Türk-Tatar Festivali, "Kurultay" başlığıyla tertip edilecek. 27-29 Eylül 2024 tarihleri arasında Romanya'nın Köstence kentinde gerçekleşecek olan festivalde birbirinden renkli gösteriler Türk dünyasının kültürünü tanıtacak.  Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Romanya Millî Komisyonu himayesinde ve Romanya Kültür Bakanlığının desteğiyle ikinci kez düzenlenen festivalde Türk-Tatar kültürünü tanıtmayı ve korumayı amaçlayan projeler ve kültürel etkinlikler gerçekleştirilecek.  KÜLTÜREL OYUNLAR SERGİLENECEK UDT Başkanı Naim Belgin, Kırım Haber Ajansına (QHA) yaptığı açıklamada, festivalin 27 Eylül'de kortej ile başlayacağını, ardından Türk dünyası başta olmak üzere Malezya, Endonezya, Brezilya gibi ülkelerden gelen gruplarla toplantı yapılacağını duyurdu. Başkan Belgin, festivalin ikinci günü olan 28 Eylül'de Türk dünyasından kültürel oyunların (güreş, okçuluk, at üstünde oyunlar, akıl oyunları...) sergileneceğini, konserin ardından resmî açılışın gerçekleşeceğini belirtti. Açılışta, festivale katılan farklı ülkelerin yetkilileri, Romanya'daki büyükelçiliklerin temsilcileri, kültür, sanat ve insan hakları alanında tanınmış isimler yer alacak.  KIRIM TATARLARI FESTİVALDE YER ALACAK Belgin ayrıca ikinci gün havai fişek ve şaman gösteriminin olacağını da sözlerine ekledi. Türk dünyasından yemeklerin ikram edileceği festivale katılanlar 29 Eylül'de Köstence'deki müzeleri, türbeleri ve tarihi alanları gezdikten sonra Kültür Gecesi'ne katılacak. Festival aynı akşam tanışma yemeği ile sona erecek. Festivale katılanlar arasında Türkiye'deki Kırım Tatar diasporası da olacak. Ayrıca Kırım Tatar müzisyen Rüstem Memed ve Gülizar Bekir festival kapsamında sahne alacak. "TÜRK DÜNYASINI BİR TUTACAK ÇALIŞMALAR YAPILACAK" Bu kapsamda Belgin QHA'ya verdiği bilgilerin ardından sözlerine, "Bu festivalimizin amacı Türk dünyasını bir tutacak çalışmalar yapmaktır." ifadesiyle son verdi.

“Bir Zamanlar Dobruca: İki Dünya Savaşı Arası Kırım Tatar Milli Hareketi” kitabı Köstence’de tanıtılacak Haber

“Bir Zamanlar Dobruca: İki Dünya Savaşı Arası Kırım Tatar Milli Hareketi” kitabı Köstence’de tanıtılacak

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından oluşturulması ve basımı desteklenen “Bir Zamanlar Dobruca: İki Dünya Savaşı Arası Kırım Tatar Milli Hareketi” kitabının tanıtım programı 25 Eylül 2024 tarihinde Köstence Ovidius Üniversitesinde gerçekleştirilecek. Kitabın yazarları, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu, Köstence Ovidius Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Metin Omer ve Varşova Üniversitesi Doktorant Edige Burak Atmaca 25-27 Eylül 2024'te Köstence Ovidius Üniversitesinde düzenlenecek Pontica Konferansı'nda kitabın sunumunu gerçekleştirecek. Konferans merkezinde ayrıa kitap için toplanan arşiv fotoğraflarından bir fotoğraf sergisi oluşturulacak. 25 Eylül 2024’te saat 12.00’de açılışı gerçekleştirilecek sergi, 25-27 Eylül 2024 tarihleri arasında Köstence Ovidius Üniversitesinde ziyaretçilere açık olacak. Türkçe, Rumence ve İngilizce olmak üzere üç dilde hazırlanan kitap, Romanya ve Bulgaristan’da iki savaş arası dönemde Kırım Tatar millî hareketine dair bölgede yok olmuş olan fotoğrafların özel arşivlerden tespit edilip ortaya konulması ile oluşturuldu. Bu açıdan Kırım Tatarlarının millî hafızasının korunmasına önemli bir katkıda bulunmakta. Kırım Tatarlarının sınırlar ötesi siyasi iş birliğini el alan özgün konusu, bu alanda önde gelen uzmanları bir araya getirmesi ve içerdiği birincil kaynaklar sebebiyle benzeri olmayan bir çalışma niteliği taşıyor.

