BM, Rusların Ukraynalılara karşı işlediği işkence ve infazlar hakkında yeni bir karar kabul etti
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda 20 Kasım 2024 tarihinde Kırım ve Ukrayna hakkında önemli bir karar tasarısı daha görüşüldü. BM'de alınan kararda; Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarında savaş esirlerine yönelik Rusya'nın işlediği işkence ve yargısız infazların kayıt altına alınması öngörüldü.
BM Genel Kurulunun insan haklarından sorumlu olan Üçüncü Komitesi, Ukrayna'nın Kırım Yarımadası dahil olmak üzere Rus işgali altında olan topraklarındaki ağır insan hakları ihlallerine ilişkin kararı kabul etti. 49 ülkenin ortak imzasıyla hazırlanan karar tasarısına; 78 ülke lehte oy verdi, 16 ülke aleyhte oy verdi ve 78 ülke ise karar tasarısına çekimser oy kullandı.
RUSYA'NIN SAVAŞ SUÇLARINA DESTEK OLAN ÜLKELER
Karara karşı oy kullanarak Rusya'nın saldırganlığı ve savaş suçlarını destekleyen ülkeler arasında; Belarus, Çin, Küba, Kuzey Kore, Eritre, Etiyopya, İran, Kazakistan, Mali, Nikaragua, Sudan, Suriye, Zimbabve yer aldı.
RUSYA, KARARA LEHTE OY VERİLMEMESİ İÇİN ÜLKELERE BASKI YAPIYOR
BM Genel Kurulunda Kırım'daki insan hakları ihlallerine ilişkin her yıl çeşitli kararlar kabul ediliyor. Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Serhiy Kislitsya, BM'de kabul edilen karara ilişkin yorum yaptı. Kislitsya, savaş suçlusu Rusya Federasyonu'nun, kararın lehinde oy vermemeleri için ülkelere baskı yaptığını duyurdu.
YARGISIZ İNFAZLAR VE SAVAŞ SUÇLARI KAYIT ALTINA ALINACAK
Kabul edilen belgede, Ukrayna'nın Kırım Yarımadası ile Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporijjya'nın bazı bölgelerinde devam eden Rus işgali bir kez daha kınandı. Ukraynalı diplomatların belgenin metni üzerinde çalıştığı ve taslak metnin BM'ye özel davetli olarak gelen insan hakları savunucuları ve BM üyesi ülkeler tarafından geniş bir destekle hazırlandığı öğrenildi.
Ukraynalı diplomat Kislitsya, bu yılki karar metninde Ukraynalı savaş esirlerinin durumunun açıkça yer aldığını kaydetti. Belgede; savaş esirlerine yönelik infazlar, işkence eylemleri ve uluslararası insancıl hukukun ihlallerinin kayıt altına alınacağı belirtildi.
Karar metninde, Cenevre Sözleşmelerinde kabul edilen maddelerin ihlali gündeme geldi. Bunlar arasında; işgalci Rusya'nın esaret altında tuttuğu kişilere yönelik uygun tıbbi bakım sağlamaması ve tehlikeli gözaltı koşullarının kabul edilemez olması yer aldı. Bu kapsamda, uluslararası kuruluşlara özellikle de Uluslararası Kızılhaç Komitesine, savaş esirleri bağlamında daha fazla çalışma çağrısı yapıldı.
Rusya, cephaneleri biterek teslim olan #Ukrayna askerlerini infaz etti!https://t.co/k6FhtukWek pic.twitter.com/E1L8Oa7aTu
— QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) December 5, 2023