SON DAKİKA
Hava Durumu

#Isveç Parlamentosu

QHA - Kırım Haber Ajansı - Isveç Parlamentosu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Isveç Parlamentosu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Uygur Türklerinden İsveç Parlamentosunda soykırım protestosu! Haber

Uygur Türklerinden İsveç Parlamentosunda soykırım protestosu!

Çin'in kanlı tarih sayfalarında yer etmiş olan 5 Temmuz Ürümçi Katliamı'nın hafızalardaki izi silinmedi. Çin Komünist Parti (ÇKP) rejiminin gerçekleştirdiği katliamlardan biri olan Ürümiçi Katliamı, İsveç Parlamentosu önünde yapılan gösteride yeniden hatırlatıldı.  İSVEÇ PARLAMENTOSUNA UYGUR SOYKIRIMINI TANIMA ÇAĞRISI İsveç Parlamentosu binası önünde Doğu Türkistan bayrakları ile Ürümçi Katliamı'nın 15. yılında toplanan İsveç Uygur Cemiyeti 2 Temmuz 2024 tarihinde protesto gösterisi düzenlendi. Gösteride, parlamentoda devam eden "Ürümçi Katliamı/Şehitleri Anma" ve "Uygur soykırımının tanınnmasına" ilişkin bir eylem gerçekleştirildi. Gösteri kapsamında pankart açan grup, Doğu Türkistan millî marşını okudu.  Uygur Türklerinden İsveç Parlamentosu önünde soykırım protestosu pic.twitter.com/l0mx81rDba — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) July 3, 2024 5 TEMMUZ 2009 ÜRÜMÇİ KATLİAMI Çin yönetimi, 5 Temmuz 2009’da Doğu Türkistan’ın Ürümçi şehrinde gerçekleştirdiği katliamla binlerce Uygur Türkünü katletmiş ve on binlercesini ise gözaltına almıştı. OLAYLARIN ARKA PLANI O gün gerçekleşen katliamın arka planında, 26 Haziran 2009’da Çin’in Şavguan şehrinde yaşanan olaylar vardı. Bölgedeki, bir oyuncak fabrikasında çıkan gerilimde, yüzlerce Uygur Türkü işçi öldürülmüş ve bu görüntüler sosyal medya üzerinden sergilenmişti. Fakat yetkililer, bu konuda hiçbir açıklama yapmamıştı. BARIŞÇIL YÜRÜYÜŞ KATLİAMA DÖNÜŞTÜ Daha sonra Doğu Türkistan’da bu olaya tepkiler yükselmeye başladı. 5 Temmuz 2009’da öğrenciler başta olmak üzere binlerce Uygur Türkü, yetkililerden olayla ilgili açıklama talep etmek amacıyla barışçıl bir protesto yürüyüşü düzenledi. Bu protesto yürüyüşüne katılan Doğu Türkistanlılar, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) provokasyonları sonucu sivil kıyafetli askerlerden oluşan Han Çinlileri tarafından öldürüldü. Barışçıl yürüyüş katliama dönüştü. YÜZLERCE ÖLÜ VE BİNLERCE KAYIP Katliamdan sonra Uygur Türklerini suçlu gösteren yetkililer, Çinli kolluk kuvvetlerine ateş emri verdi. Sokaklarda binlerce Uygur Türkü öldürüldü. Gece yarısı Çinli polis ve askerler Türk avına çıktı. Binlerce Uygur Türkü genç hiçbir gerekçe veya bilgi verilmeden ailelerinden alındı ve o günden bu yana çoğundan hiçbir haber alınamadı.

Kaşgar'a giden İsveçli politikacıdan çarpıcı açıklama! Haber

Kaşgar'a giden İsveçli politikacıdan çarpıcı açıklama!

Selahaddin Kaşgarlı / QHA Muhabir / Ankara Kırgızistan üzerinden otobüs yolculuğu ile Doğu Türkistan'ın Kaşgar şehrine giden İsveç Parlamento üyesi Jonas Sjöstedt, Çin yönetiminin Uygur Türklerine karşı baskısının her yerde görülebildiğini ve sokaklarda ağır silahlı polislerin devriye attığını bildirdi. "KAŞGAR, HAYAL ETTİĞİM KADAR ŞAŞIRTICIYDI" Diplomat Sjöstedt, 28 Eylül 2023 tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kaşgar, hayal ettiğim kadar şaşırtıcıydı. Antik sokaklar, sokak hayatı ve diğer Orta Asya ülkelerini çok andıran kendine özgü bir Uygur kültürü vardı. Şehir, İpek Yolu'nun en parlak döneminde inşa edilmiştir. İnsan saatlerce dolaşabilir, çayhaneleri ve camileri ziyaret edebilirdi. Ama..." ifadelerini kullandı. "ÇİN ONLARIN KÜLTÜRÜNÜ YOK ETMEYE ÇALIŞIYOR" Sjöstedt ayrıca Türk ve İslam dünyasından Doğu Türkistan'ı ziyarete giden heyetin, "Orada her şey çok normal, Uygurlar çok mutlu" propagandasını çürüterek, "Çin'in Uygurlara karşı baskısı her zaman mevcuttu. Ağır silahlı polisler sokaklarda görülebiliyordu ve gözetleme kameraları her yerdeydi. Bir milyondan fazla Uygur, açlık, işkence ve tecavüzle ağır gözaltı kamplarına konuldu. Çin onların kültürünü yok etmeye çalışıyor" dedi. "UYGUR DAVASI İÇİN SESLER BATI'DA BİLE ÇOK ZAYIF" Öte yandan Orta Asya'daki Türk devletlerinin sessizliği ve Batı'nın Uygur soykırımı ile ilgili yetirince ses çıkartamadığını ifade eden Sjöstedt, "Çin güçlü ve kudretli, seslerini yükselten ülkeleri cezalandırıyor. Orta Asya ülkeleri ekonomik olarak Çin'e giderek daha fazla bağımlı hale geliyor. Ancak Uygur davası için sesler Batı'da bile çok zayıf" değerlendirmesini yaptı. Kashgar var precis så fantastiskt som jag tänkt mig. Uråldriga gränder, folkliv och en distinkt uigurisk kultur som påminner mycket om andra centralasiatiska länder. Staden byggdes upp under Sidenvägens storhetstid. Man kunde vandra i timmar, besöka tehus och moskéer. Men… pic.twitter.com/C5DiibW6wK — Jonas Sjöstedt (@jsjostedt) September 29, 2023 "ZORLA KISIRLAŞTIRMANIN BİRÇOK KANITI VAR" Son olarak toplama kamplarına atılan masum Uygur Türklerinin sayısal olarak da çok fazla olduğuna ve sözde "Kardeş Aile" adlı soykırım politikasına değinerek, "Rakamlar inanılmaz, milyonlarca insan kamplarda ya da zorunlu çalıştırmada. Ailelerinden kopartılan çocuklar var. Her evde bir Çinlinin yaşamasını zorunlu kılıyor. Zorla kısırlaştırmanın birçok kanıtı var" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.