Köstence'de 9. Geleneksel Türkçe Şiir Okuma Yarışması yapıldı Haber

Köstence'de 9. Geleneksel Türkçe Şiir Okuma Yarışması yapıldı

Köstence Yunus Emre Enstitüsü ve Köstence İl Eğitim Müfettişliği işbirliğinde Dobruca’da bulunan bölge okullarında 13 Aralık 2023 tarihinde “9. Geleneksel Türkçe Şiir Okuma Yarışması” programı gerçekleşti. Yarışma programı, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına ithaf edildi. DOBRUCA’DA 9. GELENEKSEL TÜRKÇE ŞİİR OKUMA YARIŞMASI GERÇEKLEŞTİ Köstence Yunus Emre Enstitüsünün sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Yunus Emre Enstitüsü ve Köstence İl Eğitim Müfettişliği iş birliğinde Dobruca bölgesindeki devlet okullarına yönelik olarak '9. Geleneksel Türkçe Şiir Okuma Yarışması' programı gerçekleştirildi. Cumhuriyet’in 100. Yılı'na atfedilen bu seneki programın teması 'Türkiye Yüzyılı' oldu. Köstence ili ve çevre yerleşim birimlerinden öğrencilerin katıldığı yarışma, çeşitli yaş gruplarında üç kategoride gerçekleştirildi. Programa, T.C. Köstence Başkonsolosluğundan Konsolos Sayın Ayça Doluküp, Yunus Emre Enstitüsü Romanya Müdürü Sayın Mustafa Yıldız, Köstence İl Eğitim Müfettişliği Türkçe Müfettişi Sayın İcbal Anefi, Şair ve Yazar Emel Emin, Ovidius Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Berrin Özcan, Köstence okullarında görevli müdürler, öğretmenler ve veliler katıldı. Türkçeyle coşan küçük yürekler, Cumhuriyetimizin 100. yılında günün anlam ve önemini yansıtan şiirleri okuyarak Türkiye sevgilerini büyük bir coşkuyla ifade ettiler. Yarışmanın ardından her kategoride ilk 3’e giren yarışmacılara özel ödüllerin verilmesinin yanı sıra tüm öğrencilere sponsorlarımız desteğiyle özenle hazırladığımız hediyelerini ve katılım belgelerini takdim ettik” ifadeleri yer aldı.

TİKA'nın katkılarıyla Köstence'de Haber

TİKA'nın katkılarıyla Köstence'de "Türk Dili, Kültürü ve Medeniyeti" konferansı

Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Balkanlardaki faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. TİKA'nın katkılarıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı dolayısıyla 19 Ekim 2023 tarihinde Romanya'nın Köstence kentinde Ovidius Üniversitesinde "5. Uluslararası Kültürel Çokseslilik: Dünyada Türk Dili, Kültürü ve Medeniyeti" başlıklı konferans düzenlendi. Konferans, üniversitesinin Edebiyat Fakültesindeki senato salonunda gerçekleştirildi. Açılış töreninde; Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Ovidius Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Dan Marcel Iliescu, Ovidius Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Alina Buzatu, RDTB Başkanı Osman Fedbi, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Turan, Bükreş Üniversitesi Öğretim Üyesi Liviu Franga ve çok sayıda katılımcı yer aldı.  Ayrıca Romanya Demokrat Türk Birliğinin (RDTB) katkılarıyla düzenlenen konferansa; 6 ülkeden 70'e yakın akademisyen ve bilim insanı ile Köstence Vali Yardımcısı Şenol Ali, Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul,  Bükreş Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Prof. Dr. Serpil Murtezaoğlu, TİKA Romanya Koordinatörü Hasan Burak Ceran, Romanya Müftüsü Yusuf Murat, Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mustafa Yıldız, Türkiye Maarif Vakfı Romanya Temsilcisi Alpaslan Ateş ve üniversite öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.  KONFERANSIN AÇILIŞ TÖRENİNDE YOĞUN KATILIM Konferansın açılış konuşmasını yapan Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, etkinliğin Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılında düzenlenmesi nedeniyle ayrı bir önem taşıdığını söyledi. Altan, Türk dilinin önemine vurgu yaparak Türk-Romen ilişkilerinden söz etti. "TÜRK DİLİ VE KÜLTÜRÜ BALKANLARIN KATKISIYLA KÜRESEL ÇAPTA ZİRVEDE" TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik ise açılış konuşmasında, Cumhuriyetin 100. yılına atfedilen programdan dolayı emeği geçenlere teşekkür etti. Balkanlar ile Türkiye arasındaki bilimsel çalışmaların ve faaliyetlerin giderek geliştiğine dikkat çeken Çevik, bunun Türkiye-Romanya arasındaki ilişkilere de yansıyacağını kaydetti. Çevik, Balkanların katkısıyla Türkistan coğrafyasından taşıdığı unsurlarla Türk kültür ve medeniyetinin zirveye ulaştığını dile getirdi. Ayrıca Çevik, Türk dili ve kültürünün küresel çapta büyük bir önem taşıdığının altını çizdi. Açılış töreninin ardından Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından hazırlanan Türk Evleri başlıklı resim sergisinin açılışı yapıldı. YEE Müdürü Mustafa Yıldız, sergi hakkında katılımcılara bilgi verdi. TÜRK GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ Geniş katılımın olduğu programın ardından Ovidius Üniversitesinin ev sahipliğinde Köstence Başkonsolosluğunun himayesinde "Türk Günü" etkinliği yapıldı. Programda, TİKA Bükreş Ofisi, Yunus Emre Enstitüsü, Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği, Maarif Okulu ve Romanya Demokrat Türk Birliği tarafından çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Köstence'de TİKA'nın yenilediği Haber

