SON DAKİKA
Hava Durumu

#Kazan Tatarı

QHA - Kırım Haber Ajansı - Kazan Tatarı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kazan Tatarı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kazan Tatar millî hareketi emektarı Agliullin, Rusya tarafından yine alıkonuldu! Haber

Kazan Tatar millî hareketi emektarı Agliullin, Rusya tarafından yine alıkonuldu!

Baskıcı politikaya sahip olan Putin Rusyası, bir kez daha Kazan Tatar millî hareketi emektarı Zinnur Agliullin'i sorguya aldı.  AGLİULLİN SORGULAMANIN TATARCA YAPILMASINI TALEP ETTİ Daha önce düzmece suçlamalarla Rus kolluk kuvvetleri tarafından evine baskın düzenlenen 73 yaşındaki Agliullin, 15 Ekim 2024 tarihinde alıkonularak, Soruşturma Komitesine götürüldü ve sorguya alındı. Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Agliullin şu ifadeleri kullandı: Dün akşam polis evime geldi ve beni sorguya götürdüler. Benim ilkem sadece Tatarca konuşmak, bu yüzden tercüman aracılığıyla iletişim kurduk. Hissediyorum ki, ceza soruşturması sona eriyor ve yakında mahkeme olacak. Sorgulayan kişi, Tatarları sevmeyen biri. Ben Tatar soruşturmacı olmasını istedim. "İKTİDARA KARŞI OLUMSUZ BİR TUTUM SERGİLERSEN SORGUYA GÖTÜRÜÜYORLAR" Son bir yıl içinde evimde 3 kez arama yapıldı  ve bundan çok bıktım. Yaşama özgürlüğü tanımıyorlar. Akşam saatlerinde sadece dışarı çıkardılar. Giden insanlar bir daha dönmesin. Burada güçlü bir baskı var. İktidara, Ruslara karşı olumsuz bir tutum sergilersen, hemen alıp götürüyorlar. Rejimler her zaman olmuştur ama bu kadar yoğun değildi. Onlara hiçbir delil, yasa, hatta Anayasa da gerekmez. Eğer dışarıda güçlü bir şekilde durup, diğer halkların dikkatini çekemezseniz, burada ikinci bir aşama başlayacak. Şu anda fiziksel olarak yok etme ihtimaline sahipler. Burada korkutucu bir atmosfer var. Daha önce aktivistlerle çalışan insanların evlerine, dairelerine giriyorlar. Yanımda dolaşan insanları sorguluyorlar. Bu artık ruhsal bir terör biçimi aldı. Bu onların saldırganlığının mı yoksa zulmünün bir belirtisi mi bilemiyorum. Şu anda ciddi bir baskı yapıyorlar. "MİLLÎ HAREKETÇİLERİN İSİMLERİNİ BİR YERE YAZMALISINIZ" Neden suçlandığımı dinledim. Hiçbir delil yok ama bunlara gerek de yok. Yasalar işlemiyor. Artık alarm vermek gerektiğini düşünüyorum. Giden insanlar asla geri dönmesin, onların kaderi Navalni'ninki ile benzer olacaktır. Burada merhamet de yok, acımak da. Mahkemeyi bekliyoruz. O, muhtemelen BRICS Zirvesi'nden sonra olacak. Bana destek göstereceksiniz umudundayım. Benim işimi, Tataristan'da doğan Ruslar yürütüyor. Tavsiyem: Millî harekette çalışan insanların isimlerini yazmak, akılda tutmak lazım. Zaman değişecek ve onlar sorumluluk alacaklar. AKTİVİST AGLUİLLİN, 1990'LI YILLARDA AÇLIK GREVİ DÜZENLEMİŞTİ 1990’lı yıllarda Kazan Tatar Halk Merkezi liderliği görevini yürüten Agliullin, Ağustos 1990’da Tataristan’a cumhuriyet statüsünün verilmesi talebiyle açlık grevi düzenleyen aktivistlerden biriydi. 73 yaşındaki millî hareket emektarı Agliullin, Mayıs 2024’te gözaltına alınmıştı. Birkaç saat süren sorgudan sonra aktivist serbest bırakılmıştı. Son olarak Agliullin, 18 Eylül 2024 tarihinde de Rus kolluk kuvvetleri tarafından alıkonulmuştu. 

Kazan Tatar edebiyatının ve basın dünyasının öncüsü Ayaz İshakî Haber

Kazan Tatar edebiyatının ve basın dünyasının öncüsü Ayaz İshakî

Kazan Tatar edebiyatının ve basın dünyasının tanınmış isimlerinden, Kazan Tatarlarının aydınlanması ve özgür bir İdil-Ural devletinin kurulmasını savunan Ayaz İshakî, vefatının 70. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anılıyor. Ayaz İshakî, Kazan ilinin Çistay ilçesinin Yevşirme köyünde 23 Şubat 1878’de dünyaya geldi. Öğrencilik döneminde gerçekleşen devrim hareketlerine aktif olarak katıldı. İshakî, büyük Kırım Tatar aydını İsmail Bey Gaspıralı’nın çıkardığı "Tercüman" gazetesini okuyarak fikir dünyasını genişletti. 1897’de Kazan'da yeni açılan Emirhanovlar Medresesi’nde çalışmaya başladı ve öğrencileri aktif katılıma teşvik eden yenilikçi bir eğitim metodu geliştirdi. 1905 yılı devrimini destekledi ve Tatar halkını uyandırmaya çalıştı. BAĞIMSIZ BİR İDİL-URAL DEVLETİ Ayaz İshakî, Çarlık rejimine karşı yazıları ve faaliyetleri nedeniyle sürekli olarak takip edildi ve hapse atıldı. 1907’de Arhangil vilayetine sürgün edildi. Bu dönemde Tatar gençlerinin devrimci hareketlere katılımını anlatan "Tartışma" adlı dramını yazdı. 1913'te genel afla serbest bırakıldı ancak Kazan'da yaşamasına izin verilmedi. Bu yüzden mücadelesine Petersburg'da devam etti ve "İl" gazetesini çıkardı. 1917’de Şubat Devrimi'ni sevinçle karşılayan Ayaz İshakî, Türk halklarının birliği ve millî özerklik için mücadele etti. Ancak, Ekim Devrimi sonrasında Bolşeviklerin baskısı altında milliyetçi düşüncelerini savunmak zorlaştı. Ufa'da Millî Meclis kurulduğunda, İshakî bağımsız bir İdil-Ural devletinin kurulmasını savundu. YAZDIĞI ESERLER, ONUN GENİŞ BİLGİ BİRİKİMİNİ VE ELEŞTİREL BAKIŞ AÇISINI YANSITIYOR 1918'de Paris Sulh Konferansı’na delege olarak gönderilen İshakî, Rusya'ya dönmedi ve sürgün hayatı başladı. Harbin, Paris, Berlin ve Varşova gibi şehirlerde yaşadı. 1939'da Türkiye'ye göç ederek İstanbul’a, ardından Ankara’ya yerleşti. 22 Temmuz 1954’te Ankara’da vefat eden Ayaz İshakî, vasiyeti üzerine İstanbul’daki Edirnekapı Şehitliği'ne defnedildi. Ayaz İshakî’nin yaşamı boyunca yazdığı eserler, onun geniş bilgi birikimini ve eleştirel bakış açısını yansıtmaya, mücadelesi, Tatar halkı ve Türk dünyası için bir ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.