Anadolu Ajansı QHA Eğitim Programı başladı
Anadolu Ajansı ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) işbirliğinde düzenlenen iki haftalık Kırım Haber Ajansı Eğitim Programı bugün başladı. Açılış programında; Anadolu Ajansı Haber Akademisi Müdürü Cihangir İşbilir ve Kırım Haber Ajansı Genel Müdürü Fevzi Hamzayev konuşma gerçekleştirdi.
"ANADOLU AJANSI, KURULUŞUNDAN BU YANA TÜM MAZLUM MİLLETLERİN SESİNİ DUYURDU"
Anadolu Ajansı Haber Akademisi Müdürü Cihangir İşbilir program çerçevesinde yaptığı konuşmada Anadolu Ajansının akademi çalışmalarının önemine değindi. İşbilir, şu ifadeleri kullandı:
"Anadolu Ajansı, 103 yıllık tecrübeyi usta çırak ilişkisi aracılığıyla, metoduyla sadece kendi personeline aktarmıyor. Dost, akraba, kardeş topluluklara da bu eğitimler aracılığıyla iletmeye çalışıyor. Bunda da sağ olsunlar gerek TİKA ve YTB gibi kurumlarımız aracı oluyorlar. Bugüne kadar Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığıyla yine bu kardeş akraba topluluklarımıza yönelik birçok eğitim yaptık, çok da verim aldık. Bundaki amacımız ne? Buradaki amacımız bu kapasiteyi kardeşlerimize aktarmak ve bu yerel kapasite ile genişlemek ve genişletmek. Çünkü küresel haber tekellerini kırmanın başka bir formülü yok. Eğer biz yerel kapasiteleri artırmazsak, kendi kapasitemizi uluslararasılaştırarak artırmazsak doğruyu yaymak, hakikati yaymak, gerçekleri yaymak, sorumluluğumuzu yerine getirmemiş olacağız.
Biz, ülkemizin ilgili birimleri gibi Kırım'da yaşananları, Ukranya'da yaşananları günbegün izliyoruz ve anbean takip ediyoruz. Ve tabii ki, kardeşlerimizin haklı davalarını dünyaya yaymak için de muhabirlerimiz, Ajansımız bütün servisleriyle geceli gündüzlü çalışıyorlar. Fakat bu yetmez daha da çok kapasitemizi profesyonelleştirerek, bu hakikatleri dünyaya anlatmamız lazım. Bundan dolayı Kırım Haber Ajansının varlığı bu çalışmayı birlikte yapıyor olmamız, YTB’nin buna aracılık ediyor olması çok çok kıymetli ve bundan dolayı tüm paydaşlarımıza, ortaklarımıza, YTB yönetimine ve yetkililerine ve bu çalışmayı talep ettikleri için Kırım Haber Ajansı yönetimine tabii ki meslektaşlarıma ajansımızın değerli ekibine, Haber Akademisinin değerli personeline teşekkür ediyorum.
Haber Akademisi, bir teorik eğitim merkezi değil daha çok uygulama odaklı eğitimler yapıyoruz. Burası da eğitim yaptığımız alanlardan bir tanesi. En nitelikli eğitim alanımız atölyemiz. Uygulamalı stüdyo eğitimlerini bu ortamda yapıyoruz. Buraya gelen meslektaşlarımız en yeni teknikleri, en modern teknikleri görmüş oluyorlar ve en modern tekniklerle medyacılık nasıl yapılır bunu da öğrenmiş oluyorlar. Podcast yayından televizyon yayınına birçok eğitimleri burada yapıyoruz. Sizler de ajansımızın profesyonel seviyesinde iki hafta boyunca hem editoryal hem görsel tüm bilimlerinde uygulamalı olarak eğitimler alacaksınız. Umuyorum bu eğitimler işinize çok yarayacak. Bu iki haftalık süreyle yetinmeyeceğiz bundan sonra da bu ilişkimizi sürdürülebilir hale getirerek inşallah sizin kapasitenizi artırmaya çalışacağız. Biz de sizden sizin bildiklerinizi öğrenip karşılıklı bu yetkinliklerimizi geliştirmeye, zenginleştirmeye gayret edeceğiz. Bildiğiniz gibi arkadaşlar her şey gibi uluslararası arenada gazetecilik de habercilik de evriliyor, değişiyor ve dönüşüyor. Özellikle yeni medya araçları öne çıkıyor. Gördüğünüz gibi Anadolu Ajansı da küresel arenada görsel yayınlarıyla daha çok öne çıkıyor. Çünkü artık insanlar okumaktan çok izlemek istiyor. Uzun süre okumaktan çok izlemekten kısa sürede elde etmek istiyor. Dolayısıyla haber kalitesi ile hız içeriğin konsantre olması gerek. Bu da yeni uzmanlık istiyor. Anadolu Ajansı, bu yeni haberciliğin yeni gereklerine yeni ihtiyaçlarına göre kendisini sürekli yeniliyor.
