SON DAKİKA
Hava Durumu

#Hwr

QHA - Kırım Haber Ajansı - Hwr haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hwr haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Uygur yazar 2024 Václav Havel Uluslararası Yaratıcı Muhalefet Ödülü kazandı Haber

Uygur yazar 2024 Václav Havel Uluslararası Yaratıcı Muhalefet Ödülü kazandı

İnsan Hakları Vakfı (HRF) tarafından her yıl düzenlenen Václav Havel Uluslararası Yaratıcı Muhalefet Ödülü'nü kazananlar açıklandı. HRF tarafından 22 Mayıs 2024 tarihinde konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, Uygur şair ve aktivist Tahir Hamut İzgil'in 2024 Václav Havel Uluslararası Yaratıcı Muhalefet Ödülü'nü kazandığı bildirildi. Ödüller 4 Haziran 2024 tarihinde Norveç'in 2024 Oslo Özgürlük Forumu'nda (OFF) düzenlenecek bir törenle sahiplerini bulacak. "GECE TUTUKLANMAYI BEKLERKEN" Modern Uygur edebiyatının usta kalemi Tahir Halmurat Izgil ise Çin'in bölgedeki soykırım ve baskı politikalarından dolayı ABD'ye göç etmek zorunda kalan Uygur yazarlardan biri. Izgil ayrıca şair ve filim yönetmenliği ile tanılıyor.  Izgil'in ABD'ye göç ettikten sonra kelme aldığı "Gece Tutuklanmayı Beklerken" adlı eseri ABD'nin edebiyat alanındaki John Leonard Ödülü'ne layık görülmüştü. TAHİR HAMUT IZGİL KİM? Tahir Hamut Izgil, 1969 yılında Doğu Türkistan'ın kadim şehri Kaşgar yakınlarındaki küçük bir kasabada doğdu. Izgil, ilk şiirini 1986'da yayımladı ve o zamandan beri Uygur edebiyatının modern şairlerden biri olarak tanınıyor. 1990'ların sonlarında film yönetmeni olarak çalıştı. Daha sonra kendi filim yapım şirketini kurdu ve uzun metrajlı filmleri, belgeselleri ve diğer projeleriyle tanındı. Doğu Türkistan'daki baskının ve soykırımın arttığı yıllarda, yurt dışına çıkmayı başaran Izgil, şu anda eşi ve iki kızıyla birlikte ABD'nin Washington şehrinde yaşıyor. Burada çeşitli etkinlik ve sempozyumlarda Doğu Türkistan'da yaşanmakta olan soykırım ve baskıyı anlatıyor.

Çin, camileri yıkmaya ve dönüştürmeye devam ediyor Haber

Çin, camileri yıkmaya ve dönüştürmeye devam ediyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Çin'in ülke genelinde camileri yıkmaya ve dönüştürmeye devam ettiğine ilişkin yeni bir rapor yayımladı. Örgüt raporunda İslam'ın "Çinlileştirilmesi" kapsamında camilerin kapatıldığını ve ibadet yerlerinin tahrip edilerek değiştirildiğini bildirdi. DİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İHLALİ Örgüt, Çin yönetiminin Ningşia ve Gansu bölgelerinde "camilerin birleştirilmesi" politikası çerçevesindeki faaliyetlerinin din özgürlüğünü ihlal ettiğini kaydetti. Raporda, “Çinli yetkililer, hükümetin İslam’ın uygulanmasını kısıtlama çabaları kapsamında camileri hizmet dışı bıraktı, kapattı, yıktı ve birçok caminin de kubbe ve minare gibi İslami mimari özelliklerini ortadan kaldırdı” ifadelerine yer verildi. "İSLAM’IN UYGULANMASINI ENGELLEMEYE YÖNELİK SİSTEMATİK BİR ÇABA” “Çin, Müslümanların yaşadığı bölgelerde camileri kapatıyor, yıkıyor ya da şeklini bozuyor” başlıklı HRW raporunda, bu baskıların Çin’de İslam’ın uygulanmasını engellemeye yönelik “sistematik bir çaba” olduğu vurgulandı. Öte yandan örgütün, Çin Direktör Vekili Maya Wang, “Çin hükumeti dini özgürlükleri ihlal ederek birçoğunu kapatıyor. Hükumetin ibadethaneleri kapatması, yıkması veya yerlerini değiştirmesi, İslam’ın uygulanmasını engellemeye yönelik sistematik bir çabadır” değerlendirmesinde bulundu. 16 BİNDEN FAZLA CAMİ YIKILDI Daha önce Avustralya merkezli düşünce kuruluşu Australian Strategic Policy Institute (ASPI), uydu görüntülerini analiz ederek hazırladığı raporda, Doğu Türkistan genelinde 16 bin caminin kısmen yıkıldığını ve ağır hasar gördüğünü bildirmişti.  Doğu Türkistan genelinde dini ve kültürel mekanlarda yürütülen yıkıma yönelik hazırlanan rapor, bölgedeki camilerin yüzde 65'inin tahrip edildiğine ya da yıkıldığına dikkat çekmişti. Çin Komünist Partisi (ÇKP) yönetiminin, 2017 yılından itibaren başlattığı faaliyet kapsamında 8 bin 500 camiyi de tamamıyla ortadan kaldırdığını kaydetmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.