SON DAKİKA
Hava Durumu

#Kırım Tatar Bayrağı

QHA - Kırım Haber Ajansı - Kırım Tatar Bayrağı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kırım Tatar Bayrağı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ukrayna'da rekor büyüklükte Kırım Tatar bayrağı açıldı Haber

Ukrayna'da rekor büyüklükte Kırım Tatar bayrağı açıldı

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar sonrasında 26 Haziran tarihi, her yıl Kırım Tatar Milli Bayrak Günü olarak kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak da kabul ediliyor. Ukrayna'nın başkenti Kıyıv’deki İkinci Dünya Savaşı'nda Ukrayna Tarihi Milli Müzesi’nde bugün, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü münasebetiyle rekor büyüklükte Kırım Tatar bayrağı açıldı. Açılan Kırım Tatar bayrağının bir Ukrayna rekoru olduğu da kayıtlara geçti.  REKOR KIRAN BAYRAĞIN HİKAYESİ Eski siyasi tutsak, Kırım Tatar aktivist İsmail Ramazanov, rekor kıran bayrağının hikayesi hakkında şu açıklamalarda bulundu: "Donetsk bölgesindeki Kramatorsk şehrinde 2021 yılında ‘Kırım Üzerinde Kırım Tatar Bayrağı’ kampanyası başlatılmıştı. Kampanya çerçevesinde uzunluğu 16 metre ve genişliği 9 metre büyüklüğünde bir Kırım Tatar bayrağı dikildi. Daha sonra bayrak tüm Ukrayna’yı dolaştı ve ülkenin farklı yerlerinde yaşayan Ukrayna vatandaşları bayrak üzerinde Kırımlılara mesajlarını yazdı. 28 Haziran 2021 tarihinde 200 balon yardımıyla dev bayrak, Rus işgali altındaki Kırım ile Ukrayna’nın ana kısmı arasındaki Kalançak kontrol noktasından Yarımada'ya yolladı. Bayrak Kırım üzerinde uçtu ancak bir süre sonra rüzgar yönünü değiştirdi ve bayrak onu uçuran aktivislere geri döndü. ‘Bayrak geri döndü, Kırım da geri dönecektir’ sloganımız bu şekilde ortaya çıktı. Ardından bayrak Kırım işgalden kurtarılana kadar muhafaza edilmesi için müzeye devredildi." 26 HAZİRAN KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor. Her yıl bugün dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekiliyor. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında geniş çapta etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak Günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı. Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmed İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.

İrpin’de Kırım Tatar bayrağı göndere çekildi Haber

İrpin’de Kırım Tatar bayrağı göndere çekildi

Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde başlattığı geniş çaplı işgal girişimi ve saldırıların devam etmesine rağmen Ukrayna, bu yıl Kırım Platformu Zirvesi’nin üçüncüsünü düzenleyecek. Kırım’ı, Rus işgalinden kurtarmak amacıyla uluslararası çabaları birleştirmek için başlatılan Kırım Platformu’nun 3. zirvesi bu sene, 23 Ağustos 2023'te Ukrayna'nın başkenti Kıyiv’de düzenlenecek. Hibrit formatta düzenlenecek olan zirvede, Kırım’ın geleceği ve Karadeniz bölgesinin güvenliği ele alınacak. İRPİN’DE KIRIM TATAR BAYRAĞI GÖNDERE ÇEKİLDİ Rus saldırılarında büyük zarar gören Kıyiv bölgesindeki İrpin şehrinde, 3. Kırım Platformu Zirvesi’nin (şerefine ve) öncesinde, Kırım Tatar bayrağı göndere çekildi. Bayrağı göndere çekme törenine; Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Ukrayna Askeri İstihbarat Başkanı Kırılo Budanov, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov katıldılar. Konuya ilişkin sosyal medya üzerinden açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, şu  ifadeleri kullandı: “Kırım Tatarlarının yüzyıllar boyunca özgürlükleri, birlikleri ve nesillerin devamlılığı için verdikleri mücadelenin sembolü olan altın Tarak Tamgalı Kırım Tatar bayrağını kahraman kent İrpin’in merkez meydanında göndere çekmek bizim için bir onurdu. Kırım tamamen işgalden kurtarılana kadar bayrak burada kalacaktır! Eminim ki bugün Rus işgalcilerinden kurtarılan İrpin'de Ukrayna'nın bayrağı ve Kırım Tatar bayrağı dalgalandığı şekilde yakın zamanda bu iki bayrak Akmescit (Simferopol), Bahçesaray, Akyar (Sivastopol) ve Yalta kentlerimizde de dalgalanacaktır.” KIRIM PLATFORMU NEDİR? Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı. Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

Rus işgalciler, Kırım'daki okullarda Kırım Tatar bayrağını yasakladı! Haber

Rus işgalciler, Kırım'daki okullarda Kırım Tatar bayrağını yasakladı!

