KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, New York'taki görüşmeyi değerlendirdi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 15 Ekim 2024 tarihinde New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezinde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ev sahipliğinde Rum Lider Nikos Hristodulidis ile gerçekleşen gayriresmî görüşme hakkında değerlendirmelerde bulundu.
ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA 4+1 FORMATINDA BİR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞEBİLİR
Cumhurbaşkanı Tatar, yemekle ilgili "Uluslararası diplomaside Kıbrıs konusunun içinde bulunduğu koşullarda önemli bir yemekti." yorumunda bulundu. Genel Sekretere daha önce 4+1 formatında bir görüşme önerisi yaptıklarını hatırlatan Tatar, Genel Sekreterin yemekte, genişletilmiş bir gayriresmî toplantıdan bahsettiğini vurguladı. Tatar, bu görüşmenin Türk tarafının talebi olduğunu ve önümüzdeki aylarda bu talebin gerçekleştirilebileceğini kaydetti.
RESMÎ BİR SÜREÇ ANCAK EGEMEN EŞİTLİK VE EŞİT ULUSLARARASI STATÜNÜN TEYİDİYLE OLABİLİR
Tatar, yeni bir görüşme sürecinin ancak son dört yıldır sürdürülen yeni siyasetin, egemen eşitliğin ve eşit uluslararası statünün teyidiyle başlatılabileceğini vurguladı. Son 50 yıldır federal anlayışla yapılan görüşmelerden sonuç alınamadığını belirten Tatar, en son 2017 yılında federal bir çözüm için Crans Montana’da yapılan görüşmenin Rum yönetiminin tutumu nedeniyle çöktüğünü ifade etti. Tatar, görüşmede resmî bir sürecin ancak egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün teyidiyle olacağını da ifade ettiğini söyledi.
ORTAK BİR ZEMİN BULUNAMADI
Tatar; Genel Sekreter Guterres'in yemekten sonra yaptığı açıklamada ortak zeminin olmadığını ifade ettiğini, aynı ifadenin Genel Sekreterin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın sunduğu raporda da yer aldığını vurguladı. Tatar, her iki halka fayda sağlayacak alanlarda iş birliği ve istişare yapılabileceğini belirtti. Yeni kapıların açılması ve Güney Kıbrıs’la ticaret gibi alanlarda temasların artırılabilmesini içerem istişareyi onayladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, Rum liderle bu konuların istişaresi ve değerlendirmesi konusunda Kıbrıs Adası'nda görüşebileceklerini de yemekte ifade ettiğini kaydetti.
TATAR, KKTC ÜZERİNDEKİ BASKILARA DEĞİNDİ
Cumhurbaşkanı Tatar; Genel Sekretere, Kıbrıs Türk halkı üzerindeki baskıların, tutuklamaların ve turizme yönelik hareketlerin arttırıldığını ve bu durumun asla kabul edilmeyeceğini ifade etti. Sonuç olarak görüşmelerin faydalı olduğunu belirten Tatar, gerçekleşen görüşmenin yeni bir yol haritası çizebileceğini vurguladı. Son olarak Tatar, “Esas itibarı ile bizim arzu ettiğimiz Kıbrıs Rumu, Kıbrıs Türkü, anavatan Türkiye Cumhuriyeti, Yunanistan ve BM nezdinde bir çerçevede meseleyi tartışmaktır.” ifadelerini kullanarak Kıbrıs’ta iki halkın da faydasına olabilecek yeni kapıların açılması arayışlarının süreceğini belirtti.