Kırım Tatar köyü Karayavşan'da Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlandı
İrem Kaya / QHA Ankara
Kırım Gelişim Vakfı, Polatlı Kırım Derneği ve Karayavşan Mahallesi Muhtarlığı tarafından bugün düzenlenen etkinlikte, Kırım Tatar Millî Bayrak Günü büyük bir coşkuyla kutlandı. Ankara'nın Polatlı ilçesindeki Karayavşan köyünde etkinliğe çok sayıda Kırım Tatarı'nın katılması sağlandı.
Kırım Tatarları, Karayavşan köyünde Kurtuluş Savaşı'nın sona erdiği Tavşantepesine dev bir Kırım Tatar bayrağı açtı.
Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kırım Tatar milli marşı Ant Etkenmen'in okumasının ardından başlayan etkinlikte; Polatlı Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Oğuzhan Tekdoğan, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Şefika Gaspıralı Kadın Birliği Başkanı Doç. Dr. Gayana Yüksel ve Ukrayna Devlet Halk Müziği Sanatçısı Kırım Tatarı Rüstem Memed açılış konuşması yaptı.
Polatlı Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Oğuzhan Tekdoğan açılış konuşmasında Kırım Tatar Milli Bayrak Günü'nün anlam ve önemini anlattı. Tekdoğan, "Bu etkinliğin ilk yılında Karayavşan köyünü seçmemizin sebebi, al bayrağımızın kalelerinden biri olan köyümüzün Kırım Tatar Tarak Tamga bayrağı ile buluşturup Kırım'daki soydaşlarımıza destek olmaktır." açıklamasını yaptı. Kırım Tatar Milli Bayrak Günü çerçevesinde konuşan Tekdoğan, 1917 yılında toplanan ilk Kurultay’ın bu bayrağı milli bir simge olarak kabul ettiğini ifade etti. Tekdoğan, Tarak Tamgalı Gök Bayrak’ın Sovyetler Birliği tarafından 1921 yılında burjuvazi simgesi olarak yasaklandığını ve milliyetçilik sembolü olarak nitelendirildiğini anlattı. Tekdoğan, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü fikrinin babası Ahmed İhsan Kırımlı'ya teşekkür etti. Polatlı Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Tekdoğan, bu kutlamanın artık her yıl tekrar edileceğini kaydetti.
ÜMİT ŞİLİT: BAYRAKSIZ MİLLET, BAYRAKSIZ ULUS OLMAZ
Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, bayrağın önemine değinirken, “Bayraksız millet, bayraksız ulus olmaz. Bu gök bayrağımız burada dalgalanacak. Dünyanın her yerinde dalgalanacak. Bizler inanıyoruz” açıklamasını yaptı.
Şilit, Tavşantepe’nin anlamını vurgularken, bölgenin Kurtuluş Savaşı açısından anlamlı bir bölge olduğunun altını çizdi. Şilit, “Tavşantepe, Kurtuluş Savaşı'nın bittiği yerdir.” dedi.
Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nın ne anlam ifade değinen Şilit, “1944’ü unutmadık, unutturmayacağız. Kırım Tatarlarının topyekun sürgünü Kırım'ın soykırımı ama maalesef bu anlamlı günü bu kara günü içimizde bilmeyenler var.“ açıklamasını yaptı.
GAYANA YÜKSEL, KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ'NÜN NASIL TERTİP EDİLDİĞİNİ ANLATTI
Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi, Şefika Gaspıralı Kadın Birliği Başkanı Doç. Dr. Gayana Yüksel, Türkiye’deki Kırım Tatar köylerinde yapılan bu etkinliğin Bulgaristan’da, Romanya’da da yapılmasını temenni etti. Yüksel, 2009 yılında Kırım’da Kırım Tatar gençlerin Kırım Tatar Milli Bayrak Günü’nü nasıl teşkil ettiğini anlattı. Yüksel, “Kırım Tatar Milli Bayrak Günü, hepimizin kutlu sembolüdür. Bütün halkın sembolüdür. Geniş bayramlar tertip etmeliyiz.” açıklamasını yaptı. Yüksel, 2010’da Akmescit’te düzenlenen ilk bayrak günü etkinliğini anlattı.
Yüksel, Bayrak Günü'nün fikir babası Ahmed İhsan Kırımlı’nın Kırım Tatar Milli Bayrak Günü ile ilgili düşüncelerini anlattı. Yüksel, “Türkiye'den Kırım Tatar diasporasının lideri Ahmet İhsan Kırımlı'dan çıktı. O zaman Kırımlı, ‘Kırım Tatar halkının sadece matem günleri, kara günleri olmamalıdır. Mutlaka bayramlar, sevinçli günler, insanları birleştiren günler olmalıdır.’ dedi” ifadelerini kullandı.
Yüksel, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal'in Rus esaretinden kurtulması münasebetiyle Kırım Tatar halkını tebrik etti.
Ukrayna Devlet Halk Müziği Sanatçısı Kırım Tatarı Rüstem Memed konuşmasına, “Bir milletin bayrağı olmazsa o millet yaşayamaz.” dedi. Memed, “Milletler adetlerinden, yemeklerinden, türküsünden, masalına her şeyiyle ayrılırlar. Milletler güller gibidir. Hepsinin kendi kokusu, rengi var. Bunu Numan Çelebicihan söylüyor.” açıklamasını yaptı. Milletlerin hayatta kalması için gerekli olanın ne olduğuna işaret eden Memed, “Milletimiz dilini unutmasa, bayraklara hürmet etsen bu millet yok olmaz” dedi.
Konuşmaların ardından Kırım Derneği Genel Merkezi Halk Dansları Topluluğu Cıyın Ansambli, geleneksel Kırım Tatar oyunu ile insanların beğenisini topladı. Saat 16.00'da başlayan etkinlikte Kırım Tatar yemeklerinden çibörek, samsa ve kete ikramı yapıldı.
Programın devamında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş telefonla bağlanarak, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü'nü kutladı. Yavaş, bu tarz bayramların unutulmaması gerektiğini vurgularken, etkinlik düzenlemelerine teşekkür etti.
Program, ses sanatçısı Ahmet Coşkun ve orkestrasının çeşitli enstrümanlarla seslendirdiği "Ey Güzel Kırım" türküsüyle son buldu.