Köstence'de TİKA'nın yenilediği "Şiddete Maruz Kalan Anne-Çocuk Evi" törenle açıldı

Romanya Köstence’de 31 çocuk kapasiteli ve halen 10’u kız toplam 22 çocuğun barındığı “Şiddete Maruz Kalan Anne-Çocuk Evi” resmi açılış töreni gerçekleşti. Türkiye'nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik törene katılım sağladı. Büyükelçi Altan, bu senenin Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı ve Türkiye-Romanya diplomatik ilişkilerinin 145. yılı olması nedeniyle önemine işaret etti. TİKA Başkan Yardımcısı Çevik,  “Şiddete Maruz Kalan Anne-Çocuk Evi”  projesinin sosyal bir proje olduğunu belirterek buradaki çocukların daha iyi fiziki şartlarda yetiştirilmesi ve kapasitesinin arttırılmasına yönelik bir proje olduğunun altını çizdi.   Köstence Sosyal Yardım ve Çocuk Koruma Kurumu Genel Müdürü ise “Nerede dünyaya gelirse gelsin, sosyal statüsü ne olursa olsun insanlar, aralarında dostluk bağı kurarlar bu dostluğun kanıtı ise bugün burada görülüyor” dedi. Açılış törenine; Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik'in yanı sıra Türkiye’nin Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul, Sosyal Yardım ve Çocuk Esirgeme Kurumu Müdürü, TİKA Romanya Koordinatörü Hasan Burak Ceran, Romanya Müftüsü Yusuf Murat, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Romanya Müdürü Mustafa Yıldız, Romanya Türk-Müslüman Tatar Demokratik Birliği Başkanı Celil Esergep, Romanya Demokrat Türk Birliği yetkililerinin yanı sıra TİKA mensupları ile Şiddete Maruz Kalan Anne-Çocuk Evi yetkilileri katıldı. TİKA ROMANYA'DA FAALİYETLERİNİ SÜRDÜRÜYOR Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Romanya’nın Köstence ilinde bulunan Gheorghe Miron Costin Teknoloji Lisesinde gastronomi laboratuvarı törenle açıldı. Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, gençlerin törene katılımının, Türkiye-Romanya dostluğu için umut verdiğini belirtti. Büyükelçi Altan, TİKA’ya ve bu çalışmaya destek veren Romen makamlarına teşekkür etti. GASTRONOMİ ALANINDA İLK PROJE TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, gastronomi laboratuvarı açılış töreninde yaptığı konuşmada Romanya’da 8 yıldır her sektörde çalışmaları ve projeleri yürüttüklerini dile getirdi.  Çevik, gastronomi alanında ilk defa böyle bir proje uyguladıklarına dikkat çekerek; bu projenin Romanya’da yapılan 169. proje olduğunu ifade etti. Çevik, Romanya’da toplam 9 milyon avroluk bir yatırım yaptıklarını belirtti. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından, okulun gastronomi laboratuvarında eğitim gören 17 öğrenci ve 6 öğretmene diplomaları takdim edildi. Açılış törenine Türkiye’nin Bükreş Büyükelçisi Özgür Kıvanç Altan, TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, Türkiye’nin Köstence Başkonsolosu Emre Yurdakul, Köstence İl Milli Eğitim Müdürü, TİKA Romanya Koordinatörü Hasan Burak Ceran, Romanya Müftüsü Yusuf Murat, Köstence Vali Yardımcısı Şenol Ali, Okul Müdürü Semra Curtomer, YEE Romanya Müdürü Mustafa Yıldız, Romanya Türk-Müslüman Tatar Demokratik Birliği Başkanı Celil Esergep ve Romanya Demokrat Türk Birliği Başkanı Fedbi Osman'ın yanı sıra çok sayıda soydaş ve Rumen öğrenci katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.