Çatışmalar ve iklim krizi, barışı ve kalkınmayı baltalıyor
Dünyanın en prestijli toplantılarından biri olan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 29. Taraflar Konferansı (COP29); "Yeşil bir dünya için birlikte duralım!" sloganının çatısı altında dünyanın dört bir yanından liderleri, bilim insanlarını ve aktivistleri bir araya getirdi. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 11 Kasım 2024 tarihinde başlayan konferans, her gün düzenlenen farklı etkinlikleriyle iklim krizine çözüm bulmak için çalışıyor.
YAŞANAN ÇATIŞMALAR VE İKLİM KRİZİ; BARIŞI, İSTİKRARI VE KALKINMAYI BALTALAYAN KISIR DÖNGÜ YARATIYOR
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, konferans kapsamında "İklim ve Barış: Kimseyi Geride Bırakmamak için Ortak Eylem" başlıklı panelde konuşma gerçekleştirdi. Bakan Bayramov, konuşmasında iklim değişikliğinin gıda güvenliğini artırdığını, su kıtlığını hızlandırdığını, arazi tahribatına ve insanların yerinden edilmesine neden olduğunu dile getirdi. Dünyada süregelen çatışmalar ve iklim krizi arasındaki ilişkiden bahseden Bayramov, "Çatışmalar ve bunların sonuçlarının altyapı, arazi tahribatı ve biyolojik çeşitlilik üzerindeki yıkıcı etkileri, iklim krizini daha da şiddetlendirerek barışı, istikrarı ve kalkınmayı baltalayan bir kısır döngü yaratmaktadır. COP29 Başkanlığının tüm tarafları iklim zirvesi sırasında bunları gözlemlemeye davet etmesinin ardındaki mantık da tam olarak buydu." ifadelerini kullandı.
"COP29, İKLİM VE BARIŞ BAĞLANTISINA İLİŞKİN ORTAK EYLEMİ GÜÇLENDİRMEYE YÖNELİK ULUSLARARASI ÇABALARA ÖNCÜLÜK EDİYOR"
2021 yılı itibarıyla 355 milyon hanenin, yaklaşık 1,3 milyon insanın iklim tehlikelerine maruz kaldığını kaydeden Bakan, "Bunların yüzde 40'ı olan 142 milyon hane veya 500 milyondan fazla insan çatışma ya da çatışmaya yatkın bölgelerde bulunuyor. En savunmasız kesimlerin artan sesine yanıt olarak COP29 Başkanlığı son birkaç aydır iklim ve barış bağlantısına ilişkin ortak eylemi güçlendirmeye yönelik uluslararası çabalara öncülük ediyor." sözleriyle COP29'un önemine değindi.
AZERBAYCAN, TARİHİNDEKİ EN BÜYÜK ULUSLARARASI ORGANİZASYONA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Azerbaycan, ülke tarihinde bir ilke imza atarak COP29'a ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. 11-22 Kasım 2024 tarihleri arasında Bakü Olimpiyat Stadyumunda tertip edilecek olan konferans, Azerbaycan'ın bugüne kadar düzenlediği en büyük etkinlik olma niteliği taşıyor.
AZERBAYCAN'IN "YEŞİL" HEDEFLERİ
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 25 Aralık 2023 tarihli emrine göre 2024 yılı, Azerbaycan'da “Yeşil Dünya Dayanışma Yılı” olarak belirlendi. Aynı zamanda Azerbaycan, sera gazı emisyonlarını 1990 temel yılına göre 2030 yılına kadar yüzde 35 ve 2050 yılına kadar yüzde 40 oranında azaltmayı hedefliyor. Aynı zamanda Azerbaycan, Ermeni işgalinden kurtardığı bölgelerdeki enerji ihtiyacını yenilenebilir enerjiden sağlamayı düşünüyor.
Azerbaycan'ın bu yıl düzenlenen COP29'a ev sahipliği yapması, ülkenin fosil yakıtlara dayalı ekonomisini dönüştürme konusunda attığı adımlar konusunda da öncü rol oynuyor. Azerbaycan; hedeflediği enerji geçişleri, yenilenebilir enerji yatırımları ve çevresel sürdürülebilirlik konularıyla bölgedeki diğer ülkelere de örnek teşkil ediyor.