Rus işgali altındaki Kırım’ın Kremlin kontrolündeki kukla yönetimi, okullardaki törenlerde Kırım Tatar bayrağının göndere çekilmesini yasakladı. KırımSOS insan hakları örgütü, Kırım’ın işgalci yönetiminin okullardaki törenlerde Kırım Tatar bayrağını göndere çekmeyi yasakladığını bildirdi. İnsan hakları örgütüne konuşan kaynaklar, işgalci yönetimin, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Soykırımı Kurbanları Anma Günü gibi özel günlere ithaf edilen etkinliklerin de düzenlenmesini yasakladığını aktardı. Okullarda bu tür etkinliklerin planlanmasının işgalcilerce provokasyon hazırlığı olarak değerlendirileceği belirtildi. KırımSOS insan hakları örgütüne göre, bayrağın yasaklanmasına dair yazılı bir emir yayımlanmadı ancak Kırım'ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov'un temsilcileri, okulları dolaşarak bu konuda uyarılarda bulundu. İşgalciler, bu kararın, Kırım Tatar bayrağının Rus kanunlarında güya "resmileştirilmediği" için alındığını ileri sürdü. KIRIM’DA KIRIM TATARCA EĞİTİM VEREN OKUL KALMADI Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, daha önce yaptığı açıklamada; Rus işgalinden sonra Kırım’daki Kırım Tatar okullarının sayısının hızla azaldığını anlatmıştı. Ümerov, “Kırım’da sözde 7 Kırım Tatar okulu faaliyet gösteriyor. Ancak, bu okullarda eğitim Rusça verildiği için bu okullara Kırım Tatar okulu denilemez" değerlendirmesini yaptı.

Ukrayna'daki dev Kırım Tatar bayrağı, Yerli Halklar Günü kapsamında yenilendi Haber

Ukrayna'daki dev Kırım Tatar bayrağı, Yerli Halklar Günü kapsamında yenilendi

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM), Dünya Yerli Halklar Günü kapsamında 6 Ağustos 2023 tarihinde Kıyiv’de bir etkinlik düzenledi. Etkinliği düzenleyenler arasında; Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Müslümanları Dini İdaresi, Kırım Milli Varlık Vakfı ve EVKAF Vakfı yer aldı. Düzenlenen etkinlik çerçevesinde, Kıyiv’deki Dnipro Nehri'ne kıyısı olan Obolon sahilindeki beton levhalar üzerinde bulunan Kırım Tatar bayrağı yeniden boyandı. Ukrayna'daki dev Kırım Tatar bayrağı, Yerli Halklar Günü kapsamında yenilendihttps://t.co/UwE36x4XO9 pic.twitter.com/chW41QlBAd — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) August 6, 2023 UKRAYNA VE KIRIM TATAR BAYRAĞI İLK KEZ 2015'TE ÇİZİLMİŞTİ Kırım Tatar Milli Meclisinin (KTMM) Dünya Yerli Halklar Günü kapsamında düzenlediği etkinliğin bir parçası olan Kırım Tatar bayrağının yenilenmesi kapsamında konuşan KTMM Başkanı Refat Çubarov, 2015 yılında ilk kez beton levhalar üzerine Ukrayna ve Kırım Tatar bayrağının çizildiğini ifade etti. İNSANLAR, KENDİ İMKANLARIYLA BOYA SATIN ALDI Refat Çubarov, "Bizim için Kırım'ın tanımı ve Kırım Tatarlarının özellikle işgalden önce ayrılan Kırım sakinlerinin burada, Kıyiv’deki varlığı budur. Umarım, yarımadanın Ukrayna ordusu tarafından Rus işgalinden kurtarılmasından sonra da bu gelenek devam edecek” dedi. KTMM Başkanı Çubarov, insanların kendi imkanlarıyla 150 kilogramdan fazla boya satın alarak 1340 metrekarelik bir alanda Kırım Tatar bayrağını yeniden boyamak için seferber olduklarını söyledi. BİRÇOK KIRIM TATARI ETKİNLİĞE KATILDI Ukrayna merkezli basın kuruluşu Suspilne, Kırım Tatar bayrağının restorasyonu sırasında alanda bulunan kişilerden demeç aldı. Medya servisine konuşan Kırım Tatarı Renat Settarov, eşini ve kızını da etkinliğe getirdiğini söyledi. Settarov, “Bu şekilde çizilen çok az bayrağımız var. Milliyetimizin var olduğunu, yaşadığımızı ve Kırım’a dönmek istediğimizi dünyaya hatırlatmak gerekiyor. Bu, sadece burada değil her yerde yapılmalıdır” dedi. "BAYRAKSIZ MİLLET YOKTUR. KIRIM TATARLARI DA BİR MİLLETTİR" Sabah saatlerinden itibaren bayrağın yeniden boyanması için alanda bulunan Herson bölgesinden gelen bir Kırım Tatar genç, etkinliği sosyal medyadan öğrendiğini dile getirdi. Kırım Tatar genç, “Bu bizim bayrağımız, bizim görevimiz ve onu iyi durumda tutmalıyız. Bayraksız millet yoktur. Kırım Tatarları da bir millettir. Düşmanlarımız onu ezmek istiyor ama Kırım Tatarlarını destekleyen Ukrayna ve biz de onları destekliyoruz” açıklamasını yaptı. ULUSLARARASI YERLİ HALKLAR GÜNÜ Dünya Yerli Halklar Günü, Birleşmiş Milletler teşkilatının kararı üzerine, 1995 yılından itibaren her 9 Ağustos tarihinde kutlanıyor. İlk kez 9 Ağustos 1982 tarihinde Birleşmiş Milletler’in (BM) yerli halklarının haklarını korumaya yönelik komisyonu bir araya gelerek çalışmalarına başladı. UNESCO verilerine göre günümüzde dünyanın 790 ülkesinde, 7 binden fazla etnik dilde konuşan ve kültürel geleneklerine bağlı kalan yaklaşık 300 milyon yerli halk temsilcisi ikamet ediyor. Günümüzde ana vatanları Kırım Yarımadası'nda Rus işgali altında yaşayan, işgalcilerin sistematik baskı politikalarının hedefi olan Kırım Tatarları da, bahsi geçen yerli halklardan birisi. UKRAYNA'DA YERLİ HALKLAR KANUNU KABUL EDİLDİ Ukrayna Parlamentosunda, Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy’ın, 18 Mayıs 2021 tarihinde parlamentoya sunduğu “Ukrayna’nın Yerli Halklarına Dair” yasa tasarısı, 1 Temmuz 2021’da düzenlenen olağanüstü oturumda onaylandı. Söz konusu yasa ile; Kırım Tatarları, Karaylar ve Kırımçaklar Ukrayna’nın yerli halkları olarak tanınıyor. Yasa için parlamentodaki 345 kişiden 325 milletvekili “evet” oyu kullandı. Kırım Tatarlarına yerli halk statüsü veren kanuna parlamentodaki Rus yanlısı bir parti hariç tüm gruplar destek verdi. Bundan sonra Ukrayna’da “Kırım Tatar Halkının Statüsü Hakkında” başlıklı yasa tasarısını kabul edilmesi bekleniyor. KTMM VE KIRIM TATAR MİLLİ KURULTAYI HALKIN TEMSİL ORGANI OLARAK TANINACAK Gerekli yasal düzenlemelerin kabul edilmesinden sonra, Kırım Tatar Milli Kurultayı ve Kırım Tatar Milli Meclisinin, Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından Kırım Tatarlarının resmi temsil organı olarak tanınması bekleniyor. Kırım Tatar Milli Meclisi, 5 Haziran 2023 tarihinde Ukrayna'nın yerli halkı olan Kırım Tatarlarının temsil organı olarak yasal statüsünü tesis eden belgeleri, Ukrayna Devlet Etnopolitik ve Vicdan Özgürlüğü Servisine sundu.