Bizim bildiğimiz klasik eğitim, modüllerimiz yanında haber yazma teknikleri gibi foto muhabirliği gibi diplomasi muhabirliği gibi finans muhabirliği gibi onlarca eğitim modülümüz var. Eğitim şeklimiz var. Fakat bunların yanında, infografik gibi çok yönlü infografik çalışmaları gibi yeni medya araçlarını etkin kullanmak gibi birçok sahada da ajansımız personeli kendisini yeniliyor. Bu yenilikleri, arkadaşlarımızla, meslektaşlarımızla, siz değerli dostlarımızla paylaşıyoruz.
Umarız, bu program ile beraber Kırım'da yaşayan dostlarımızın, Kırım Türklerinin seslerinin dünyaya duyurulmasında bir nebze olsun bizim de katkımız olmuş olur. Anadolu Ajansı biliyorsunuz Milli Mücadele yıllarında kuruldu. Milli mücadelemizin sesini Anadolu'nun vicdanını Anadolu'nun sesini tüm dünyaya duyurmak üzere kuruldu. Cumhuriyetimizden daha önce meclisimizden daha önce kuruldu. Sadece Anadolu'nun sesini dünyaya duyurmakla kalmadı Anadolu Ajansı. Kuruluşundan bugüne tüm mazlum milletlerin de sesini dünyaya duyurdu. Anadolu Ajansının misyonlarından birisi de barış gazeteciliği yapmaktır. Bu barış gazeteciliği yapmanın icabı tüm mazlum milletleri, tüm çatışmaların mağduru olan göçmenlerin, mağdurların, muhacirlerin seslerinin dünyaya duyurulmasını da temin etmektir. Maalesef küresel medya sistemi bu çatışmaların mağduru afetlerin mağduru, mazlum insanların sesinin duyurulması için yeteri kadar adil ve organize değil. Bundan dolayı yerel kapasitelerin güçlendirilmesi çok önem arz ediyor. Çünkü kısır dönemin içerisinde dünya sistemi dönüp duruyor. Onu kırmak kolay değil. Onu kırmak için Anadolu Ajansı gibi dünyanın en güçlü ajanslarından birinin olması önemli bir avantaj. Buradaki kapasitenin buradaki kabiliyetlerin, buradaki yetkinliklerin özelliklerin sizin gibi çok değerli dostlarımızla paylaşılması ve bu zenginliğin çoğalması sizler tarafından da çoğaltılması, hakikatin gerçeklerin dünyaya uluslararası kamuoyu araştırılması açısından çok çok önemli."
"KIRIM HABER AJANSI, KIRIM TATAR HALKININ MİLLİ YAYIN ORGANIDIR"
Kırım Haber Ajansı Genel Müdürü Fevzi Hamzayev, açılış konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
"Yeni yılın daha ilk günlerinde ekibimle birlikte Anadolu Ajansının eğitim kursuna iştirak etmemiz bizim için son derece manidardır. İnanıyorum ki, bu işbirliğimizi bundan sonraki aşamalarda da aynı şevkle devam ettireceğiz. Kırım Haber Ajansı, her şeyden önce Kırım Tatar halkının milli yayın organıdır. Aynı zamanda Kırım Tatarlarının ilk ve tek haber ajansıdır. Ajansımız, Kırım’daki son gelişmeleri ve yaşanan olayları dünya kamuoyuna duyurmak üzere 2006 yılında Kırım’da kurulmuştur ve merkezi Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de bulunmaktadır.
