Kırım Tatar kadınlar, Kıyiv'de gerçekleşen iftarda bir araya geldi
Ukrayna'nın başkenti Kıyiv'de, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Kırım Cephesi girişiminin desteğiyle kadınlara özel bir iftar gerçekleştirildi. İftar programına siyasi mahkumların eşleri, aktivistler, askerler ve gönüllüler katılım sağladı.
İftara katılan kadınlar, Kırımlı siyasi tutsaklara destek mektupları yazdı ve babaları siyasi tutsak olan 300 çocuk için yardım toplama kampanyası düzenledi.
GERÇEKLEŞTİRİLEN BULUŞMALAR GELENEKLERİ YAŞATIYOR
Kırım Cephesi Temsilcisi Polina Neşçeret, düzenlenen bu tür etkinliklerin Rusya tarafından esir tutulan ve hapishanelerde bulunan kadın ve erkek Kırım Tatarlarının yakınlarını birleştirdiğini, aynı zamanda acil sorunlarını tartışmak için bir fırsat sunduğunu vurguladı. Temsilciye göre bu buluşmalar Yarımada'da neler olduğunu dünyaya hatırlatmak ve gelenekleri Kırım dışında korumak için özel bir fırsat sunuyor.
Neşçeret, "Kırım Cephesi ilk önce Kırım Tatarlarına yardım ediyor. Kırım Cephesi; Kırım'dan göç eden insanlara, ülke içinde yerinden edilmiş kişilere, Kırım Tatar askerlerine destek olmak için kuruldu." ifadelerini kullandı.
"BİR SONRAKİ İFTARIN UKRAYNA BAYRAĞI ALTINDA ÖZGÜR KIRIM'DA DÜZENLENMESİNİ DİLİYORUZ"
Etkinliğin organizatörlerinden olan Amina Akiyeva, bu yıl etkinliğe daha fazla kişinin katıldığını belirtti. Gerçekleştirdiği konuşmada Akiyeva, “Her şeyden önce, bize hızlı bir zafer dilemek istiyoruz. Çünkü her şey değişiyor, insan sayısı değişiyor, davet edilen insan kategorisi değişiyor, ancak tek bir şey değişmiyor. O da bu iftarın üst üste iki yıl boyunca geniş çaplı bir savaşın ortasında düzenlenmiş olması. Bir sonraki iftarın Ukrayna bayrağı altında özgür Kırım'da düzenlenmesini diliyoruz.” ifadelerini kullandı.
RAMAZAN AYI ORTAK DEĞERLERİN PAYLAŞILMASINI SAĞLIYOR
Etkinliğin konuklarından Mavile Halil ise Ramazan ayında insanların sadece oruç tutmadığını, bu ayın birlik olunan bir zaman olduğunu vurguladı. Halil, “Çünkü sadece Ramazan ayında ortak iftarlarımız, ortak dualarımız oluyor ve bu yüzden Ramazan'ın toplumun bir araya geldiği çok güzel bir ay olduğunu düşünüyorum. Bu çok önemli çünkü birbirimize destek olmamızı, ortak değerlerimizi paylaşmamızı sağlıyor. Üçüncü ve bence en önemli olan şey ise şu anda Kırım'da olmayan, evlerinin dışında olan insanların bu atmosferi yeniden yaratmaya, onlara evlerini hatırlatan yerlerin ve insanların olduğu yerde olmaya ihtiyaçları var.” şeklinde konuştu.
Ayrıca Halil, Ukrayna'daki Müslümanlar ve ülke geneli için oldukça zor bir dönemde olduklarını vurgularken bu tür etkinlikler aracılığıyla inancı güçlendirmenin ve birleşmenin önemli olduğunu belirtti.
Program kapsamında katılımcılara İslam dininin kutsal kitabı Kuran-ı Kerim dağıtıldı.