Çekya Başbakanı: Kırım'ın işgali, uluslararası hukukun ihlalidir
Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi’nde konuşma yapan Çekya Başbakanı Petr Fiala, Rusya'nın Kırım'ı işgalinin uluslararası hukukun ağır bir ihlali olduğunu kaydetti ve Ukrayna'ya Rus saldırıları karşısında desteğini yineledi. Çekya Başbakanı Petr Fiala, Uluslararası Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi'nde yaptığı açılış konuşmasında, Ukrayna'ya desteğin Çekya için öncelik olmaya devam edeceğini vurguladı.
"KIRIM'IN İŞGALİ ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİDİR"
Başbakan Fiala yaptığı açılış konuşmasında, Kırım'ın Rusya tarafından işgalinin kabul edilemez olduğunu kaydederek, “Kırım'ın işgali uluslararası hukukun ihlalidir. Ukrayna, 1991 yılı sınırları içindeki topraklarının tamamı kurtarılana kadar özgür bir ülke olmayacaktır. Bu bir özgürlük, ahlak ve insan hakları meselesidir” ifadelerini kullandı.
"ÇEKYA, UKRAYNA'NIN ANA DESTEKÇİLERİNDEN BİRİSİDİR"
Ayrıca Başbakan Petr Fiala, "Ülkemiz 2014'ten bu yana Ukrayna'nın Rus saldırganlığına karşı mücadele çabalarını destekliyor. Bugün Çekya, Ukrayna'nın ana destekçilerinden birisidir" dedi. Rusya tarafından işgal edilen Kırım Yarımadası'ndaki ağır insan hakları ihlallerine değinen Fiala, kürsüde yaptığı konuşmada Kırım Tatarlarına seslenerek; adaletin eninde sonunda yeniden sağlanacağına vurgu yaptı.
ÇEKYA, ZELENSKIY'IN BARIŞ FORMÜLÜ'NÜ DESTEKLİYOR
Fiala ayrıca Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskıy'ın Barış Formülü'nün önemini hatırlatarak, Çekya'nın bu planın hayata geçirilmesi için verdiği desteğe dikkat çekti. Fiala, "Ukrayna lehine ilgili bilgilerin yanı sıra bu plan lehine argümanları tanıtmaya ve yaymaya devam edeceğiz" dedi.
KIRIM PLATFORMU İKİNCİ PARLAMENTER ZİRVESİ
İlk olarak Hırvatistan’ın başkenti Zagreb şehrinde yapılan zirve, bu yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapılıyor. Dünyanın birçok yerinden gelen parlamento temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen zirvenin ana gündemi Kırım’ın Rus işgali oldu. Uluslararası Kırım Platformunun ilk parlamento zirvesi, Ekim 2022'te Hırvatistan'ın Zagreb kentinde düzenlendi. Zirveye, 50'den fazla ülke ve kurumdan heyet katılım sağladı. Zirve katılımcıları, diğer hususların yanı sıra, Kırım’daki ciddi ve sistematik insan hakları ihlallerini ve suistimalleri kınadıkları ortak bir bildiriyi kabul etti.
KIRIM PLATFORMU NEDİR?
Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.
Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.