Kırım Haber Ajansının kuruluşundan itibaren Türkçe, Ukraince, İngilizce, Rusça, Kırım Tatarca ve Arapça olmak üzere toplam altı dilde yayın yapan uluslararası bir ajans haline geldiğini gururla dile getirmek yerinde olacaktır. Elbette, bu süre zarfında, başkent Ankara’da irtibat bürosunu faaliyete geçirmeyi başardık. Ajansımız, Kırım Tatar halkına, Türk dünyasına ve dünya gündemine dair; en sıcak, en özgün haberleri tarafsız bir şekilde dünya kamuoyuna sunmaktadır. Bu kapsamda, çalışan arkadaşlarımızın bilgi birikimini ve medya alanındaki tecrübesini daha ileriye taşımak için yeni arayış içindeyiz ve yeni fırsatları yaratmaya devam ediyoruz. İşte bu istikamette Anadolu Ajansının 100 yılı aşkın tecrübesi, bizim için oldukça kıymetlidir. Evet, dikkatinizi çekmek isterim ki, Anadolu Ajansının, Türk Kurtuluş Savaşı döneminde yüklendiği ağır misyonu vardı ve bu misyonu başarıyla yansıttı.
Bugün Kırım Haber Ajansı, tıpkı Anadolu Ajansının misyonunun aynısını üstlenmiş bir durumdadır. Rusya, 2014 yılında Kırım’ı işgal altına aldı. 24 Şubat 2022’de ise, Ukrayna’ya geniş çaplı bir işgal girişiminde bulundu. Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana bombaların sesi yankılanırken medya habercilik sahasında yoğun bir şekilde çalıştık ve günümüzde de yapmaya devam ediyoruz.Tabii, saldırıların sonu bitmek bilmiyor. Bundan daha bir ay önce, Kırım Haber Ajansının internet sitelerine Rus hackerlar tarafından saldırılar gerçekleşmiştir. Bu tür saldırılara karşı tedbirli ve hazırlıklı olmamız için buradaki alacağımız eğitim de bir o kadar önemli olduğunun altını çizmek isterim.
Kırım Haber Ajansı olarak medya sektöründe çok daha profesyonel, çok daha etkili içerikler oluşturmak için çabalarımız devam ediyor. Bu kapsamda, özellikle Kırım’da yaşanan insan hakları ihlalleri ve Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçları dahil olmak üzere Kırım Tatarlarının ve Ukrayna halkının sesi olmak yolundaki amacımız, yaşanan gerçekleri haberciliğin küresel ilkeleri içerisinde dünya kamuoyuna sunmaktır. Bunu başarıyla yansıttığımıza inanıyorum.
Kırım Haber Ajansı, Türk dünyasında 'dilde, fikirde, işte birlik' şiarıyla çağını aydınlatan, Türk coğrafyalarında aydınlanma hareketinin öncüsü İsmail Bey Gaspıralı’nın “Tercüman” ekolünü ve onun vizyonunu devam ettirmektedir. Ajansımızda Türk Dünyasından gelen soydaşlarımızın da çalışması bunun en büyük göstergesidir.
Bu amaçla, Türk dünyasının haber merkezi olma idealini kendimize hedef belirledik. Bu bağlamda, Türk dünyasında yaşanan gelişmeleri, kendi öz kaynaklarından yola çıkarak yansıtıyoruz.
Bundan ötürü, daha önce katıldığımız Savaş Muhabirliği Eğitimi dâhil olmak üzere bundan sonra yapılacak eğitimlerin Ajansımız için oldukça faydalı olacağına inanıyorum. Bu bizim için aynı zamanda büyük bir gurur ve şereftir.
Bize bu eğitim programı imkanını sağlayan Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığına ve Anadolu Ajansına çok teşekkür ediyorum. Ayrıca YTB Başkanı Sayın Abdullah Eren Bey’e ve YTB Uzmanı Sayın Fazile Zeynelzade hanıma daimi desteklerden dolayı şükranlarımı sunuyorum.
Sözlerime son verirken, iki kelimeye dikkatinizi çekmek istiyorum. Dünya adeta bu kelimeyi benimsedi. Bu iki kelime 2022 yılında vatan ve özgürlük mücadelesinin ve umudun bir sembolü haline geldiğine şahit olduk.
SLAVA UKRAYİNİ!
YAŞASIN UKRAYNA!"
Anadolu Ajansı Akademi Uzmanı Talha Yavuz, Anadolu Ajansının tarihi ve dünden bugüne faaliyetleri hakkında sunum gerçekleştirdi. Anadolu Ajansı Haber Akademisinde verilen eğitimler hakkında bilgi veren Yavuz, iki haftalık program hususunda ayrıntılı sunum yaptı.