Kırım'da, Kırım Tatar bayrağı taşıyan 2 kişiye para cezası! Haber

Kırım'da, Kırım Tatar bayrağı taşıyan 2 kişiye para cezası!

Rus işgalindeki Kırım’ın Karasubazar (Belogorsk) bölgesinde, dün Kırım Tatar bayraklarıyla Akkaya dağına çıkmak için birkaç arabayla yola çıkan Kırım Tatarları, işgalci güçler tarafından alıkonuldu. Kırım Dayanışması sivil teşkilatından yapılan açıklamaya göre arabalar peş peşe gidiyordu ama sadece 2'sinin üzerinde Kırım Tatar bayrağı vardı. Ebabil İbragimov, Akkaya'nın tepesinden konvoyu kayda alıyordu. Konvoy sırasında slogan atılmadı ve pankart açılmadı. Araç konvoyunu durduran sözde polis görevlileri, 1949 doğumlu Rüstem Kurnosov, 1958 doğumlu Enver Üseinov ve Ebabil İbragimov'u alıkoydu. KIRIM TATARLARINA DÜZMECE SUÇLAMA Sözde polis, kısa süre sonra Ebabil İbragimov’u serbest bırakırken; 73 yaşındaki Rüstem Kurnosov ve 65 yaşındaki Enver Useinov hakkında "miting, toplantı, gösteri organize etme kuralları ihlali" suçu ile idari dava açtı. İki Kırım Tatarı dün sözde mahkemeye çıkarıldı. TOPLAMDA 40 BİN RUBLE PARA CEZASI Kremlin kontrolündeki sözde mahkeme, arabalarında Kırım Tatar bayrakları taşıdığı için Rüstem Kurnosov’u 20 bin ve Enver Useinov’u 20 bin ruble para cezasına çarptırdı. RUS YÖNETİMİNDEN ETNİK AYRIMCILIK Öte yandan dün akşam saatlerinde Akkaya Dağının eteklerinde Rus bayrağının açıldığı bildirildi. Kırım Tatar aktivistlerin sözde polise “Rus bayrağı açan insanlar toplu eylem düzenleyecekleri konusunda bir bilgilendirme yaptılar mı?” sorusunu sorduğunda sözde polis görevlileri cevap veremedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.