SON DAKİKA
Hava Durumu

#Karar

QHA - Kırım Haber Ajansı - Karar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Karar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

BM, Rusların Ukraynalılara karşı işlediği işkence ve infazlar hakkında yeni bir karar kabul etti Haber

BM, Rusların Ukraynalılara karşı işlediği işkence ve infazlar hakkında yeni bir karar kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda 20 Kasım 2024 tarihinde Kırım ve Ukrayna hakkında önemli bir karar tasarısı daha görüşüldü. BM'de alınan kararda; Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarında savaş esirlerine yönelik Rusya'nın işlediği işkence ve yargısız infazların kayıt altına alınması öngörüldü. BM Genel Kurulunun insan haklarından sorumlu olan Üçüncü Komitesi, Ukrayna'nın Kırım Yarımadası dahil olmak üzere Rus işgali altında olan topraklarındaki ağır insan hakları ihlallerine ilişkin kararı kabul etti. 49 ülkenin ortak imzasıyla hazırlanan karar tasarısına; 78 ülke lehte oy verdi, 16 ülke aleyhte oy verdi ve 78 ülke ise karar tasarısına çekimser oy kullandı. RUSYA'NIN SAVAŞ SUÇLARINA DESTEK OLAN ÜLKELER Karara karşı oy kullanarak Rusya'nın saldırganlığı ve savaş suçlarını destekleyen ülkeler arasında; Belarus, Çin, Küba, Kuzey Kore, Eritre, Etiyopya, İran, Kazakistan, Mali, Nikaragua, Sudan, Suriye, Zimbabve yer aldı. RUSYA, KARARA LEHTE OY VERİLMEMESİ İÇİN ÜLKELERE BASKI YAPIYOR BM Genel Kurulunda Kırım'daki insan hakları ihlallerine ilişkin her yıl çeşitli kararlar kabul ediliyor. Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Serhiy Kislitsya, BM'de kabul edilen karara ilişkin yorum yaptı. Kislitsya, savaş suçlusu Rusya Federasyonu'nun, kararın lehinde oy vermemeleri için ülkelere baskı yaptığını duyurdu. YARGISIZ İNFAZLAR VE SAVAŞ SUÇLARI KAYIT ALTINA ALINACAK Kabul edilen belgede, Ukrayna'nın Kırım Yarımadası ile Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporijjya'nın bazı bölgelerinde devam eden Rus işgali bir kez daha kınandı. Ukraynalı diplomatların belgenin metni üzerinde çalıştığı ve taslak metnin BM'ye özel davetli olarak gelen insan hakları savunucuları ve BM üyesi ülkeler tarafından geniş bir destekle hazırlandığı öğrenildi. Ukraynalı diplomat Kislitsya, bu yılki karar metninde Ukraynalı savaş esirlerinin durumunun açıkça yer aldığını kaydetti. Belgede; savaş esirlerine yönelik infazlar, işkence eylemleri ve uluslararası insancıl hukukun ihlallerinin kayıt altına alınacağı belirtildi. Karar metninde, Cenevre Sözleşmelerinde kabul edilen maddelerin ihlali gündeme geldi. Bunlar arasında; işgalci Rusya'nın esaret altında tuttuğu kişilere yönelik uygun tıbbi bakım sağlamaması ve tehlikeli gözaltı koşullarının kabul edilemez olması yer aldı. Bu kapsamda, uluslararası kuruluşlara özellikle de Uluslararası Kızılhaç Komitesine, savaş esirleri bağlamında daha fazla çalışma çağrısı yapıldı. Rusya, cephaneleri biterek teslim olan #Ukrayna askerlerini infaz etti!https://t.co/k6FhtukWek pic.twitter.com/E1L8Oa7aTu — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) December 5, 2023

Dolkun İsa: İşgalci Çin’in yalan propaganda kampanyaları çöküyor Haber

Dolkun İsa: İşgalci Çin’in yalan propaganda kampanyaları çöküyor

Merkezi Almanya'da bulunan DUK Başkanı Dolkun İsa, BM üyesi 51 ülkenin Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yürüttüğü etnik soykırım politikalarını kınayan ve sonlandırılması çağrısında bulunan ortak açıklamasını değerlendirdi. İŞGALCİ ÇİN’İN YALAN PROPAGANDA KAMPANYALARI ÇÖKÜYOR Dolkun İsa, 22 Ekim 2023 tarihinde Özgür Asya Radyosuna (RFA) yaptığı açıklamasında, Birleşik Krallık Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisinin girişimi ile 51 BM üyesi ülkenin Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki  etnik  soykırım politikalarının sona erdirilmesi konusunda öncülük ettiğini belirterek, "Birleşik Krallık BM Temsilcisinin ortak açıklamaya öncülük etmesini  şükranla karşılıyoruz. Ancak bu tür resmi açıklama ve ifadelerin Çin'in hesap verebilirliğini garanti etmediği sürece pek anlam ifade etmediğini de unutmamalıyız. Buna karşılık bu kez BM üyesi daha fazla ülkenin Çin’i Uygur Soykırımı'nı kınamak ve tepki göstermek adına ortak bildiriye imza atmasını memnuniyetle  karşılıyoruz. İşgalci Çin’in gerçeklere tamamen aykırı yalan propaganda kampanyalarının ters etki yarattığını görüyoruz. Bunu ortak açıklamayı imzalayan ülkelerin sayısının artmasından anlayabiliyoruz. Bu da Çin’in yalan kampanyasının başarısız olduğu anlamına gelmektedir" ifadelerini kullandı. TÜRKİYE, ORTAK KARARA İMZA ATMADI Birleşmiş Milletler 3. Komitesi tarafından hazırlanan Çin’in Uygur Soykırımı'nı durdurması için hazırlanan ortak bildiriye; Arnavutluk dışındaki diğer Müslüman ülkelerin imzadan kaçınmasının utanç verici olduğunu vurgulayan İsa, "Birçok Türk ve Müslüman ülkenin, Çin’i kınayan açıklamaya imza atmaması düşündürücü ve bizi hayretler içinde bıraktı. Ayrıca, 2022’de Çin’i kınayan açıklamaya imza atan 50 ülke arasında yer alan Türkiye ve Somali’nin de bu kez imza atmamasını anlamak mümkün değil" dedi. "ÇİN'İN DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ ETNİK TÜRK SOYKIRIMI DEVAM ETMEKTEDİR" Türkiye'nin Gazze'deki katliama sessiz kalmamasını takdirle karşıladıklarını aktaran DUK Başkanı İsa, "Çin’in Doğu Türkistan’daki etnik Türk soykırımı artarak sürmektedir. Türkiye’nin Doğu Türkistan konusundaki bu tutumuna karşılık, Gazze’de sivilleri bombalayan ve katliam yapan İsrail’i kınaması, sert tepki göstermesi ve Gazze halkı ile dayanışması için 3 günlük ulusal yas ilan etmesini minnet ve şükranla karşılıyoruz. Ancak, bu tür farklı uygulamaların aynı zamanda mazlumlar arasında adalet, eşitlik ve hakkaniyete asla uygun olmadığı açıktır. Uygur Türklerinin yegane umut, ilham, teselli ve güç kaynağı olarak kabul ettikleri aziz Türkiye’mizin, Gazzeli mazlumlardan hiçbir farkı olmayan ve soykırım tehdidi altındaki Uygurlara yönelik bu farklı tutumu düşündürücü ve üzüntü verici olmuştur." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.