Çin, camileri yıkmaya ve dönüştürmeye devam ediyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Çin'in ülke genelinde camileri yıkmaya ve dönüştürmeye devam ettiğine ilişkin yeni bir rapor yayımladı. Örgüt raporunda İslam'ın "Çinlileştirilmesi" kapsamında camilerin kapatıldığını ve ibadet yerlerinin tahrip edilerek değiştirildiğini bildirdi.
DİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLALİ
Örgüt, Çin yönetiminin Ningşia ve Gansu bölgelerinde "camilerin birleştirilmesi" politikası çerçevesindeki faaliyetlerinin din özgürlüğünü ihlal ettiğini kaydetti. Raporda, “Çinli yetkililer, hükümetin İslam’ın uygulanmasını kısıtlama çabaları kapsamında camileri hizmet dışı bıraktı, kapattı, yıktı ve birçok caminin de kubbe ve minare gibi İslami mimari özelliklerini ortadan kaldırdı” ifadelerine yer verildi.
"İSLAM’IN UYGULANMASINI ENGELLEMEYE YÖNELİK SİSTEMATİK BİR ÇABA”
“Çin, Müslümanların yaşadığı bölgelerde camileri kapatıyor, yıkıyor ya da şeklini bozuyor” başlıklı HRW raporunda, bu baskıların Çin’de İslam’ın uygulanmasını engellemeye yönelik “sistematik bir çaba” olduğu vurgulandı. Öte yandan örgütün, Çin Direktör Vekili Maya Wang, “Çin hükumeti dini özgürlükleri ihlal ederek birçoğunu kapatıyor. Hükumetin ibadethaneleri kapatması, yıkması veya yerlerini değiştirmesi, İslam’ın uygulanmasını engellemeye yönelik sistematik bir çabadır” değerlendirmesinde bulundu.
16 BİNDEN FAZLA CAMİ YIKILDI
Daha önce Avustralya merkezli düşünce kuruluşu Australian Strategic Policy Institute (ASPI), uydu görüntülerini analiz ederek hazırladığı raporda, Doğu Türkistan genelinde 16 bin caminin kısmen yıkıldığını ve ağır hasar gördüğünü bildirmişti.
Doğu Türkistan genelinde dini ve kültürel mekanlarda yürütülen yıkıma yönelik hazırlanan rapor, bölgedeki camilerin yüzde 65'inin tahrip edildiğine ya da yıkıldığına dikkat çekmişti. Çin Komünist Partisi (ÇKP) yönetiminin, 2017 yılından itibaren başlattığı faaliyet kapsamında 8 bin 500 camiyi de tamamıyla ortadan kaldırdığını kaydetmişti.