Kırgızistan, nesli tükenmekte olan kar leoparları için harekete geçti
Kırgızistan’da kar leoparlarının genel ekosistemdeki rolünü dikkate alarak kar leoparını koruma çabalarını desteklemek için uluslararası ve bölgesel iş birliğini güçlendirmek amacıyla Küresel Kar Leoparı ve Ekosistem Koruma Programı isimli bir program düzenlendi. Kırgız Ulusal Haber Ajansı Kabar’ın 24 Aralık 2024 tarihli haberine göre, Bişkek’te düzenlenen etkinliğe Kırgızistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Asein Isaev, kar leoparı ekosistemlerinin kurulması için Küresel Kar Leoparı ve Ekosistem Koruma Programı temsilcileri, uluslararası bağışçılar ve diplomatik misyon temsilcileri katıldı.
KIRGIZİSTAN’DA 285 KAR LEOPARI YAŞIYOR
Küresel program çerçevesinde uzmanlar, Kırgızistan topraklarındaki kar leoparlarının sayısı ve bu türün ve ekosisteminin korunmasına ilişkin kapsamlı bir değerlendirmenin sonuçlarını sunarak; Kırgızistan topraklarında 285 kar leoparının yaşadığını kaydetti. Programda konuşan Küresel Kar Leoparı ve Ekosistem Koruma Programı Koordinatörü Kostub Sharma; 2020-2024 yıllarında yapılan araştırmada en modern yöntemlerin kullanıldığını belirtti.
Sharma ayrıca araştırma sırasında 875’ten fazla kamera kapanı kurulduğunu belirterek; özellikle fotoğraf tuzaklarının kar leoparlarının sayısı ve yaşam alanları hakkında daha fazla bilgi toplanmasına yardımcı olduğunun altını çizdi. Bununla beraber Sharma, bu verilerin ekosistemlerin korunması ve muhafaza edilmesinin önemini gösterdiğini, önlemlerin uygulanmasının bunların sayısının artmasına katkı sağlayacağını kaydetti.
KAR LEOPARI
İrbis veya kar leoparı olarak da bilinen kar leoparı, Türkistan'ın dağlık bölgelerine özgü büyük bir kedi türü olarak yaşar. Leopara benzemesine rağmen biraz daha küçük ve daha sağlam olan kar leoparının yaşam alanı, esas olarak dağ çayırlarından ve orman çizgisinin üzerindeki meralardan oluşur. Yabani koyunlar, kemirgenler ve kuşlar gibi daha küçük hayvanları avlayarak beslenir. Öte yandan kar leoparlarının yaşam alanlarının erişilemezliği nedeniyle kar leoparlarının popülasyonunu izlemek zordur. Bu sebeple onlara “dağların hayaletleri” de denir.
Bununla birlikte nesli tehlikede olan bir canlı olarak, popülasyonunun korunması için bazı Türk ülkelerinde çeşitli anlaşmalar imzalandı:
Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan tarafından Batı Tien Shan ve Pamir-Alai'deki Kar Leoparı ve Ekosistemlerinin Korunmasına İlişkin Mutabakat, Beş Orta Asya ülkesinin tümü de dahil olmak üzere 12 kar leoparı bölgesi ülkesi tarafından imzalanan "Kar leoparlarının ve dağların bakımı: ekolojik geleceğimiz" başlıklı 2017 Bişkek Deklarasyonu, Küresel Kar Leoparı ve Ekosistem Koruma Programı'nın Sekizinci Yönlendirme Komitesi Toplantısında kabul edilen kar leoparı koruma ve iklim adaptasyonu için 2024 tarihli Semarkant Kararı.
Ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 23 Ekim’i Uluslararası Kar Leoparı Günü olarak ilan etti.