Kırgız Türkçesi bilmeyen devlet memurları kovulacak
Kırgızistan'da dil ve alfabe çalışmaları son hızıyla devam ediyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ülkedeki yeni yasaya göre Kırgız Türkçesi kullanılmasına yönelik eleştirisi, Kırgızistan'da yeni bir hareketlenmeye yol açtı. Lavrov, geçen hafta Kırgızistan'da vatandaşların Rusça konuşması gerektiği konusunda uyarıda bulunduğunu söylerek hadsiz bir açıklama yapmıştı.
KIRGIZ DİLİNİ BİLMEYEN DEVLET MEMURLARI KOVULACAK
Kırgızistan Devlet Dilli Ulusal Komisyonu Başkanı Kanıbek Osmanaliyev, 27 Haziran 2023 tarihinde Kırgız Ulusal Haber Ajansı Kabar'a yaptığı açıklamada, ülkede resmi dilin Kırgız Türkçesi olduğunu vurgulayarak bu dili kullanmayan devlet memurlarının kovulacağını söyledi. Osmanaliyev, "Devlet dilini bilmeyen memurun Kırgız dilini öğrenmesi için 3-4 yılı vardı. Devlet memuru dâhi ise dili yarım yılda öğrenebilir. Dil öğrenmeye olan bağlılıklarının süresi çoktan dolmuştur. Dili bilmeyenler görevden alınacak" ifadelerini kullandı.
"RUS DİLİNE DÜNYANIN HİÇBİR ÜLKESİNDE SAYGI YOK"
Ayrıca Rusça'nın Kırgızistan'daki rolü ve statüsüne yönelik spekülasyonlar olduğunu dile getiren Osmanaliyev, "Rus diline Kırgızistan'da olduğu gibi dünyanın hiçbir ülkesinde saygı yok" vurgusunu yaptı. Osmanaliyev, "Kırgız dilini bilmesi gereken yetkilileri, özellikle de doktorları ve öğretmenleri listeleyen 32. madde etrafında tartışmalar çıkıyor. Onlar hükumet yetkilileri değil, Lavrov'u utandıran çok akıllı insanlar" dedi.
Kırgızistan'da 17 Temmuz 2023'te yürürlüğe giren yasaya göre devlet çalışanları, milletvekilleri, öğretmenler, hakimler, savcılar, avukatlar, sağlık çalışanları ve vatandaşlar, Kırgız dilini bilmek mecburiyetinde. Söz konusu yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Lavrov'un "demokrasi" eleştirisine Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'dan yanıt geldi. Caparov, söz konusu yasada Rusça dil ayrımcılığı kavramı olmadığını belirtti.