Prof. Dr. Hakan Kırımlı'dan Kırım Tatar yemek kültürü söyleşisi
Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin düzenlediği Kırım Tatar Kültür Günleri etkinlikleri, ikinci gün etkinlikleri ile Kırım Derneği Genel Merkezinde devam ediyor. Bugün saat 15.00'te başlayan ilk etkinlikte kitap tanıtımı ve sunumu oldu. Ardından Prof. Dr. Hakan Kırımlı, halen hazırlamakta olduğu Kırım Tatar Yemek Tarihi hakkında söyleşi gerçekleştirdi.
Söyleşiye; Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denıs Zolotaryov, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Ercan Bozkurt, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, Kırım Tatar sanatçı Rüstem Memed, Kırım Tatar gazeteci Zera Bekirova, Azerbaycan Kültür Derneği Kadın Kolları Başkanı Nesrin Ünal ve çok sayıda misafir katıldı.
Prof. Dr. Kırımlı'nın Kırım Tatar yemek kültürünü anlattığı söyleşi, Kırım Haber Ajansının Facebook kanalından canlı yayınlandı.
???? [CANLI] Kırım Tatar Kültür Günleri'nde Prof. Dr. Hakan Kırımlı'dan Kırım Tatar Yemek Tarihi sunumuhttps://t.co/sTnIze07Wg pic.twitter.com/SWLHn6Hm0W
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) April 28, 2023
HAKAN KIRIMLI'DAN KIRIM TATAR YEMEK KÜLTÜRÜ SÖYLEŞİSİ
Prof. Dr. Hakan Kırımlı, "Kırım Tatar Yemek Kültürü" başlıklı sunumda Kırım, Türkistan ve Anadolu'dan örneklerle, geleneksel Kırım Tatar yemekleri hakkında tarihi ve kültürel bilgiler verdi. Kırımlı, Kırım Tatar yemekleri hakkında verdiği bilgilerin halen hazırlamakta olduğu yemek kitabının ana hatlarını oluşturduğunu kaydetti.
Kırım’ın tarih boyunca aldığı göçlerin ve buradaki milletlerin, kavimlerin yemek kültürünü şekillendirdiğini belirten Kırımlı, Kırım yemeklerinin ana referansının Kıpçak Türkleri olduğunu kaydetti. Bu minvalde, et ve sütten müteşekkil yemeklerin dikkat çektiğini ve hayvancılığın ön planda olduğunu belirtti.
KIPÇAK TÜRKLERİNDEN GÜNÜMÜZE KIRIM TATAR YEMEKLERİ
Kıpçaklar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Kırımlı, Karpatlardan Macaristan’a Kıpçakların Kırım'da yayıldığını ve tipik Asya konargöçer toplumun bir yansıması olduğunu dile getirdi. Kırım'a farklı dönemlerde gelen Kıpçakların bölgenin beslenme kültürüne etkisinden bahseden Kırımlı, etin, Kıpçak beslenmesinin etkin ögesi olduğunu vurguladı. Etin muhafaza edilmesi için geliştirilen yöntemlerinin yemek tariflerine nasıl yansıdığını anlattı.
Prof. Dr. Kırımlı, Codex Cumanicus'ta yer alan Kıpçak yemek kültürüne dair ipuçlarından örnekler verdi. Kırımlı, et ürünlerinin yanında Kırım Tatarlarının tarihi yemeklerinin genel olarak darıdan yapıldığını kaydetti. Darıdan yapılan çorba ve pilavlardan örnekler verdi.
KONARGÖÇER KÜLTÜRÜN ETKİSİ
Kırımlı, “Et hayati derecede önemli olsa da Kıpçaklar ve onların soyundan gelenler için ancak et özel günlerde bayramlarda yenilebilirdi” dedi. Yabancı halkların, Kıpçakların yemek kültürünü savaşlarda öğrendiklerini kaydetti.
Göçer halkın vazgeçilmez içeceklerinden kımızdan ve yayıktan elde edilen ayrandan bahsetti. Kırımlı, ayrıca geleneksel Kırım Tatar içeceği "boza'ya" ayrı bir parantez açtı. Kırım Tatar halkının geleneksel bozalarından bahsetti. Kırımlı, Kırım'ın çok önemli bir şarap ve balık kültürü olduğunu kaydetti.
Prof. Dr. Kırımlı, söyleşinin ardından katılımcılara kitaplarını imzaladı.