Melek Maksudoğlu'nun "Kırım Bizimdir" kitabı çıktı
Emel Kırım Vakfı Genel Sekreteri Melek Maksudoğlu'nun hazırladığı "Kırım Bizimdir/Kırım Tatarlarının Bitmeyen Mücadelesi" isimli kitabı, İnkılap Yayınları tarafından piyasaya sürüldü. 29 Temmuz 2023 tarihinde raflardaki yerini alan eser, okuyucuların beğenisine sunuldu.
MAKSUDOĞLU, YÜKSEK LİSANS TEZİNİ GENİŞLETEREK KİTAP HALİNE GETİRDİ
Melek Maksudoğlu, Kırım Haber Ajansının (QHA) kitapla ilgili sorularına yanıt verdi. Maksudoğlu, yüksek lisans tezini, yönetmen ve yapımcı Neşe Sarısoy Karatay'ın önerisi üzerine kitap haline getirdiğini söyledi. Tez çalışmasında daha çok Kırım Tatarlarının vatana dönüşüyle birlikte milli mücadele dönemini ele aldığını dile getiren Maksudoğlu, çalışmasını genişleterek yayın haline getirdiğini belirtti.
"KIRIM BİZİMDİR"
Maksudoğlu, 2000 yılında İngiltere'ye taşındığını ve orada Kırım'daki Rus baskılarını anlatmaya gayret ettiğini belirtti. Maksudoğlu, "Kırım Bizimdir başlığını koymamın sebebi, Rusların o dönemde Kırım'ın kendilerine ait olduğunu öne sürmesiyle başladı. Onlara bir tepki olarak, 'Kırım sizin değil Kırım bizimdir. Yerli halk biziz' demek istediğim için bu başlığı seçtim" ifadelerini kullandı.
ESERDE KIRIM HANLIĞINDAN 2022'YE KADAR KIRIM TATAR TARİHİ YER ALIYOR
Eserinde Kırım Tatar tarihini kısaca anlattığını ifade eden Maksudoğlu, "Kitapta; Kırım Hanlığı, Katherina'nın İşgali, Sovyetler Birliğinde Kırım toprakları, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü, Kırım Tatar Milli Hareketinin Başlangıcı, Sovyetlerin Yıkılışı, Kırım Tatar diasporasına yapılan yardımlar, Kırım Tatarlarının Milli Kimliğinin Korunması, Kırım'ın Ruslar tarafından işgali, sözde referandum ve buna yönelik dünyanın tepkisi gibi pek çok konuyu anlattım. Bir İngiliz gazetecinin 2018'de Kırım'da yaptığı araştırma sonucunda günlerce karakolda bekletilmesi konusunu, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal'in tercüme ettiğim mektubu ile Cemil Gaffar'ın mektubunu ele aldım. Ayrıca liderlimizin vatan Kırım'a giremeyişi ve ATR'nin ve Kırım Haber Ajansının Kırım'dan Ukrayna'ya taşınma süreci gibi pek çok eseri kitapta anlattım" dedi.
Maksudoğlu, eseri İngilizce yayımlayarak, vatan Kırım'daki Rus baskısını global anlamda duyurmak istediğini söyledi.
"KIRIM SERBEST OLACAK, YAPACAĞIMIZ ÇOK İŞ VAR"
Maksudoğlu kitabın arka kapağında Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun eşi Safinar Cemileva'nın çok etkilendiği sözlerine yer verdi. Cemileva'nın dile getirdiği ifadeler şu şekilde:
"Biz sürgünden Kırım'a döndük, topraklarımızda Ruslar oturuyordu. Ama halkımızın gözünde bir ışık, bir ümit vardı. Çadırlarda oturmamıza, bataklıklarda olmamıza rağmen evimizi kuracağız, medeniyetimizi yeniden inşa edeceğiz, artık vatanımızdayız diye herkesin gözünde ışık vardı. Rusya'nın 2014 yılındaki işgalinden sonra halkımızın gözündeki o ışık yavaş yavaş sönmeye başladı. Elbette Kırım serbest olacak, biz geri döneceğiz. Yapacağımız çok iş var. Medeniyetimizi kuracağız. "
İngilizce olarak satışa sunulan kitap İnkılap Yayınlarının internet sayfasında yer alıyor.
MELEK MAKSUDOĞLU KİMDİR?
Melek Maksudoğlu 1999 yılında Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi'nden mezun oldu. 2004 yılında Londra Üniversitesi Oryantal ve Afrika Çalışmaları Okulu'nda Prof. Dr. Şirin Kainer ile Kırım Tatarlarının vatana dönüş mücadelesini çalıştı. Londra King's College'de Kırım Tatar milli kimliği üzerinde araştırmalar yaptı. Son dönemde Kırım'daki zorbalıklar konusunda doktora yaptı. Maksudoğlu Emel Kırım Vakfı'nda Genel Sekreter görevini yürütüyor. İstanbul'da yaşıyor. Maksudoğlu'nun bir oğlu var.